Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunteet nousemassa pinnalle Iran-neuvotteluissa: "Kohta voivat ovet paukkua"

Takarajat paukkuvat ja tunteet kuumenevat neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta

Ulkomaat
 
Majid asgaripour reuters
Iranilaisia rakennusmiehiä seisoi Bushehrin ydinvoimalan edustalla. Ydinvoimala sijaitsee 1200 kilometriä Teheranista etelään.
Iranilaisia rakennusmiehiä seisoi Bushehrin ydinvoimalan edustalla. Ydinvoimala sijaitsee 1200 kilometriä Teheranista etelään. Kuva: Majid asgaripour reuters

Maailmanpolitiikan merkittävimpiin kuuluva jännitysnäytelmä jatkui lauantaina, kun Iran-neuvotteluiden osapuolet kokoontuivat suljettujen ovien taakse Wienin maratonkeskusteluissa.

Yritykset rajoittaa Iranin mahdollisuuksia ydinaseen valmistamiseen ovat jatkuneet yli kaksi viikkoa, ja takarajaa on siirretty eteenpäin jo useasti. Neuvottelut ovat selkeästi pattitilanteessa.

Kun asiat eivät etene, tunteet nousevat pinnalle, arvioi Harvardin yliopiston asiantuntija Olli Heinonen.

"Ihmiset alkavat tuntea toisensa ja käyttävät vapaampaa kieltä. Kyllä tässä voi tulla välivaihe, jossa ovet paukkuvat", Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen varapääjohtaja ennustaa.

"Älä ikinä uhkaa iranilaista", tiuskaisi Iranin ulkoministeri Javad Zarif jo alkuviikosta EU:n kollegalleen Federica Mogherinille.

Visaisimmat kysymykset on neuvotteluissa säästetty viimeiseksi. Niistä tärkeimpiä on Iranin asevientikielto, joka estää maan asekauppoja.

"Nyt puhutaan siis Iranille oikeasti hyödyllisistä asioista", Heinonen tähdentää.

Keskustelun sisällöstä tihkuu hyvin vähän tietoa, mutta osapuolet syyttävät aikataulun venymisestä toisiaan.

Perjantaina nähtiin toivon pilkahdus, kun Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että huomattavista kiistoista oli päästy sopuun.

Lauantaina hän Zarifin ja Mogherinin tavattuaan kuitenkin totesi viestipalvelu Twitterissä, että "vaikeita kysymyksiä on yhä ratkaisematta".

Mogherini puolestaan kiitti Twitterissä itävaltalaisia näiden "pitkittyneestä vieraanvaraisuudesta".

Painetta neuvotteluihin tulee myös ulkopuolelta. Länsimaissa Atlantin molemmin puolin ihmetellään, miksi neuvottelupöydässä istutaan näin pitkään.

Iranille pitkittyminen on puolestaan kallista puuhaa, koska maa kärsii rankoista talouspakotteista.

Ratkaisu on nyt luvattu huomiseen maanantaihin mennessä. Iranin delegaation edustaja kommentoi silti uutistoimisto AFP:lle, että "Iranilla ei ole aikarajaa hyvän sopimuksen hieromisessa".

"Iran ei selvästikään tule myöntymään maanantaina", Heinonen tulkitsee tilanteen ja arvioi, että mitään todellista takarajaa ei enää ole.

Kerry ei omien sanojensa mukaan aio jämähtää neuvottelupöytään kuinka pitkäksi aikaa tahansa. Heinonen muistuttaa silti, että neuvottelujen keskeyttäminen ei ole kenenkään etu.

Mahdollinen väliratkaisu voi siksi olla, että keskustelut siirtyvät huipputasolta virkamiestasolle.

Yhdysvalloillakaan ei ole varsinaista kiirettä, vaikka tältä kuluneella viikolla näytti. Presidentti Barack Obama olisi halunnut sopimustekstin kongressille perjantaina edellisen takarajan umpeuduttua.

Siten sen käsittelyaika olisi jäänyt mahdollisimman lyhyeksi ja sopimuksen vastustajille olisi jäänyt vähemmän aikaa arvostella sitä. Silloin Iranissa kuitenkin vietettiin Ramadanin viimeistä perjantaita, jolloin Teheranin kaduilla perinteisesti osoitetaan tukea palestiinalaisille ja ilmaistaan vihaa Israelia ja Yhdysvaltoja kohtaan.

"Oli naiivia odottaa, että historiallinen sopu tehtäisiin silloin", Heinonen sanoo.

Vaatimukset tasokkaasta sopimuksesta ovat kaikkien osapuolten kannalta kovat.

Huonoa sovun viipymisessä on lähinnä se, että aikataulun pitkittyminen näyttää oudolta.

"Kyseessä on kansantaloudeltaan ja väestöltään aika pieni maa. Siksi lännessä aletaan kysyä, että kuinka ne voivat suurvaltoja noin pompottaa", Heinonen sanoo.

Iran on kuitenkin Lähi-idässä vaikutusvaltainen maa, jonka sormet ovat mukana monessa alueellisessa konfliktissa. Iranin ydinvaltaa pelkäävät sekä Israel että Saudi-Arabia, joka pitää nousevaa Irania pahimpana alueellisena uhkanaan.

Vaikeimmat kysymykset on siksi ratkaistava huolella ja niin, että Iran varmasti noudattaa sopimusta.

"Puolittaisiin ratkaisuihin ei saa tyytyä. Nyt ei pitäisi väkisin yrittää jotain teoreettista takarajaa", Heinonen kiteyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat