Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelävaltioiden lippukielto menossa läpi Etelä-Carolinassa

Lakiesitys kuumensi tunteita osavaltion edustajainhuoneessa

Ulkomaat
 
Tami Chappell Reuters
Etelävaltioiden lippu liehui Etelä-Carolinan osavaltioparlamentin edustalla Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä 4. heinäkuuta.
Etelävaltioiden lippu liehui Etelä-Carolinan osavaltioparlamentin edustalla Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä 4. heinäkuuta. Kuva: Tami Chappell Reuters

Yhdysvaltain Etelä-Carolinan osavaltion edustajainhuoneessa käsiteltiin myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa etelävaltioiden lipun kieltämistä.

Lippukiellon läpimenoa pidettiin selvänä, koska osavaltion senaatti hyväksyi lakiesityksen murskaenemmistöllä tiistaina.

Edustajainhuone oli koolla Etelä-Carolinan pääkaupungissa Columbiassa. Osavaltioparlamentti käsitteli lippukieltoa suuren paineen alaisena, ja istunnon odotettiin venyvän pitkäksi.

"Lipusta on tullut 2 843 sähköpostia, lukemattomia puheluita, ja pöydällä on 28 muutosesitystä", raportoi eteläcarolinalainen The State -lehti.

Lakiesityksessä ei ole kyse siitä, että lipun käyttö kiellettäisiin yksityishenkilöiltä. Kaavailtu lippukielto koskee osavaltion parlamentin aluetta. Yhtä kaikki, lakiesitys on kuumentanut lipun puolustajien tunteita.

"Perheeni kutsui sisällissotaa Pohjoisen hyökkäyssodaksi", republikaanisenaattori Mike Pitts sanoi The Staten mukaan. "Jenkit hyökkäsivät Etelään."

Kun Etelä-Carolinan senaatti käsitteli lippukieltoa maanantaina, republikaanisenaattori Lee Bright yritti kääntää keskustelua mielestään tähdellisempiin asioihin, "tähän homoliittojuttuun".

Bright paheksui verkkolehti Salon.comin mukaan sitä, että "inhottavuuksien värit" eli seksuaalivähemmistöjen sateenkaarilippu valtaa alaa.

"Paholainen on ottamassa tämän maan hallintaansa, emmekä me tee mitään!" Bright sanoi.

Etelä-Carolinan senaatissa lipun kieltämistä vastusti vain kolme senaattoria 46:sta.

Väittely Yhdysvaltojen sisällissodan aikaisesta lipusta kiihtyi Etelä-Carolinan Charlestonin kirkkosurmien jälkeen. Yhdeksän tummaihoisen kirkossakävijän ampumisesta epäilty Dylann Roof, 21, poseerasi internetistä löytyneissä kuvissa etelävaltioiden lipun kanssa.

Etelävaltioiden lippua on pidetty rotuväkivallan symbolina, sillä etelävaltiot pyrkivät irtautumaan Yhdysvalloista säilyttääkseen orjuuden. Toisille lippu on muistutus etelän historiasta ja kulttuurista sekä liittovaltion vallan vastustamisesta.

Etelävaltioiden eli konfederaation lippu on peräisin Yhdysvaltain vuosien 1861–1865 sisällissodan ajalta.

Nykymuotoinen lippu ei missään vaiheessa ollut konfederaation virallinen lippu, mutta se on jäänyt elämään Yhdysvaltain eteläisten osavaltioiden tunnuksena. Lippu on erittäin kiistelty, ja arvostelijoiden mukaan se on aina symboloinut rotusortoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat