Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin uhkaa voi torjua vain yhdistymällä

Ulkomaat
 

Maailma on rikki.

Välimeren yli Eurooppaan on meneillään kansainvaellus. Tuhannet levottomuuksia pakenevat ihmiset hukkuvat salakuljettajien heiveröisissä purtiloissa Euroopan rajoille.

Kreikan talouskriisi ja sen ratkaisemiseen liittyvä toilailu ovat ajaneet Euroopan unionin täysin sekaisin.

Ukrainan sota on kiristänyt Venäjän ja länsivaltojen välit uuden kylmän sodan partaalle.

Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä ovat arabikevään kansannousujen jäljiltä liekeissä, ja liekkimeri leviää: Syyria, Irak, Libya ja Jemen – ehkä seuraavaksi Egypti ja Tunisia.

Terrori levittäytyy konfliktipesäkkeistä vapaan maailman ytimeen.

reuters
Islamistitaistelijat osallistuivat sotilasparaatiin Isisin pääkaupunkina pidetyssä Raqqassa Syyriassa 30. kesäkuuta.
Islamistitaistelijat osallistuivat sotilasparaatiin Isisin pääkaupunkina pidetyssä Raqqassa Syyriassa 30. kesäkuuta.

Nyt jos koskaan tarvittaisiin maailmanlaajuista yhteistyötä. Viisaiden päiden pitäisi paukahdella yhteen.

Mutta mitä maailman mahtavimmat tekevät?

Pullistelevat toisilleen. Keskittyvät näkemyseroihin ja keskinäiseen uhitteluun, vaikka yhteinen etu vaatisi kaikkea muuta.

Onko Yhdysvallat suurin uhka maailmanrauhalle?

Vai onko se Venäjä?

En vähättele Yhdysvaltojen karmaisevia virheitä Irakissa vuonna 2003. Ne johtivat osaltaan Irakin ja Syyrian nykyiseen sekasortoon.

En myöskään vähättele presidentti Vladimir Putinin Venäjän uhittelevaa käytöstä pienempiä naapureitaan kohtaan. Se horjuttaa vakautta Jäämereltä Mustallemerelle.

On silti olemassa vihollinen, joka uhkaa Kremliä ja Valkoista taloa ja kaikkea niiden välillä.

Tarkoitan jihadistijärjestö Isisiä.

Vuosi sitten alkaneessa salamasodassa Syyriasta Irakiin levittäytynyt Isis hallitsee jo Suomen kokoista aluetta. Se pyrkii levittäytymään jatkuvasti laajemmalle alistaen ja orjuuttaen vastaantulevat julman ideologiansa alle.

Sen etäpesäkkeitä on jo Libyassa ja Egyptin Siinailla, yhteistyökumppaneita Nigeriassa ja Somaliassa. Se hyötyy maailman mahtivaltioiden keskinäisestä kinastelusta.

Se on syntynyt sekasorrosta. Se saa voimaa sekasorrosta. Se leviää sekasorron mukana.

Huolestuttavinta on se, että jihadistijärjestön lonkerot yltävät kaikkialle, Suomeenkin. Jostakin syystä netissä leviävä väkivaltainen radikalismi vetoaa nuoriin ja tietämättömiin maailman kaikilla laidoilla.

Isis on kuin historian hämäristä noussut hirviö, joka naamioituu kevään muotivaatteisiin.

Isis on uhkista suurin, koska sen kanssa ei voi neuvotella. Isis ei halua olla osa olemassa olevaa kansainvälistä järjestystä. Se haluaa tuhota sen.

Venäjäkin haluaa muuttaa kansainvälistä järjestystä, mutta sen kanssa voi neuvotella. Jopa Israelia vastaan taistelevien terroristijärjestöjen Hamasin ja Hizbollahin kanssa voi neuvotella. Isis haluaa tuhota nekin.

Vaikka Isisin utooppiset suunnitelmat raudalla ja verellä luotavasta maailmanlaajuisesta "islamilaisesta kalifaatista" ovat täysin epärealistisia, Isis kykenee tekemään tuhoa.

Jatkuvasti enemmän tuhoa.

Neljäkymmentä vuotta sitten Helsingissä syntyi diplomaattinen ilmapiiri, jota kutsuttiin Helsingin hengeksi. Helsingin henki yhdisti kylmän sodan pääpukarit ainakin osittain yhteisen agendan alle.

Tarkoitan tietysti vuonna 1975 Helsingissä järjestettyä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssia (Etyk). Tapaaminen käynnisti monia vakautta ja turvallisuutta edistäviä kehityskulkuja Euroopassa ja koko maailmassa.

En ole tilaamassa Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteisiä pommituksia Isisiä vastaan. En tiedä, miten jihadistijärjestön voi pysäyttää.

Mutta siitä olen varma, ettei Isisin luomaa uhkaa voi torjua ilman Venäjän, länsivaltojen ja muiden maailman valtakeskusten päättäväistä yhteistyötä. Siihen tarvitaan myös Lähi-idän sunni- ja shiiavaltioiden yhteistyötä, mutta tätä ei ikimaailmassa synny ilman kansainvälisen yhteisön tasarytmistä vetoapua.

Jos maailman mahtavimmat eivät pian herää horroksestaan Helsingin henkeen, ensi vuonna tähän aikaan tilanne voi olla huomattavasti synkempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat