Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eheä Eurooppa toiveena Etykin juhlakokouksessa

40-vuotiskokous ei houkutellut Helsinkiin korkean tason päättäjiä

Ulkomaat
 
Aapo Huhta HS
Ulkoministeri Timo Soini (oik.) istui Etykin juhlakokouksessa Saksan liittohallituksen Etyj-erityisedustajan Gernot Erlerin (vas.), Sveitsin ulkoministerin Didier Burkhalterin ja Serbian ulkoministerin Ivica Dačicin kanssa Finlandia-talossa perjantaina.
Ulkoministeri Timo Soini (oik.) istui Etykin juhlakokouksessa Saksan liittohallituksen Etyj-erityisedustajan Gernot Erlerin (vas.), Sveitsin ulkoministerin Didier Burkhalterin ja Serbian ulkoministerin Ivica Dačicin kanssa Finlandia-talossa perjantaina. Kuva: Aapo Huhta HS

"Turvallisuuden kohentaminen on nykypäivänä ehkä vielä tärkeämpää kuin 40 vuotta sitten", ulkoministeri Timo Soini sanoi perjantaina Finlandia-talossa Helsingissä, jossa on meneillään vuoden 1975 Etykin juhlakokous.

Soini – kuten kaikki tilaisuuden juhlapuhujat – viittasi Ukrainan konfliktiin, jossa rikotaan niin sanottua Helsingin henkeä.

Artikkeliin liittyvät

"Ukrainan kriisi ravistelee Euroopan turvallisuutta, ja meillä on edessämme tärkeitä kysymyksiä", Soini sanoi.

"Etupiiriajattelu kuuluu menneisyyteen."

Kesällä 1975 Helsingissä kokoontuivat Euroopan maiden ja Yhdysvaltain valtiojohtajat. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen eli Etykin päätösasiakirjassa sovittiin muun muassa ihmisoikeuksien kunnioittamisesta sekä siitä, ettei Euroopan rajoja muuteta väkivalloin.

"Ei ole epäilystäkään, että Helsingin päätösasiakirja auttoi lopettamaan kylmän sodan", Serbian ulkoministeri Ivica Dačic sanoi.

Hän peräänkuulutti samanlaisia "pragmaattisia kompromisseja" nyky-Euroopassa.

Lukuisissa muissakin juhlapuheissa haaveiltiin eheästä ja väkivallattomasta Euroopasta.

Etykin työtä jatkaa nykyisellään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj. Järjestö on aktiivinen toimija muun muassa Ukrainan konfliktissa.

Helsingin perjantaisen juhlakokouksen perusteella Etyj tai Etykin muistaminen eivät kuitenkaan saa liikkeelle maanosan raskainta diplomaattista kalustoa.

Ministeritason osallistujat ovat Helsingissä vähissä. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier oli aikeissa saapua Helsinkiin, mutta perui tulonsa. Syynä lienevät neuvottelut Iranin ydinohjelmasta, joita käydään Wienissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat