Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siviilinä sodan keskellä: Suomalaistarkkailijat todistavat taisteluita Ukrainassa

Ukrainassa on jatkuvasti 20–30 Etyj-tarkkailijaa Suomesta. Tarkkailija Markko Kallosen mukaan vaaratilanteita on toistuvasti.

Ulkomaat
 
Hyvä tuuri säästi yöpaidassa olleen vanhan rouvan ohjukselta
Hyvä tuuri säästi yöpaidassa olleen vanhan rouvan ohjukselta
Etyj-tarkkailija Markko Kallonen kertoo koskettavasta päivästään Donetskissa. Siltaa ylittämässä olleet paikalliset menehtyivät ohjusiskuun, mutta yöpaidassa olleella vanhalla rouvalla kävi hyvä tuuri. Toimittaja: Tiina Juujärvi. Kuvaus: Jukka Gröndahl.

Kolmisen kuukautta sitten Šyrokynen kylässä Itä-Ukrainassa elettiin seesteisen kirkasta huhtikuun päivää, kunnes kaiken keskeytti yhtäkkinen räjähdys. Se hermostutti Venäjän-mieliset separatistit, jotka avasivat tulen käsiaseilla. Tulituksen keskellä autossa istui suomalainen Etyj-tarkkailija Markko Kallonen, 43.

"Elin hetkessä ja yritin miettiä, missä kollegat ovat, mitä tietoa pitäisi antaa ja mitä kautta."

Tarkkailijat olivat Mariupolin itäpuolella sijaitsevassa Šyrokynen kylässä katsomassa siviilien vointia. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjillä on Ukrainassa siviilikriisinhallinnan operaatio, joten tarkkailijat liikkuvat sodan keskellä siviileinä ilman aseita.

Ryhmä pääsi hyvin muutaman tarkastuspisteen läpi ja pysäytti autonsa keskelle kylää. Osa tarkkailijoista lähti partioimaan jalkaisin.

Yhtäkkiä muutaman kymmenen metrin päässä venäläinen toimittaja astui miinaan, jolloin yllättyneet separatistit avasivat tulen. Kukaan ei tiennyt, vastaavatko Ukrainan joukot tuleen. Tapahtumien keskellä seisoi muutama Etyjin auto.

Tulitus kuitenkin loppui, ja tarkkailijat tekivät partiokierroksensa. Kansainvälisen median kuvissa näkyy verinen ja riisuttu televisiotoimittaja sekä ensiapua antava Etyjin ensihoitaja ja tarkkailijoita valkoisissa kypärissään ja liiveissään.

Venäjän-mieliset separatistit ja Ukrainan joukot ovat taistelleet viime vuoden keväästä asti Itä-Ukrainassa, mutta nyt alueella on hauras tulitauko.

Etyjin siviilitarkkailijat seuraavat turvallisuustilannetta ja ihmisoikeuksia sekä keräävät tietoa tapahtumista.

Ukrainassa on noin 500 Etyjin tarkkailijaa. Suomalaisia paikalla on jatkuvasti 20–30, paraikaa liki 30. Tarkkailijaksi voi hakeutua Kuopiossa toimivan siviilikriisinhallintakeskuksen CMC Finlandin kautta, mutta Ukrainaan lopulliset valinnat tekee Etyj.

Kallonen työskentelee tutkijana EU-kriisinhallintaan liittyvässä projektissa Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa.

Vuonna 2010 hän lähti kolmeksi vuodeksi tarkkailemaan Georgiaan. Hän oli tarkkailijana Itä-Ukrainan Donetskissa ja Mariupolissa tänä vuonna tammikuusta toukokuuhun.

Sergei Averin Ria Novosti
Etyjin tarkkailijat antoivat ensiapua miinaan astuneelle venäläistoimittajalle huhtikuussa Šyrokynen kylässä Itä-Ukrainassa. Kylässä oli myös suomalaistarkkailija Markko Kallonen.
Etyjin tarkkailijat antoivat ensiapua miinaan astuneelle venäläistoimittajalle huhtikuussa Šyrokynen kylässä Itä-Ukrainassa. Kylässä oli myös suomalaistarkkailija Markko Kallonen.

Artikkeliin liittyvät

Hänen mukaansa Itä-Ukrainassa tulituksen keskelle saapuminen oli surrealistinen kokemus. Edellisen kerran hän oli ollut yhtä lähellä tulitusta varusmiespalveluksen aikana.

"Oli selvää, että Donetsk oli konfliktialuetta. Se oli puolityhjä ja kaikki kynnelle kykenevät olivat lähteneet pois, vaikka esimerkiksi liikennevalot toimivat ja raitiovaunut kulkivat."

Donetskissa kuului tykistötulta, rakettitulta ja joskus käsiasetulta.

"Ihminen tottuu aika moneen asiaan. Siihenkin tottuu. Jos itse haluaa, sieltä pääsee pois, mutta samalla siellä on paljon siviilejä ilman poistumismahdollisuutta."

Kallonen on oikeastaan vastahakoinen puhumaan omista kiperistä kokemuksistaan. Kollegat joutuvat niihin edelleen, ja paikallisille ne ovat arkipäivää, jota ei pääse pakoon.

"Vaaratilanteita oli toistuvasti. Operaatio on pyrkinyt tekemään turvallisuuden suhteen sen, mitä on tehtävissä. Suomi kouluttaa ja varustaa hyvin, mutta toisinaan asiat olivat korkeamman kädessä", Kallonen sanoo. "Molemmin puolin on joukkoja, jotka eivät olleet selkeästi johdettuja."

Partioautot ovat jääneet epäsuoran tulen alle, tai niitä on ammuttu. Ne ovat panssaroituja, mutta se suojaa vain käsiaseiden luodeilta.

Kallonen näki läheltä myös räjähtämättömiä ammuksia.

"Joskus oli vaikeaa välttää ajamasta sellaisen päältä, koska niitä oli vaikeaa nähdä."

Jukka Gröndahl HS
Markko Kallonen vietti kevään Etyjin tarkkailijana Itä-Ukrainassa.
Markko Kallonen vietti kevään Etyjin tarkkailijana Itä-Ukrainassa.

Tarkkailijat seuraavat välikohtauksia, raportoivat aseleposopimuksen loukkauksista ja seuraavat, millaisissa olosuhteissa siviiliväestö elää.

Tavallisena työpäivänä he tapaavat esimerkiksi viranomaisia, sotilaita, paikallisia kansalaisjärjestöjä, sisäisiä pakolaisia tai puhuvat tuomareiden kanssa saadakseen tietoa oikeusvaltion tilasta.

Etyjin tarkkailijat valvovat koko valoisan ajan aselepolinjaa siltä varalta, että joku rikkoo tulitaukoa.

Kun ammukset tappoivat Mariupolissa 24. tammikuuta 29 siviiliä, Etyjin väki oli paikalla aamusta iltaan. He seurasivat tapahtumia ja tutkivat kraattereiden perusteella, mistä ammukset tulivat.

Asukkaat suhtautuivat Etyjin työntekijöihin vaihtelevasti.

"Donetskissa osa paikallisista oli surullisia ja katkeria, koska yhdistivät Etyjin konfliktiin. Heidän mielestään Etyj ei auttanut niin konkreettisesti kuin toivottiin."

Donetsk oli poikkeuksellinen paikka tarkkailijoille siksi, että siellä Etyj-tarkkailijat oli sijoitettu separatistien hallitsemalle alueelle. Epäselvä tilanne näkyi.

"Minulle ei syntynyt sellaista kuvaa Itä-Ukrainassa, että yhtenäinen kansallisvaltio olisi taistellut hyökkääjää vastaan. Tilanne oli monisyinen. Joku arvioi, että Mariupolissa kolmannes väestöstä olisi Ukrainan-mielisiä, kolmannes separatistien tukijoita ja 40 prosenttia istuisi aidan päällä."

Kallonen pitää tarkkailijoiden työtä tärkeänä ja tarpeellisena. Tilanne oli vaikeampi kuin saattoi kuvitella, koska kyse oli aseettomista siviilitarkkailijoista konfliktin keskellä.

"Mutta ajattelin vaikeina hetkinä, että tämä ei ole minun konfliktini, vaan oma turvallisuus on ensisijaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat