Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serbia tuomitsi kovin sanoin pääministerinsä kivityksen

Srebrenican joukkomurhan muistotilaisuudessa vihaiset ihmiset heittelivät Serbian pääministeriä kivillä ja pulloilla

Ulkomaat
 
Antonio Bronic reuters
Henkivartijat yrittivät suojella Serbian pääministeriä kivi- ja pullosateelta lauantaina Potočarissa.
Henkivartijat yrittivät suojella Serbian pääministeriä kivi- ja pullosateelta lauantaina Potočarissa. Kuva: Antonio Bronic reuters

Tunteet nousivat pintaan, kun kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat muistelemaan 20 vuotta sitten tapahtunutta Srebrenican joukkomurhaa Bosnia ja Hertsegovinassa lauantaina.

Paikalle saapunut Serbian pääministeri Aleksandar Vučić joutui poistumaan kesken kaiken buuausten ja yleisöstä heitettyjen kivien ja pullojen saattelemana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tästä on kyse

Tästä on kyse Srebrenican kansanmurha

 Srebrenican kansanmurhasta on kulunut 20 vuotta.

 Serbijoukot murhasivat Srebrenican alueella noin 8 000 Bosnian muslimimiestä ja -poikaa.

 Kyse on yhdestä Euroopan suurimmista joukkomurhista toisen maailmansodan jälkeen. Joukkohaudoista on löydetty tuhansia uhreja.

Serbian valtiollisen uutistoimiston Tanjugin mukaan Vučićin silmälasit rikkoontuivat ja ainakin yksi kivi osui häntä päähän, uutistoimisto AFP kertoi.

Välikohtaus sai Serbian närkästymään.

"Kyse ei ollut vain hyökkäyksestä Vučićia vastaan vaan hyökkäyksestä koko Serbiaa ja sen rauhaa ja alueellista yhteistyötä ajavaa politiikkaa vastaan", Serbian ulkoministeri Ivica Dacic sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Tämä on skandaalimainen hyökkäys, ja voin sanoa, että sen voi nähdä salamurhayrityksenä", Serbian sisäministeri Nebojša Stefanović sanoi serbialaiselle tv-kanavalle, Reuters kertoi.

"Bosnia epäonnistui edes minimaalisen turvan luomisessa pääministerille", hän sanoi.

Vučić itse oli kuitenkin sopuisampi lauantai-iltana, kun hän palasi Belgradiin.

"Pahoittelen, että tällaista tapahtui. Pahoittelen, että jotkut eivät tunnustaneet vilpitöntä tavoitettamme rakentaa vilpitön suhde serbien ja bosniakkien välille", Vučić sanoi AFP:n mukaan.

Hän totesi olevansa edelleen valmis jatkamaan sovinnon rakentamista serbien ja bosniakkien välille.

Serbia tuki Bosnian sodan aikana Bosnian serbejä, jotka syyllistyivät Srebrenican joukkomurhaan. Se on pahin yksittäinen hirmuteko Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Vučić oli etukäteen luonnehtinut osallistumistaan tilaisuuteen merkiksi sovinnosta. Serbian pitää hänen mielestään "kumartua muiden kansojen uhrien edessä".

Taustaltaan Vučić on kuitenkin huomattavan paljon lähempänä Serbian kansallismielistä menneisyyttä kuin esimerkiksi Srebrenican muistotilaisuudessa vuonna 2010 vieraillut entinen presidentti Boris Tadić.

Vučić oli sodan aikana Serbian radikaalipuolueen jäsen, mutta hän erosi ryhmästä vuonna 2008. Sen jälkeen hän on näyttäytynyt länsimielisenä uudistajana ja yrittänyt viedä Serbiaa lähemmäs EU:ta.

Lauantaiseen muistotilaisuuteen Potočarissa osallistuivat uhrien omaisten ja Vučićin lisäksi muun muassa Bosnian sodan aikaan Yhdysvaltain presidenttinä ollut Bill Clinton, Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Juhlallisuuksissa haudattiin 136 vasta tunnistettua ruumista Potočarissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat