Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin ystävät ovat käyneet vähiin

HS laski Putinin johtajatapaamiset ja ulkomaanmatkat vuoden aikana. Venäjän presidentin ja lännen välirikolla on ollut seurauksensa.

Ulkomaat
 
David Gray reuters
Australian pääministeri Tony Abbott (oik.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävelivät eri suuntiin G20-maiden kokouksessa Brisbanessa viime vuoden marraskuussa.
Australian pääministeri Tony Abbott (oik.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävelivät eri suuntiin G20-maiden kokouksessa Brisbanessa viime vuoden marraskuussa. Kuva: David Gray reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime aikoina joutunut etsimään keskustelukumppaneita idästä ja etelästä. Hän on tavannut länsimaisia johtajia hyvin vähän viimeksi kuluneen vuoden aikana.

HS laski Putinin kasvotusten tapaamat valtionjohtajat viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden kesäkuun välillä. Lisäksi laskimme Putinin viralliset vierailut. Putin tapasi vuoden aikana 54 valtiojohtajaa yhteensä 122 kertaa ja kävi 20 maassa.

HS:n lähteenä oli Venäjän presidentinhallinto, joka tiedottaa kasvokkain käydyistä keskusteluista ulkomaanmatkojen, huippukokousten ja ulkomaisten johtajien vierailujen yhteydessä. Kartoituksessa johtajiksi luokiteltiin valtionpäämiehet tai vaihtoehtoisesti ulkopolitiikasta vastaavat poliittiset johtajat kuten pääministerit.

Vuoden aikana valtaosa länsimaiden johtajista ei ole tavannut Putinia kertaakaan. Harvojen keskustelujen luonne on muuttunut useimmiten lyhyiksi sananvaihdoiksi huippukokousten käytävillä tai keskusteluiksi Ukrainan sodasta.

Euroopan unioni päätti viime vuoden maaliskuussa lopettaa säännölliset tapaamiset sekä huippukokoukset Venäjän kanssa. Venäjä myös potkittiin pois johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmästä. Boikotti on pitänyt suhteellisen hyvin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande ovat kohdanneet Putinin länsijohtajista useimmin eli neljä kertaa. Asialistalla on ollut kuitenkin poikkeuksetta Ukrainan sota.

Putin ei ole täysin länsimaiden eristämä. Hän kävi tammikuussa pääministeri Viktor Orbánin vieraana Unkarissa ja on vieraillut kahdesti Italiassa.

Hänen luonaan ovat käyneet muun muassa Tšekin presidentti Miloš Zeman ja Slovakian pääministeri Robert Fico, jotka ovat arvostelleet lännen talouspakotteita.

"Venäjän tavoitteena on heikentää ja hajottaa Eurooppaa ja länttä. Kahdenväliset tapaamiset ovat siinä väline", Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija András Rácz sanoo.

Ráczin mukaan Venäjällä ei silti ole yhtään liittolaista lännessä. Edes kaksi kertaa Moskovassa vieraillut Kreikan pääministeri Alexis Tsipras tuskin näkee talousvaikeuksien kanssa painivaa Venäjää vaihtoehtona Euroopalle.

Kaikkein taajimmin Vladimir Putin tapaa Itä-Euroopan ja Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen johtajia. Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan Putin on kohdannut vuoden aikana yhdeksän kertaa.

Myös Kazakstanin, Kirgisian ja Armenian presidentit tapaavat Putinia usein. He kokoontuvat usein erilaisten alueellisten järjestöjen kokouksissa.

"Johtajien on sovittava asioista henkilökohtaisesti, jotta ne etenevät. Luottamus instituutioihin on huono", tutkija András Rácz sanoo.

Monet maista ovat riippuvaisia Venäjästä. Ráczin mukaan Venäjällä ei ole alueella enää varsinaisia liittolaisia.

"Jopa perinteisesti läheisin kumppani Valko-Venäjä pelaa kaksilla korteilla. Kazakstan on avoimesti tyytymätön Ukrainan kriisiin ja Venäjän valta-asemaan Euraasian talousunionissa."

Länsimaiden sijaan Putin etsii ystäviä kehittyvistä maista. Hän teki vuoden aikana viralliset valtiovierailut Kuubaan, Argentiinaan, Brasiliaan, Turkkiin, Intiaan ja Egyptiin.

Putin tapasi useasti etenkin muiden niin sanottujen Brics-maiden eli Brasilian, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan johtajia. András Raczin mukaan kunnianhimoisista suunnitelmista huolimatta hajanaisesta valtiojoukosta ei ole vastapainoksi lännelle.

"Huoneessa on iso elefantti. Kiina on valtavasti isompi, ja sillä on oma agendansa."

Putin on myös tavannut vuoden aikana länsimaiden suoranaisia vihollisia. Zimbabwen presidentti Robert Mugabe, Venezuelan Nicolas Maduro ja Kuuban Raúl Castro kävivät Venäjällä.

"Kyseessä on poliittinen peli länsimaita vastaan. Silti Kuuba päätti mieluummin korjata välinsä Yhdysvaltoihin", Rácz sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat