Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian diplomaateista tuli ilmastolähettiläitä

Lähetystöverkko muistuttaa riskeistä ennen Pariisin kokousta

Ulkomaat
 
Steve Parsons PA Photos
Ympäristöaktivistit järjestivät tempauksen Heathrow'n lentokentällä Lontoossa maanantaina. Pelastusviranomaiset jututtivat erästä aktivisteista.
Ympäristöaktivistit järjestivät tempauksen Heathrow'n lentokentällä Lontoossa maanantaina. Pelastusviranomaiset jututtivat erästä aktivisteista. Kuva: Steve Parsons PA Photos

Britannia on valjastanut laajan lähetystöverkkonsa levittämään ilmastonmuutoksen vastaista sanomaa. Diplomaatit ovat saaneet tehtäväkseen herätellä asemamaidensa poliitikkoja, mielipidevaikuttajia ja yleisöä tajuamaan, kuinka suuria riskejä ilmastonmuutokseen liittyy.

Lähdemateriaalina brittidiplomaatit käyttävät tuoretta Ilmastonmuutos: riskiarvio -raporttia, joka varoittaa ilmaston lämpenemisen vuoksi uhkaavista suurtulvista, pakolaisvirrosta, sodista, nälänhädistä ja valtioiden luhistumisista.

Tästä on kyse

 Tuoreen riskiraportin mukaan ilmasto lämpenee 3–7 celsiusastetta vuoteen 2100 mennessä, jos kasvihuonekaasupäästöt pysyvät runsaina. Riskit kasvavat ajan mittaan.

 Raportti kehottaa arvioimaan ilmastouhkaa samoin perustein kuin turvallisuus- ja terveysuhkia.

Helsingin Sanomat esitteli raportin etukäteen maanantaina.

Britannian apulaisulkoministeri Joyce Anelay vertaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia turvallisuusuhkia ydinaseiden ja terrorismin uhkiin.

"Meidän on varauduttava pahimpaan", Anelay sanoi raporttia käsitelleessä tilaisuudessa Lontoossa maanantaina.

Paronitar Anelay on yksi Britannian ilmastonmuutoksen vastaisen kampanjan keulahahmoista. Toinen on kansainvälisesti tunnettu tutkija Sir David King, joka toimii Britannian ulkoministeriön erityisedustajana ilmastoasioissa. Hän kuuluu myös riskiraportin kirjoittajiin.

Britannia nostaa profiiliaan ilmastorintamalla puolisen vuotta ennen Pariisin joulukuista ilmastokokousta. Pariisin neuvotteluista odotetaan vaikeita.

Riskiraportti ei ole kuitenkaan brittihallituksen virallinen linjanjulistus, vaan se työstämiseen ovat osallistuneet useat tutkijat eri maista. Kiinan, Yhdysvaltain ja Intian panos on suuri.

Anelayn mukaan poliitikkoja on vaikea saada tajuamaan ilmastonmuutokseen liittyviä isoja riskejä, sillä poliitikot ajattelevat lyhyellä aikajänteellä. Vaalikausi määrää politiikan sisällön.

King taas arvioi, että monet brittipoliitikot olivat aikoinaan haluttomia julkaisemaan karttaa, jossa näkyisi Britannian eri alueiden tulvariski. Pelkona oli, että paljastus olisi voinut viedä äänet seuraavissa vaaleissa.

Ison tulvariskin tunnistaminen on kuitenkin saanut hallituksen ehkäisemään uhkia.

Samaa asennetta toivotaan nyt myös ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi.

"Olen hyvin optimistinen siitä, että Pariisissa saavutetaan sopu. Olen vähemmän optimistinen siitä, onko sopimus tarpeeksi hyvä pitämään lämpenemisen alle kahdessa asteessa", King sanoi HS:lle maanantaina Lontoossa.

Pariisin kokous pitäisi kuulemma nähdä vasta lähtölaukauksena ilmastonmuutoksen varsinaiselle torjuntatyölle. Myös riskiarvioita tulisi tehdä jatkuvasti.

Brittihallitus ei ole ainoa, joka panostaa ilmastonmuutoksen riskianalyysiin. Lloyd's of London -vakuutusyhteisö laskee jatkuvasti, miten esimerkiksi tulvien, kuivuuden ja kasvitautien uhat vaikuttavat vakuutusten hinnoitteluun.

Lloyd's of London -vakuuttajan riskeistä ja jälleenvakuutuksesta vastaavan johtajan Trevor Maynardin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt kansainväliseen turvallisuuteen. Ruoantuotannon ongelmien riskit lisääntyvät tulevaisuudessa selvästi.

Kun ruoan tuotantoketjuun tulee tukos, tarjonta romahtaa ja hinnat nousevat. Tämä vaikuttaa sekä suoraan että epäsuorasti koko yhteiskuntaan.

"Vakuuttajien tulee varautua vieläkin pahempaan kuin ilmastontutkijoiden", Maynard sanoi maanantaina Lontoossa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat