Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan velkojen leikkaaminen on Saksassa kirosana

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble vastustaa Kreikan velkojen leikkaamista – ja ratsastaa suosionsa huipulla

Ulkomaat
 
Fabrizio Bensch Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen kanssa Saksan parlamentissa heinäkuun alussa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen kanssa Saksan parlamentissa heinäkuun alussa. Kuva: Fabrizio Bensch Reuters

Berliini. Viime päivinä maailman lehdissä on julkaistu Saksan taloushistoriaa kertaavia talousartikkeleita. Niissä muistellaan vuotta 1953, jolloin Lontoossa pidettiin toisen maailmansodan jälkeinen velkakonferenssi.

Tuolloin sodan hävinneen Saksan veloista leikattiin lähes puolet pois. Sopimus vaikutti omalta osaltaan Länsi-Saksan sodanjälkeisen talousihmeen, Wirtschaftswunderin, syntyyn.

Sanomalehti The New York Timesin talouskolumnisti Eduardo Porter muistuttaa: valtavan suurta velkataakkaa on leikattu ennenkin, ja vasta se on muiden velkajärjestelyjen jälkeen saanut aikaan myönteisen käänteen talouskehityksessä.

Ranskalainen ekonomisti Thomas Piketty arvosteli viikko sitten kovin sanoin Saksan suhtautumista Kreikan velkapääoman leikkaamiseen saksalaisessa Die Zeit -viikkolehdessä.

"Kun kuulen saksalaisten nyt sanovan, että he suhtautuvat moraalisesti velkoihin ja uskovat tiukasti siihen, että velat pitää maksaa takaisin, ajattelen: Mikä suuri vitsi! Saksa on maa, joka ei ole maksanut koskaan velkojaan. Se ei voi siinä asiassa opettaa muita", Piketty latasi.

Hän vaatii uutta Euroopan velkakonferenssia vuoden 1953 tapaan.

Näistä muistutuksista Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble, 72, ei pidä. Hän vetoaa yhä uudestaan siihen, että Kreikan hallitukset ovat itse ajaneet käsittämättömän kehnolla talouspolitiikallaan maan vararikkoon ja Kreikan pitää nyt maksaa velkansa takaisin.

Schäuble ei pidä velkojen leikkaamista mahdollisena.

Ei, vaikka toiseksi suurin euromaa Ranska on alkanut kallistua siihen suuntaan.

Ei, vaikka Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tutkimusosaston raportti numero 15/165 kesäkuun 26. päivältä suosittaa laskelmien jälkeen, että Kreikan velkaa kannattaa leikata.

"Ne, jotka tuntevat eurooppalaisen sopimuksen, tietävät, että pelastuspaketin säännöt kieltävät velkojen leikkaamisen", Schäuble totesi tiistaina.

Sääntö tarkoittaa sitä, että muut euromaat voivat vastata vain äärimmäisessä poikkeustapauksessa toisten maiden veloista.

Tällä tiukalla linjalla on liittokansleri Angela Merkelin ja Wolfgang Schäublen konservatiivipuolueen kansanedustajien keskuudessa vakaa kannattajakunta.

Kansanedustajien luottamus Kreikan pääministeriin Alexis Tsiprasiin neuvottelukumppanina laskee päivä päivältä, jos se enää ylipäätään voi laskea.

Oman puolueen kansanedustajat tukevat Schäublen–Merkelin linjaa, ja niin tukevat myös kansalaiset.

Tasan 70 prosenttia katsoo, että valtiovarainministeri on tehnyt työnsä hyvin, käy ilmi yleisradioyhtiö ARD:n julkaisemista kannatusluvuista. Gallupin mukaan Schäuble on Saksan suosituin poliitikko.

Saksalaisten niukka enemmistö kannattaa jo Kreikan eroa euroalueesta.

Kuka poliitikko kääntää linjansa päinvastaiseksi, kun hän juuri ratsastaa suosionsa aallonharjalla?

Ei ainakaan Wolfgang Schäuble, vaikka kyseessä olisi koko Euroopan tulevaisuutta määrittelevä kysymys. Hän on Kreikka-politiikkansa lyönyt lukkoon.

Kreikan velan leikkaus on Saksan konservatiivijohdolle sisäpoliittinen tabu. Toisaalta liittokansleri Angela Merkelille Grexit olisi kova poliittinen tappio.

Se jättäisi vahvan epäonnistumisen leiman hänen kolmanteen kanslerikauteensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat