Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikään ei kiehdo mieltä niin kuin synti

Ihminen on aina ollut pahojen tapojensa orja, mutta onko kuolemansynneillä enää merkitystä? HS aloittaa juttusarjan paheista.

Ulkomaat
 
uolevi holmberg hs
Kuva: uolevi holmberg hs
Sarja käsittelee asioita, joita maailmalla paheksutaan.

Valistuneet pohtivat vuosisatojen ajan, miten ihmiset tajuaisivat välttää turmion tietä. 500-luvun lopussa paavi Gregorius Suurella vihdoin loksahti: Pysyäkseen henkisesti vireänä ihmiskunnan on vältettävä seitsemää kuolemansyntiä eli himoa, mässäilyä, ahneutta, laiskuutta, vihaa, kateutta ja ylpeyttä.

Emäsyntejä ne olivat siksi, että niiden kautta ihminen lankeaa muiden paheiden maailmaan.

Mutta ovatko kuolemansynnit yhä ajankohtaisia? Maailmaa voi kyllä edelleen peilata niiden kautta. Niin teemme mekin HS:n paheita käsittelevän juttusarjan avausosassa.

Paheiden muoto on moninainen. Kyse voi olla huonosta tavasta, vakavasta rikoksesta tai hälyttävästä ilmiöstä. Kyse voi olla myös suvaitsevaisuuden ja vanhoillisten arvojen välisestä kamppailusta.

Yhtälössä on kuitenkin aina paheksuntaa: aina jokin asia on jonkun mielestä väärin.

Ihmiskunta on harvoin ollut samaa mieltä mistään – eikä todennäköisesti ole tästäkään listasta. Maailman meno on kuitenkin niin mutkikas, että vedämme nyt tarkoituksella mutkat suoriksi.

1 Himo on perinteisesti yhdistetty seksiin. Asenteet seksiin paheena ovat ainakin lännessä höllentyneet. Aikuisten ihmisten yhteiseloa moralisoidaan kuitenkin yhä.

Kun useissa länsimaissa Suomesta Yhdysvaltoihin hyväksyttiin tasa-arvoinen avioliittolaki, Venäjällä tietyissä kaupungeissa kiellettiin "homoseksuaalinen propaganda". Intiassa on otettu käyttöön 153 vuotta vanha laki, joka kieltää samaa sukupuolta olevien ihmisten välisen seksin.

Väestönkasvusta huolestuneiden tutkijoiden mukaan seksiä voi myös harrastaa liikaa. Kiinassa lisääntymisen tekee erikoiseksi miesten ja naisten määrän välinen epäsuhta. Sen takia viidesosa 30–39-vuotiaista kiinalaismiehistä on sinkkuja vuonna 2030.

2 Mässäilyn selkein nykyilmentymä on ihmisten lihominen. Sitä yritetään kuumeisesti hillitä sokeriverolla ja pikaruokaloiden määrää rajoittamalla.

Tulkinta synnistä merkitsee kuitenkin, että mässäilijät tyydyttävät nälkäänsä köyhien kustannuksella. Maailmalla nälästä kärsii lähes miljardi ihmistä.

Maapalloa riistetään kulutuksen vuoksi, eikä kyse ole vain ruoantuotannosta.

Länsimainen kulutus on pitkään ollut hälyttävän suurta. Nyt runsasväkisten kehittyvien maiden kasvavat keskiluokat liittyvät suurkuluttajiin.

Kulutustarpeen tyydyttämiseksi luonnonvaroja riistetään esimerkiksi Afrikalta.

3 Ahneilla on kaikkea tarpeeksi, mutta he halajavat silti lisää. Wall Street -klassikkoelokuvan Gordon Gekko päivitti kuolemansynnin uuteen aikaan motollaan "ahneus on hyväksi".

Kun amerikkalaiset investointipankit ajautuivat vaikeuksiin vuonna 2008, kaikki saivat tuta ahneuden seuraukset.

Finanssikriisin jälkeen maailmalla on osoitettu mieltä ahneutta vastaan. Occupy Wall Street -liike levisi lukuisiin maihin, ja arabikevään mielenosoituksissa vaadittiin korruptoituneiden hallitsijoiden päitä vadille. Finanssikriisin jälkeen ahneus ei jäänyt palkatta. Pankit vedettiin kuiville miljardien eurojen pelastuspaketeilla.

4 Laiskuus ei sinänsä ole syntiä. Paheen merkitys oli alkujaan se, ettei ihminen hyödynnä hänelle suotuja kykyjä tai lahjoja. Näin sen on myös määritellyt elämäntaito-oppaita tehtaileva self help -teollisuus, joka voi nyt paremmin kuin koskaan.

Valtioista laiskureita ovat ne, jotka eivät hyödynnä luonnonvarojaan järkevän talouskasvun aikaansaamiseksi – esimerkiksi käy öljynviennistä riippuvainen Venezuela.

Viimeksi 2000-luvun öljybuumissa maan presidentti Hugo Chávez törsäsi rahat sotilaskalustoon ja köyhille ostettuihin televisioihin. Nyt raakaöljyn halpeneminen on viemässä Venezuelan kohti vararikkoa.

5 Viha on välillä hyväksi, sillä kaikkien on joskus purettava kielteisiä tunteitaan. Moni menestyksekäs valtio on syntynyt vallankumouksesta, jota on lietsonut viha sortoa vastaan.

Alkuperäisessä syntilistassa kostonhimoinen raivo kuitenkin tuomitaan, ja sota on aina ollut sen synkin muoto. Nyt sodat tuntuvat entistä kierommilta, koska niitä ei käydä pelkästään valtioiden armeijoiden kesken.

Presidentti George W. Bushin syyskuun 2001 WTC-iskujen jälkeen käynnistämään "terrorismin vastaiseen sotaan" Irakissa ja Afganistanissa on kulunut eri arvioiden mukaan 2–4 biljoonaa euroa, mutta silti terrorismin uhreina kuolee viisinkertainen määrä ihmisiä vuoteen 2001 verrattuna.

6 Kateuden kulttuuri kukoistaa sosiaalisen median aikakautena. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yhteisöpalvelu Facebook aiheuttaa kateutta ihmisissä, joilla ei mielestään ole yhtä hyvä elämä kuin perheonneaan tai mahtavia reissujaan hehkuttavilla ystävillään.

Kateus voi johtaa jopa masennukseen, ja tutkijoiden mukaan joka kolmas tuntee tyytymättömyyttä käytyään Facebookissa.

7 Ylpeys oli alkuperäisessä merkityksessään kaikkien syntien äiti, koska se toimii porttina muihin synteihin. Elämäntaitoa opettavan self help -kulttuurin myötä meitä kuitenkin kehotetaan uskomaan itseemme.

Ylimielisyys on ylpeyden paheellinen muoto. On ehkä varhaista sanoa, kuuluuko hybris-sanan emämaa Kreikka tähän joukkoon, kun se ei aluksi taipunut EU:n vaatimuksiin lainojen maksusta. Selvempi ehdokas on presidentti Vladimir Putinin Venäjä, jonka eristäytyminen Euroopasta perustuu vanhan suurvalta-aseman havitteluun.

Ylimielisyyden varsinainen ruumiillistuma on kuitenkin yhdysvaltalainen kiinteistömiljardööri Donald Trump. Elämänopasta mukaillen hän nimitti itsensä "kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi ihmiseksi, joka pyrkii presidentiksi".

 

Juttua varten on haastateltu Etelä-Kalifornian yliopiston moraalipsykologian apulaisprofessoria Jesse Grahamia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat