Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin ydinneuvottelujen takaraja siirtyi jälleen

Ulkomaat
 

Toiveet ratkaisusta Iranin ydinohjelmaneuvotteluissa hiipuivat maanantai-iltana keskiyölle sovitusta takarajasta huolimatta.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi illalla iranilaisille tiedotusvälineille, ettei neuvotteluja saada vielä maanantaina päätökseen.

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina illalla Reutersin mukaan, että neuvotteluissa oli saatu aikaan todellista edistystä ja lista erimielisyyksiä aiheuttaneista asioista oli lyhentynyt. Yhdysvaltojen mukaan neuvotteluryhmä aikoi pysyä Wienissä niin kauan kuin on tarpeen.

Syynä maanantain takarajaan oli se, että Iranin ja maan neuvottelukumppanien väliaikaisen sopimuksen Iranin ydinohjelman jäädyttämisestä oli määrä umpeutua. Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin, että väliaikaista sopimusta jatketaan, vaikka sopimus ei valmistuisi maanantaina.

Iranin kanssa ydinohjelmasta neuvottelevat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Neuvottelut ovat olleet käynnissä tavalla tai toisella yli kaksitoista vuotta.

Aikaisemmin päivällä ulkoministeri Zarif oli vielä sanonut, ettei neuvottelujen takarajaa pitäisi siirtää. Hän kuitenkin totesi, että niitä voidaan jatkaa niin kauan kuin on tarpeen.

Neuvottelussa on ollut kiistaa etenkin aikataulusta, jolla Irania vastaan asetetut sanktiot poistetaan. Myös Iranin ydinlaitosten tarkastaminen on vaikea asia.

BBC kertoi päivällä, että satasivuinen, hyvin yksityiskohtainen sopimusteksti olisi jo pitkälti kirjoitettu.

Iranin kanssa neuvottelevat valtiot pyrkivät estämään maata rakentamasta ydinasetta. Parhaillaan uskotaan, että Iran voisi halutessaan rakentaa ohjelmallaan ydinpommin kahdessa tai kolmessa kuukaudessa.

Jotta Iran luopuisi hankkeestaan, se haluaa eroon talouttaan lamaannuttavista sanktioista ja aseidenvientikiellosta. Varsinkin Iranin maltillisena pidetty presidentti Hassan Ruhani on pyrkinyt lopettamaan Iranin kansainvälisen eristyksen.

Jos ratkaisuun päästään tänään tiistaina, se ei kuitenkaan heti sinetöi sopua. Yhdysvalloissa tarvitaan lopulliseen päätökseen kongressin hyväksyntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat