Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren ruokavalio uhkaa kadota

YK arvioi, että enää pieni osa Välimerellä viljellyistä kasveista on alkuperäisiä

Ulkomaat
 
Marcelo del Pozo reuters
Välimeren maiden alkuperäisten kasvien viljely alueella on vähentynyt. Sevillalainen työntekijä tyhjensi oliivikoria Espanjassa.
Välimeren maiden alkuperäisten kasvien viljely alueella on vähentynyt. Sevillalainen työntekijä tyhjensi oliivikoria Espanjassa. Kuva: Marcelo del Pozo reuters

Maailmalla suosittua Välimeren ruokavaliota noudatetaan Välimeren maissa yhä vähemmän. Jos kehitys jatkuu, alueen ruokakulttuuriperintö uhkaa kadota.

UNESCO määritteli vuonna 2010 Välimeren ruokavalion osaksi maailman kulttuuriperintöä. Useat tutkimukset osoittavat ruokavalion terveyshyödyt, ja yhä jatkuvissa tutkimuksissa painotetaan ruokavalion vähäistä ympäristövaikutusta.

Fakta

Ruokavalion sisältö päivitettiin 2009

 Välimeren ruokavalion kriteerien päivityksen tarkoitus oli ehkäistä sen katoaminen.

 Pääraaka-aineet: oliiviöljy ja oliivit, hedelmät, vihannekset, käsittelemättömät viljat, palkokasvit, pähkinät, kala, maltillinen määrä maito- ja lihatuotteita.

 Painotuksina kausiruoka, tuoreus, luonnon monimuotoisuus, paikalliset ja ympäristöystävälliset tuotteet.

Lähde: Välimeren maiden tutkimus- ja yhteistöjärjestö CIHEAM

Tutkimuksista huolimatta Välimeren ruokavaliota uhkaavat nyt perinteisten ja paikallisten tapojen hylkääminen, globaalit elämäntavat, kaupungistuminen sekä sosioekonomiset muutokset.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tänä vuonna julkaisemassa Mediterranean food consumption patterns -raportissa todetaan, että tällä hetkellä suurimmat haasteet ovat tarjota riittävästi ja riittävän ravinteikastaruokaa kasvavalle väestölle ja huolehtia ympäristöstä.

Erityisesti itäisen ja eteläisen Välimeren maiden ruokavaliomuutoksen vuoksi aliravitsemusongelmia esiintyy yhä enemmän samaan aikaan väestön ylipaino- ja liikalihavuusongelmien kanssa. Myös ruokavalioon liittyvien kroonisten sairauksien määrä on kasvanut.

Maatalouden monimuotoisuus kapenee, kun globalisaatio ja ilmastonmuutos ovat johtaneet alkuperäiskasvien ja eläinten korvaamiseen modernin maatalouden kasveilla ja tuotantoeläimillä.

Välimerellinen ruokavalio ei kuitenkaan ole yhtenäinen. Siihen vaikuttavat paitsi maantiede myös kulttuuriset ja uskonnolliset arvot. Eteläisen Välimeren ruokavalio on pääasiassa kasvispohjainen, ja vain pieni osa kulutetusta proteiinista on eläinperäistä. Pohjoisen Välimeren maissa eläinproteiinia kulutetaan enemmän. Balkanin niemimaalla puolestaan syödään enemmän lihaa kuin eteläisen Välimeren maissa, mutta enemmän viljoja ja palkokasveja kuin pohjoisella Välimerellä.

Raportin mukaan Välimeren kansat kuluttavat nyt enemmän sokereita, lyhytketjuisia hiilihydraatteja ja tyydyttyneitä rasvoja, koska lihan ja maitotuotteiden kulutus sekä öljyjen käyttö ruoanlaitossa on lisääntynyt. Ihmiset kuluttavat vähemmän pitkäketjuisia hiilihydraatteja, kuten viljoja ja vihanneksia. He syövät myös yhä enemmän teollisesti tuotettua ruokaa, joka voi raportin mukaan selittää osan ilmenevistä ongelmista, kuten yli- ja aliravitsemuksen sekä suolistosairaudet.

Välimeren ruokavalio on vahvasti sidoksissa luonnon monimuotoisuuteen.

Alueen vanhat viinitilat, oliivilehdot ja viljelmät ovat joutuneet väistymään suurtilojen tieltä. Vuoroviljelyn sijaan alueella harjoitetaan monokulttuuria. Tämän vuoksi alueen alkuperäiset kasvit ja eläimet ovat monin paikoin kadonneet, ja pienviljelijät ovat joutuneet etsimään elantonsa muualta.

Vesivarat ovat yksi alueen suurimmista ongelmista. Tutkijat vaativatkin vesivarojen hallinnan kehittämistä ja veden säästämiseen ja kierrätykseen perehtymistä.

Välimeren viljely- ja kalastusalue on monimuotoisuudessaan yksi maailman rikkaimmista. Vuosisatoja vanha tieto siitä, miten tunnistaa, viljellä ja käyttää alkuperäiskasveja katoaa ennennäkemätöntä tahtia. Tutkijat arvioivatkin, että vain viisi prosenttia kasvillisuudesta ylipäätään on koskematonta.

FAO: raportissa painotetaan, että kehityksen suunta voidaan kääntää. Se vaatii tutkimusta ruokavalion terveysvaikutuksista, ruoka- ja maataloustuotannon ympäristövaikutuksista, ruokahävikistä, kierrätyksestä ja ruokakulttuurista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat