Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porošenko yritti ratkaista "toisen rintaman" kriisiä

Ukraina on luottanut sodassa puolisotilaallisiin ryhmiin, jotka ovat arvaamattomia

Ulkomaat
 
Reuters
Hallituksen joukkojen sotilas tarkkaili tilannetta maanantaina Mukatševessa ampumavälikohtauksen yhteydessä.
Hallituksen joukkojen sotilas tarkkaili tilannetta maanantaina Mukatševessa ampumavälikohtauksen yhteydessä.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko yritti maanantaina ratkaista sisäministeriön joukkojen ja kansallismielisen Oikea sektori -järjestön välille syntynyttä kriisiä ilmoittamalla kenraaleista koostuvan sotakabinetin koolle kutsumisesta.

Tilanteen vakavuutta kuvaa se, että Lounais-Ukrainan Mukatševessa maanantaina jatkunutta pattitilannetta kutsutaan Ukrainska Pravda -lehden mukaan jo "toiseksi rintamaksi".

Ensimmäinen rintama on tietenkin Itä-Ukrainassa, jossa sisäministeriön ja Oikean sektorin joukot taistelevat Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Idässä sota jatkuu tulitauosta huolimatta.

Yhteenotto Unkarin ja Slovakian rajan tuntumassa sijaitsevassa Mukatševessa alkoi lauantaina, kun Oikeaan sektoriin kuuluvien miesten ja kansanedustaja Myhailo Lanion joukkojen tapaaminen muuttui väkivaltaiseksi.

Kun poliisit saapuivat paikalle, heitä ammuttiin. Raskaasti aseistautuneet Oikean sektorin miehet vetäytyivät ammuskelun jälkeen mutteivät antautuneet poliisille. Viranomaiset ovat sen jälkeen sulkeneet kaupunkiin vievät tiet ja piirittävät miehiä, mutta pattitilanne jatkui vielä maanantaina.

Yhteenoton puhkeamisen syy on yhä epäselvä, mutta ukrainalaisessa mediassa on vahvistunut käsitys, että taustalla on kiista tuottoisasta tupakan salakuljetuksesta. Salakuljetus on vaurastuttanut paikallista Taka-Karpatian poliittista ja turvallisuuseliittiä jo vuosia.

Ukrainska Pravda -lehden mukaan kiista on kahden paikallisen kansanedustajan välinen. Toinen on Oikean sektorin tukija ja yhteistyökumppani, ja toisella on omat turvajoukkonsa.

Oikean sektorin jäsenet esiintyvät mielellään eräänlaisina Robin Hood -hahmoina, jotka vastustavat Ukrainan politiikkaan ja poliisiin pesiytynyttä korruptiota. Nytkin syyllisiä ovat järjestön version mukaan poliisit.

Järjestö on uhannut marssittaa taistelijoitaan Kiovaan, jos sen vaatimuksiin sisäministeri Arsen Avakovin erosta ei suostuta.

Oikea sektori koostuu aiemmin pienistä ja marginaalisista äärioikeistolaisista ja kansallismielisistä ryhmistä, jotka osallistuivat presidentti Viktor Janukovytšin kaataneisiin mielenosoituksiin Kiovassa loppuvuodesta 2013 ja alkuvuodesta 2014. Liikehdinnässä ne olivat pienessä vähemmistössä, mutta lopussa niiden rooli oli merkittävä.

Itä-Ukrainan sodan alkaessa keväällä 2014 Oikean sektorin taistelijoiden yksiköt osoittautuivat parhaiten koulutetuiksi, mikä vahvisti järjestön asemaa. Kyseessä on silti yhä varsin löyhä liittouma, mikä tekee siitä arvaamattoman.

Mukatševen kriisi on nostanut pintaan ongelmat Ukrainan strategiassa, jossa Itä-Ukrainan sodassa luotetaan puolisotilaallisiin ryhmiin.

Niiden rooli on ollut merkittävä, minkä ansiosta niistä monet ovat kasvattaneet myös poliittista valtaansa, mutta ne eivät ole täysin keskushallinnon käsissä. Väleissä on ollut kitkaa jo pidempään.

"Mukatševen tapahtumat ovat vakava signaali valtiolle. Toimia järjestyksen palauttamiseksi pitää nopeuttaa. Laittomia aseellisia ryhmiä ei voi olla", sanoi kiovalaisen Penta-tutkimuslaitoksen johtaja Volodymyr Fesenko Reutersille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat