Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkmenistanin hevoshullu diktaattori erotti ministereitä

Turkmenistanin presidentti nauttii hevospatsaastaan, arvonimestään hevoskasvattajana ja hevosen päivästä

Ulkomaat
 
Marat Gurt reuters
Turkmenistanilaiset ihmettelivät hevosiin kiintyneen presidentin Gurbanguly Berdimuhamedowin patsasta pääkaupungissa Ašgabatissa toukokuussa.
Turkmenistanilaiset ihmettelivät hevosiin kiintyneen presidentin Gurbanguly Berdimuhamedowin patsasta pääkaupungissa Ašgabatissa toukokuussa. Kuva: Marat Gurt reuters

Turkmenistanin presidentti Gurbanguly Berdimuhamedow pisti tällä viikolla tuulemaan. Hän erotti useita taloutta valvovia ylempiä virkamiehiä, kertoi uutistoimisto AFP.

Turkmenistanilla on maailman neljänneksi suurimmat maakaasuvarat, ja Keski-Aasian valtio kamppailee alhaisten energiahintojen kanssa.

Tausta

Edeltäjä nimesi viikonpäivät perheensä mukaan

Turkmenistanin edellinen presidentti Saparmurat Nijazov oli kuuluisa henkilökultistaan.

Pääkaupunki Ašgabatin keskustassa oli Nijazovia esittävä kultainen patsas, joka pyöri auringon kulkua seuraten, mutta Gurbanguly Berdimuhamedow poisti sen.

Nijazov piti Turkmenistanin yhtenä maailman eristäytyneimpänä valtiona. Vapaat tiedotusvälineet oli kielletty, ja kansalaiset saivat matkustaa ulkomaille vain rajoitetusti.

Presidentti antoi viikonpäiville ja kuukausille uudet nimet itsensä ja perheenjäsentensä mukaan, kertovat The Guardian ja BBC.

Hän sulki pääkaupungin ulkopuolella sijaitsevat sairaalat ja kielsi oopperan ja sirkuksen.

Berdimuhamedow antoi torstaina potkut taloudesta vastaavalle varapääministerille, talouskehitysministerille ja muille korkean tason virkamiehille.

Lopuksi hän tylytti erotettua varapääministeriä valtiontelevisiossa ja syytti tätä saamattomuudesta maailmantalouden sakatessa.

Presidentti sanoi, että hallitus on huomannut taloussektorin virkamiesten korruption lisääntyneen. Tänä vuonna viranomaisia vastaan oli nostettu 80 kannetta.

Berdimuhamedow itse on sen sijaan ollut kiireinen.

Hän työskenteli aiemmin hammaslääkärinä ja sen jälkeen terveysministerinä häntä edeltäneen Saparmurat Nijazovin hallituksessa.

Vuonna 2006 hän nousi entisen neuvostotasavallan johtoon ja purki edeltäjänsä henkilökulttia. Sittemmin hän on täyttänyt aavikkomaisen maan mainostauluja ja rakennusten seiniä valtavilla kuvilla itsestään, kertoo brittilehti The Guardian.

Nyt presidentin henkilökultin sanotaan olevan yksi läpitunkevimmista maailmassa. Samalla Turkmenistan syyllistyy ihmisoikeusrikkomuksiin ja kuuluu esimerkiksi yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön mukaan maailman autoritäärisimpien valtioiden joukkoon.

Henkilökulttia sävyttävät hevoset.

Gurbanguly Berdimuhamedow
Gurbanguly Berdimuhamedow

Pääkaupungissa Ašgabatissa paljastettiin toukokuussa presidenttiä esittävä ratsastajapatsas.

Ja sepä vasta on melkoinen patsas!

Siinä presidentti kohoaa hevosensa selässä 20 metrin korkeuteen. Pronssipatsas on kullattu, ja sitä kannattelee ylväästi valkoinen marmorialusta. Patsaan julkistamistilaisuuteen kokoontuneet opiskelijat juhlivat sitä eläköön-huudoilla.

Patsas on osuva, sillä hevoshullu presidentti rakastaa ratsastusta. Hän on mainostanut paikallista kuuluisaa Akhal-Teke -hevosrotua ja kirjoittanut kirjan hevosista.

Kansa saa usein ihailla kuvia, joissa presidentti on hypännyt ratsunsa selkään vapaa-ajallaan tai kilpailuissa.

Toissa vuonna Turkmenistanissa vietettiin hevosen päivää, joka on kansallinen vapaapäivä.

Mutta tuolloin sattui harmillinen välikohtaus.

Ratsukot kirmasivat kohti maaliviivaa täyttä laukkaa, ja presidentti ylitti linjan ensimmäisenä.

Selostaja oli juuri pääsemässä kliimaksiin, kun yhtäkkiä presidentin hevonen kaatui.

Selostaja hiljeni, ja kymmenet henkivartijat ryntäsivät radalle. Kaikki katsojat tutkittiin, jotta heillä ei olisi todistusaineistoa presidentin onnettomuudesta. Tapauksesta pääsi silti materiaalia YouTubeen.

Tänä vuonna hevosen päivänä Berdimuhamedow ei enää kilpaillut. Onneksi juhlapäivänä oli kuitenkin hevosten kauneuskilpailu.

Lisäksi presidentti sai uuden arvonimen: kansan hevoskasvattaja.

Tapahtumassa Berdimuhamedow vertasi Turkmenistanin maata hevoseen.

"Maamme liikkuu eteenpäin Akhal-Teke -orin vauhdilla, ja kehotan teitä kaikkia liikkumaan eteenpäin ja vain eteenpäin", hän kiihotti kansaa Guardianin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat