Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Srebrenican kansanmurhan kokemukset jakavat edelleen bosnialaisia

Srebrenican kansanmurhasta on kulunut jo kaksikymmentä vuotta. Silti Bosnia ja Hertsegovinassa kiistellään vieläkin siitä, miten rikoksesta tulisi puhua ja miten sitä tulisi muistaa.

Ulkomaat
 
Anja Portin
Kirjoittaja on artikkelitoimituksen toimittaja.
Dado Ruciv Reuters
Srebrenica-Potočarin hautausmaalle haudataan yhä 20 vuotta sitten surmattuja kansanmurhan uhreja. Lauantaina haudataan viimeisen vuoden aikana tunnistetut 136 uhria.
Srebrenica-Potočarin hautausmaalle haudataan yhä 20 vuotta sitten surmattuja kansanmurhan uhreja. Lauantaina haudataan viimeisen vuoden aikana tunnistetut 136 uhria. Kuva: Dado Ruciv Reuters

Bosnian serbitasavallan presidentti Milorad Dodik totesi viime viikolla, että Srebrenican kansanmurha on "valhetta". Dodikin lausahdus ei yllättänyt. Kansanmurhan käsitteestä ja Srebrenican tapahtumien mittasuhteista on kiistelty Bosnia ja Hertsegovinassa jo vuosia.

Srebrenican kansanmurhasta on kulunut kaksikymmentä vuotta. Lauantaina 11. heinäkuuta Srebrenica-Potočarin muistokeskuksen hautausmaahan lasketaan jälleen niiden joukkosurman uhrien ruumiit, jotka on tunnistettu kuluneen vuoden aikana.

Srebrenica oli aikoinaan suosittu kylpyläkaupunki. Sen terveyskylvyistä tultiin nauttimaan kauempaakin Jugoslaviasta.

Idylli särkyi Bosnian sodan alkaessa keväällä 1992. Vuosina 1992–1995 käyty sota oli tuhoisin sota Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Siinä kuoli yli 100 000 ihmistä, ja yli miljoona ihmistä pakeni. Ihmisiä raiskattiin, kidutettiin ja ajettiin pois kodeistaan, taloja poltettiin, kyliä ja kaupunkeja tuhottiin.

Bosnian serbijoukot saartoivat Srebrenican heti sodan alussa. Kaupungin asema muuttui vuoden 1993 huhtikuussa, kun YK julisti Srebrenican suoja-alueekseen. YK lähetti kaupungin asukkaiden ja sinne saapuneiden pakolaisten turvaksi hollantilaisia rauhanturvaajia, mutta järjestö epäonnistui tehtävässä täysin.

Heinäkuun 11. päivänä vuonna 1995 Bosnian serbijoukkojen komentaja Ratko Mladić joukkoineen valtasi Srebrenican. Kaupungin asukkaat peräytyivät lähellä olevaan Potočarin kylään. Siellä serbisotilaat erottelivat nuoret pojat ja miehet naisista, lapsista ja vanhuksista. Seuraavina päivinä he tappoivat tuhansia miehiä ja poikia. Uhrit olivat bosniakkeja, Bosnian muslimeja.

Viimeisten arvioiden mukaan Srebrenicassa kuoli 8 372 ihmistä. Osa tapettiin Potočarissa, osa pakomatkalla. Lisäksi yli 25 000 naista, lasta ja vanhusta pakotettiin lähtemään kaupungista.

Sodan jälkeen Srebrenica ei ollut enää entisensä. Moni kaupungin asukkaista oli kuollut tai paennut. Moni oli menettänyt omaisensa: miehensä, poikansa, isänsä tai veljensä, pahimmassa tapauksessa heidät kaikki.

Apatia ja epäluulot valtasivat kaupungin. Nimelle Srebrenica kävi niin kuin Auschwitzille. Siitä tuli silmittömän väkivallan ja kärsimyksen symboli.

Srebrenican tapahtumat ovat vuosien varrella muuntuneet tarinoiksi. Niitä on tallennettu tuomioistuinten ja muistitietohankkeiden arkistoihin, kirjoihin, elokuviin ja lehtiartikkeleihin. Osa päätyy historiankirjoihin, osa siirtyy sukutarinoina seuraaville sukupolville.

Näistä tarinoista piirtyvä kuva ei ole eheä. Se, mikä yhden mielestä on totta, on toisen mielestä valhetta tai ainakin liioittelua.

Yksi suurimmista, ehkä jopa suurin, Jugoslavian hajoamissotien kokemusten tallentajista on Haagissa toimiva YK:n Jugoslavia-tuomioistuin. Sen arkistossa on miljoonia asiakirjasivuja, kymmeniätuhansia tunteja videotallenteita ja tuhansia esineitä.

Jugoslavia-tuomioistuimeen kohdistui alussa suuria odotuksia. Moni ajatteli, että sotarikosten perinpohjainen käsittely auttaisi sodan repimiä maita ja kansoja tekemään sovinnon. Niin ei kuitenkaan ole käynyt. Tuomioistuimeen suhtaudutaan useissa Balkanin maissa epäilevästi, jopa vihamielisesti.

Srebrenican joukkosurma on ainoa Jugoslavian hajoamissodissa tehty sotarikos, jota Jugoslavia-tuomioistuin on pitänyt kansanmurhana. Serbian ja Bosnian serbitasavallan johtajat ovat sen sijaan useasti väittäneet, että Srebrenicassa tehtyjä rikoksia ei pidä kutsua kansanmurhaksi.

Monet Bosnian serbit ovat sitä mieltä, että tuomioistuin on sivuuttanut heidän kokemuksensa. Srebrenican seudulla tapettiin vuosina 1992–1995 myös tuhansia serbejä, he muistuttavat.

Jos historiasta on vaikea päästä yhteisymmärrykseen, niin on tulevaisuudestakin.

Poliitikkojen kinastelu on vuosikaudet hidastanut maan jälleenrakennusta.

Bosnia on Euroopan köyhimpiä maita. Korruptio on yleistä, ja työttömyys iso ongelma. Sotavuosien nationalismi uhkaa siirtyä seuraaville sukupolville.

Toiset syyttävät maan lamaannuksesta poliitikkojen saamattomuutta ja korruptiota, toiset Daytonin rauhansopimusta, useimmat luultavasti molempia.

Joulukuussa 1995 solmittu Daytonin sopimus lopetti väkivaltaisen sodan, mutta se sinetöi samalla sodanaikaiset jakolinjat. Maa jaettiin kahteen osaan, Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon, jonka väestöstä valtaosa on bosniakkeja ja kroaatteja, sekä Bosnian serbitasavaltaan.

Valta jaettiin maan kolmen suurimman ryhmän, bosniakkien, kroaattien ja serbien, kesken. Sopimus loi maahan myös etnisesti eriytetyn koulujärjestelmän. Jakautuneessa maassa yhteisistä asioista on vaikea päästä sopuun.

Bosnian ongelmat tuntuvat jääneen viime vuosina Euroopassa muiden ongelmien varjoon.

Tällä viikolla tosin monissa Euroopan maissa ja kansainvälisissä organisaatioissa on suotu Bosnialle tuokio. Euroopan parlamentti hyväksyi alkuviikosta kolmannen Srebrenican kansanmurhaa koskevan päätöslauselman. Myös YK:n turvallisuusneuvoston asialistalla oli kansanmurhaa koskeva päätöslauselmaehdotus, mutta Venäjä esti – serbipoliitikkojen toiveiden mukaisesti – sen hyväksymisen.

Päätöslauselmat sisältävät kauniita lauseita kansanmurhan uhrien muiston kunnioittamisesta ja eurooppalaisille instituutioille suunnattuja vaatimuksia tehdä kaikkensa, ettei vastaavia rikoksia enää koskaan jouduttaisi kohtaamaan. Niiden tarkoituksena on myös patistaa entisen Jugoslavian alueen maita ottamaan vastuuta koko alueen integroitumisesta Euroopan unioniin.

Bosnia – ja muu Eurooppa – tarvitsee toki tällaista ravistelua. Valtaosa bosnialaisista kuitenkin kaipaa luultavasti paljon konkreettisempia asioita: töitä, opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia, kulttuuria, turisteja, avoimempaa ilmapiiriä – kaikkea, mikä antaisi toivoa valoisammasta tulevaisuudesta.

Kansanmurhan julkista muistamista ei silti ole aihetta väheksyä. Surutyö on tärkeää niin uhrien omaisille kuin Bosnian tulevaisuudellekin, ehkä myös meidän kaikkien eurooppalaisten itseymmärrykselle.

Samalla olisi kuitenkin mietittävä, millaiset muistamisen tavat lähentäisivät eri ryhmiin kuuluvia ihmisiä, eivät erottaisi heitä. Mitä ja miten tulisi muistaa? Miten pitää mielessä, että rikoksia eivät tee kansat vaan ihmiset?

Sillä välin, kun bosnialaispoliitikot jatkavat iänikuista kiistelyään, ruohonjuuritasolla yritetään rakentaa sovintoa. Hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi hankkeissa, joissa eri etnisiin ryhmiin kuuluvia nuoria on saatettu yhteen, vaikkapa tekemään yhdessä elokuvaa.

Eräässä työpajassa nuoret työstivät tarinoita sotavuosien todellisista sankareista – niistä, jotka oman henkensä vaarantaen pelastivat toiseen etniseen ryhmään kuuluvia ihmisiä. Tällaiset tarinat muistuttavat, että arjen todellisuus ei ole mustavalkoinen, vaikka se vallan kabineteissa sellaisena haluttaisiin nähdä. 

 

Kirjoittajalta ilmestyy elokuussa Bosnian sodan kokemuksia käsittelevä esseekokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat