Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumeparonin pakoa valmisteltiin yli vuosi

Meksikolaisen kartellin johtaja pakeni jälleen

Ulkomaat
 
Meksikon syyttäjänvirasto
Joaquín Guzmánin pakoa tutkivat viranomaiset tarkastelivat sunnuntaina pakotunnelin suuaukkoa Altiplano-vankilassa.
Joaquín Guzmánin pakoa tutkivat viranomaiset tarkastelivat sunnuntaina pakotunnelin suuaukkoa Altiplano-vankilassa. Kuva: Meksikon syyttäjänvirasto

Huumeparoni Joaquín Guzmánin viikonloppuisen vankilapaon valmistelut alkoivat jo runsas vuosi sitten, kertoo meksikolainen El Debate -sanomalehti nettisivuillaan.

Meksikolaisen Sinaloa-kartellin johtajana tunnettu Guzmán eli "El Chapo" (Pätkä) pakeni sunnuntain vastaisena yönä tunnelia pitkin El Altiplanon vankilasta.

Puolitoista kilometriä pitkän tunnelin alkupää oli Meksikon tiukimmin vartioidun vankilan suihkutiloissa. Se johti rakenteilla olevaan taloon Almoloya de Juárezin kylään Santa Juanitaan.

Naapurien mukaan tontti oli ennen rakennustöiden alkua runsas vuosi sitten pelkkää tuuheaa heinikkoa. Viranomaiset kertoivat, että kymmenen metrin syvyyteen kaivettu pakotunneli oli valaistu ja ilmastoitu muoviputkin.

El Noroeste -lehden verkkosivujen mukaan pakotunnelissa on käytetty samanlaista rakennustekniikkaa kuin Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle rakennetuissa huumeiden ja aseiden salakuljetuskäytävissä. Maata oli siirretty tunnelista ulos raiteita pitkin hihnalla, jota pyöritti moottoripyörän moottori.

El Debaten mukaan Iván Archivaldo, yksi Guzmánin lukuisista aviottomista lapsista, olisi vihjannut suunnitteilla olleesta paosta jo toukokuussa Twitterissä.

Kun Joaquín Guzmán vangittiin vuosi sitten, viranomaiset vakuuttivat, ettei hän pysty enää pakenemaan. Toisin kuitenkin kävi.

Viranomaisten mukaan Guzmánin pako huomattiin hieman ennen iltayhdeksää. Vankilasta kerrottiin, että hän oli ottanut lääkkeensä normaalisti kello kahdeksalta. Viimeinen valvontakamerahavainto on laitoksen suihkutiloista, joista löytyi myöhemmin pakotunnelin suuaukko.

Paon jälkeen Almoloya de Juárezin lähistöllä aloitettiin suuri etsintäoperaatio. Helikopteri valvoi maastoa, ja tiesulkuja pystytettiin tiuhaan. Myös läheinen Tolucan lentokenttä suljettiin tunneiksi.

Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton mukaan huumeparonin uusi vankilapako on pilkantekoa maata kohtaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch on tarjonnut Meksikon viranomaisille apua Guzmánin jahdissa.

Meksikon etsityimmästä rikollisesta tuli myös Yhdysvaltain valtion vihollinen numero yksi terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen.

Viranomaistiedotteen mukaan kahdeksaatoista vankilan työntekijää on kuultu tapahtuneesta. Ketään ei vielä epäillä avunannosta pakoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat