Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metrolakko lamautti Lontoon – ja osoitti maanalaisen merkityksen

Ulkomaat
 
Liitot kertovat, miksi Lontoon metroliikenne halvaantui
Liitot kertovat, miksi Lontoon metroliikenne halvaantui
Yli 20 000 metron työntekijää on mennyt lakkoon Lontoossa. Liittojen edustajat kertovat suljetulla metroasemalla, miksi työntekijät pysäyttivät metroliikenteen. Kuva: Reuters.

Miljoonat lontoolaiset kamppailivat torstaina liikkumisen kanssa, koska metron työntekijöiden lakko seisautti kaupungin maanalaisen vuorokaudeksi.

Sosiaalinen media ja viestimet täyttyivät turhautuneiden lontoolaisten kommenteista.

"Täällä on täydellinen kaaos", valitti 29-vuotias myymäläapulainen James Riley The Guardian -lehdelle Paddingtonin aseman liepeillä.

"En voi uskoa, ettei lakko ole herättänyt laajempaa raivoa."

Lakossa oli kyse Lontoon noin 20 000 työntekijän palkoista. Ammattiliittojen ja työnantajan välejä ovat kiristäneet suunnitelmat metroliikenteen venyttämisestä vuorokauden ympäri viikonloppuisin.

Ammattiliitot hylkäsivät keskiviikkona ehdotuksen kahden prosentin palkankorotuksesta ja noin 2 800 euron bonuksesta yötöitä tekeville.

Lakon seurauksena lontoolaiset joko kävelivät töihin, jäivät kotiin tai riitelivät tilasta täpötäysissä busseissa. Erityistä raivoa herätti taksipalvelu Uber, jonka kuljettajat moninkertaistivat hintansa kovan kysynnän takia.

reuters paul hackett
Metron halvaantuminen näkyi Lontoon katukuvassa torstaina. Victorian asemalla jonotettiin busseihin.
Metron halvaantuminen näkyi Lontoon katukuvassa torstaina. Victorian asemalla jonotettiin busseihin.

Metrolakko oli suurin 13 vuoteen, ja ainakin yksi asia tuli selväksi: kymmenen miljoonan asukkaan metropoli halvaantuu heti ilman maanalaistaan.

Lontoon metro on maailman vanhin. Ensimmäinen linja (noin viisi kilometriä) avattiin Paddingtonin ja Farringdonin välille tammikuussa 1863.

Fakta

12 000 kilometriä

 Maailmassa on 195 metroa. Metrolla kulkee noin 120 miljoonaa matkustajaa päivässä.

 Metrolinjoja on yhteensä 11 935 kilometrin verran.

 Metroasemia maailmassa on yhteensä 10 360.

 Pisin metrojärjestelmä on Pekingissä, jossa metrolinjoja on yhteensä 442 kilometriä.

Sen jälkeen Lontoon esimerkkiä on seurattu jo 194 suurkaupungissa. Metrojen rakentamistahti on ollut kiihtyvä siitä ilmeisestä syystä, että miljoonakaupunkien määrä on viime vuosikymmeninä kasvanut räjähdysmäisesti. Ja miljoonakaupunkien yleisimpiä ongelmia on tukahduttavan ruuhkainen autoliikenne.

Vuonna 1950 maailmassa oli 20 metrolla varustettua kaupunkia, käy ilmi metrotietokantaa ylläpitävältä Metrobits.org -sivustolta. Vuonna 1970 metrokaupunkeja oli nelisenkymmentä, ja sadan metron rajapyykki ylittyi 1980-luvulla.

Vauhti on säilynyt kiivaana, ja maailman 200. metro vihittäneen käyttöön aivan lähivuosina.

Metrobuumi keskittyy nykyisin kehitysmaihin tai entisiin kehitysmaihin. Tuoreita metromaita ovat esimerkiksi Algeria ja Kazakstan.

Rakennusvimmastaan tunnettu Kiina on noussut planeetan ykköseksi myös metrorakentamisessa. Maanalainen on jo 21 kiinalaiskaupungissa, joista monet ovat keskivertosuomalaiselle liki tuntemattomia, kuten Ningbo, Shenjang ja Suzhou.

Kiinan metrohankkeet liikkuvat mittasuhteissa, joiden rinnalla parinkymmenen kilometrin ja parin miljardin euron länsimetro vaikuttaa päiväkodin askarteluprojektilta.

Kiina pitää hallussaan myös ennätystä maailman suurimmasta metrosta. Metrobits.orgin mukaan Pekingin metrossa on 442 raidekilometriä.

The Economist -lehden mukaan Peking on kaukana valmiista. Vuoteen 2020 mennessä Pekingin metrolinjoja kaavaillaan laajennettavaksi yhteensä tuhanteen kilometriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat