Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotia syttyy, valtiot romahtavat ja järvet katoavat – uusi raportti maalaa kauhukuvia ilmastonmuutoksesta

HS tutustui ennalta ilmastonmuutosta käsittelevään raporttiin, joka vaatii valtionjohtajilta pikaisia toimia

Ulkomaat
 
Akhtar Soomro Reuters
Nainen yritti veteen kastetulla burkallaan helpottaa isänsä oloa Pakistanin Karachia kesäkuussa koetelleessa helteessä.
Nainen yritti veteen kastetulla burkallaan helpottaa isänsä oloa Pakistanin Karachia kesäkuussa koetelleessa helteessä. Kuva: Akhtar Soomro Reuters

Sotia syttyy, valtiot romahtavat ja pakolaisvirrat kasvavat. Kaupungit tulvivat, järvet katoavat ja alkuperäiskansat tuhoutuvat. Tänään julkaistava kansainvälinen Ilmastonmuutos: Riskiarvio -raportti maalaa synkän kuvan siitä, mitä ilmastonmuutos voi pahimmillaan tarkoittaa. HS sai tutustua raporttiin ennakolta.

Usean kymmenen tutkijan koostama raportti lähestyy ilmastonmuutosta riskianalyysin ja turvallisuuspolitiikan kautta. Raportin mukaan pahimmat kauhukuvat eivät välttämättä toteudu, mutta maailman olisi järjetöntä olla varautumatta niihin.

Raportin kirjoittamisprojektia ovat isännöineet muun muassa Harvardin ja Cambridgen yliopistot. Britannian ulkoministeriö on yksi raportin pääsponsoreista, ja se on saanut tukea myös Intialta, Kiinalta ja Yhdysvalloilta.

Raportti tehtiin nyt, koska hallitusten halutaan tiukentavan toimiaan huomattavasti, sanoo Britannian ulkoministerin ilmastoerityisedustaja Sir David King HS:lle puhelimitse. Hän arvostelee työtä ilmastonmuutosta vastaan riittämättömäksi. Asiasta neuvottelevat hänen mukaansa liian alhaisen tason virkamiehet ja poliitikot.

"Ilmastonmuutos on niin tärkeä asia, että valtionjohtajien pitää itse ottaa tilanne haltuun."

King ei usko maailman pystyvän rajoittamaan keskiarvolämpötilan nousun kahteen asteeseen.

"On todennäköisempää, että menemme kohti neljän asteen nousua."

Raportin tarkoitus ei ole enää miettiä ilmastonmuutoksen hillitsemistä, vaan se ottaa askeleen eteenpäin. Raportti laskee ensimmäistä kertaa riskejä tapahtumiin, joita ilmastonmuutos voi aiheuttaa.

Mitä voi tapahtua?

Raportin luettelemat ilmastonmuutoksen uhkakuvat meriveden noususta vesi- ja ruokapulaan ovat pääosin tuttuja. Esimerkiksi Pohjois-Intian ja koillisen Kiinan korkeimmat lämpötilat uhkaavat nousta sietämättömiksi, jos maailman keskilämpötila nousee viisi astetta. Jos ilmasto lämpenee vielä enemmän, näin käy lähes varmasti. Alueilla asuu satoja miljoonia ihmisiä.

Raportin kirjoittamiseen osallistuneen maantieteen tutkijatohtorin Tero Mustosen mukaan osa riskeistä voi toteutua piankin.

"Lämpöaaltojen aiheuttama muuttoliike on iso riski runsasväkisissä maissa. Heikot valtiorakenteet ovat koetuksella, ja epävakaus kasvaa", hän sanoo.

Kun elämisen ehdot huonontuvat kuumilla ja kuivilla alueilla, sotien ja pakolaiskriisien riski kasvaa. Arktisella alueella pyyntieläinten vähentyminen ja epävakaa sää heikentävät alkuperäiskansojen elinehtoja. Ikiroudan sulaminen uhkaa katkaista pohjoisten kaupunkien tieyhteydet.

"Koillisessa Siperiassa koko maisema muuttuu jo nyt. Järviä katoaa, kun ikirouta sulaa", arktista aluetta tutkinut Mustonen sanoo.

Napa-alueiden lämpenemiseen liittyy myös hyvin tuhoisia joskin toistaiseksi epätodennäköisiksi arvioituja riskejä. Mannerjään sulaminen voi nostaa merenpinnan tasoa selvästi. Routasoiden katoaminen voi taas päästää ilmaan valtavia määriä niihin varastoitunutta kasvihuonekaasua metaania.

Miten riskeihin voi varautua?

Perinteisessä turvallisuus- ja terveyspolitiikassa kauhuskenaarioiden arvioiminen on arkipäivää, raportti muistuttaa. Vaikka sota, terrori-isku tai tappava tartuntatauti olisivat epätodennäköisiä tapahtumia, niitä vastaan on varauduttava.

Raportin laatijat vaativat ilmastopolitiikalta samanlaista lähestymistapaa.

Ilmastoriskien arvioinnissa tulisi raportin mukaan käyttää ilmastotieteilijöiden lisäksi politiikantutkijoita, sotilaita ja energia-asiantuntijoita. Mustosen mukaan raportin riskiarvioiden laadinnassa käytettiin hyväksi esimerkiksi Britannian ja Yhdysvaltojen sotilasasiantuntijoita.

"Raportti tuo turvallisuuspolitiikan mukaan ilmastokeskusteluun. Se on iso käänne."

Voiko riskejä ehkäistä?

Mitä enemmän maapallon lämpötila nousee, sitä todennäköisemmin riskit toteutuvat.

Siksi ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on kiire.

"Ihmiskunta on risteyksessä. Jos nyt ei toimita, seuraukset ovat sellaisia kuin raportissa kuvaillaan", Mustonen sanoo.

Ensi marras- ja joulukuussa Pariisissa pidetään YK:n ilmastonmuutoskokous. Siellä valtioiden on tarkoitus sopia uusista tavoitteista kasvihuonekaasujen vähentämiseksi.

Tero Mustosen mukaan Suomi voi vaikuttaa ilmastopolitiikkaan etenkin arktisella alueella. Suomi on Arktisen neuvoston jäsen, ja suomalaiset jäänmurtajat ovat olleet mukana alueen öljy- ja kaasuhankkeissa.

Ilmastonmuutokseen tulisi varautua jättämällä mahdollisimman monet luonnonjärjestelmät rauhaan, Mustonen sanoo.

"Voimmeko hillitä itseämme ja jättää arktisen alueen luonnonvarat hyödyntämättä?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat