Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Terveh kuldaine" – Ulkomaiseksi agentiksi julistettu järjestö opettaa lapsille karjalan kieltä Venäjällä

Petroskoilainen kulttuurijärjestö Nuori Karjala on Venäjän silmissä ulkomainen agentti

Ulkomaat
 
Sergei Gratšov
Päiväkodin opettaja Mirja Hotejeva pitää kielikylpyjä päiväkoti Lumikellon lapsille. Milana Kukuškina ja Daniil Gasanov (takana) oppivat karjalan kielen perussanastoa sekä runoja ja lauluja.
Päiväkodin opettaja Mirja Hotejeva pitää kielikylpyjä päiväkoti Lumikellon lapsille. Milana Kukuškina ja Daniil Gasanov (takana) oppivat karjalan kielen perussanastoa sekä runoja ja lauluja. Kuva: Sergei Gratšov

Petroskoi. Karjalaisen kulttuurin tukeminen on Venäjällä yhä vaikeampaa. Petroskoilainen kansalaisjärjestö Nuori Karjala lisättiin kesäkuussa "ulkomaisten agenttien" listalle, vaikka se on keskittynyt nimenomaan kulttuurin ja kielen elvyttämiseen, ei poliittiseen toimintaan. Se on ensimmäinen vähemmistökansojen järjestö, joka joutui listalle.

"Terveh kuldaine", päiväkodin opettaja Mirja Hotejeva tervehtii lapsia päiväkoti Lumikellossa Petroskoissa Venäjän Karjalassa.

Päiväkodin Sinikellozet-ryhmässä on 20 lasta, jotka opettelevat aunuksenkarjalaa eli livvin kieltä. Keinona on kielikylpy: Hotejeva puhuu lapsille lähes pelkästään livviä, mutta venäjälle on omistettu 30–40 prosenttia ajasta.

"Suurin osa vanhemmista on venäläistaustaisia, mutta he haluavat lastensa oppivan karjalaa. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan", Hotejeva kertoo.

Petroskoissa ja muualla Venäjän Karjalassa avattiin päivähoidossa livvin, suomen ja vepsän kielen ryhmät kansalaisjärjestö Nuoren Karjalan aloitteesta vuonna 2009. Hanketta tukevat SuomiVenäjä-seura ja Suomen kulttuurirahasto, joilla on käynnissä laaja suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten elvystysohjelma Venäjällä.

Aluksi ryhmistä pyrittiin tekemään kielipesiä, joissa koko päivähoito olisi järjestetty suomensukuisilla kielillä.

"Sitten Moskovassa aluekehitysministeriö oli sitä mieltä, että metodina kielipesä voimistaa etnistä eriytymistä ja aiheuttaa stressiä lapsille", kertoo hankkeen Venäjä-koordinaattori Natalja Antonova, joka toimi pitkään Nuoren Karjalan puheenjohtajana.

Uudeksi tavoitteeksi otettiin kielikylpy, jossa vähemmistökielille on omistettu vain osa ajasta.

Antonovan mukaan tuloksena on se, että lapset oppivat perussanastoa, runoja ja lauluja, mutta kielipesän tuottamaa monipuolista käytännön kielitaitoa ei pääse kehittymään.

Karjalasta on keväällä kuulunut jyrkkiä Suomeen liittyviä kannanottoja.

Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev väitti suomalaisten nationalistien voimistaneen vaikutustaan Karjalassa ja toimivan venäläisten kansalaisjärjestöjen kautta.

"Uskon, että kommentti on suoraan vaikuttanut siihen, että Nuori Karjala julistettiin ulkomaiseksi agentiksi", Antonova sanoo.

Hänen mukaansa on suuri sekaannus, että omaa ainutlaatuisuuttaan vaaliva yhteisö leimataan ulkomaiseksi agentiksi.

"Meidän pitää elää ja haluamme elää Venäjällä, ja nyt pitää käydä oikeutta valtiota vastaan."

Nuori Karjala aikoo riitauttaa agenttipäätöksen oikeudessa. Venäjän oikeusministeriö perusteli päätöstä sillä, että järjestö on saanut rahoitusta YK:lta ja lisäksi auttoi Perussuomalaisten Nuorten vierailun järjestämisessä Petroskoissa.

Karjalaisissa järjestöissä Patruševin kommentti herätti suurta ihmetystä. Karjalan suomensukuinen johtaja Aleksandr Hudilainen ei kuitenkaan kiistä lausuntoa.

"Sekä Suomessa että Venäjällä on ihmisiä, jotka eivät ole aivan viisaita. He kannattavat erilaisia arvoja ja jopa natsi-ideologiaa. Ekstremistit ja nationalistit kantavat vastuunsa lain edessä", Hudilainen sanoo.

Nuoren Karjalan hyvin tunteva Hudilainen lupaa selvittää järjestön kohtalon.

"Tunnen järjestön johdon erittäin hyvin. Nyt selvitämme ulkomaisen agentin statusta ja yritämme todistaa, että sille ei ole perusteita. Minä suhtaudun Nuoreen Karjalaan todella myönteisesti. Se tukee karjalaista kulttuuria, perinteitä ja kieltä", hän toteaa.

"Agenteiksi" määritellyistä järjestöistä lähes mikään ei ole onnistunut kumoamaan lopullisesti päätöstä.

Lisäksi Venäjän parlamentin ylähuone kokoaa listaa "ei-toivotuista" järjestöistä, jotka voidaan lain mukaan sulkea kokonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat