Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin ydinaseneuvotteluissa on panoksena maailman vakaus

Iranin ydinaseneuvotteluissa on paljon pelissä. HS listaa viisi mahdollista vaikutusta.

Ulkomaat
 
Carlos Barria Reuters
Yhdysvaltoja edustaneet ulkoministeri John Kerry (toinen vas.) ja apulaisulkoministeri Wendy Sherman istuivat maanantaina neuvottelupöydässä Wienissä.
Yhdysvaltoja edustaneet ulkoministeri John Kerry (toinen vas.) ja apulaisulkoministeri Wendy Sherman istuivat maanantaina neuvottelupöydässä Wienissä. Kuva: Carlos Barria Reuters

1 Ydinaseiden leviäminen
Neuvotteluilla yritetään estää Irania saamasta ydinasetta. Jos Iran onnistuu rakentamaan ydinpommin, levottomaan Lähi-itään syntyy uusi ydinasevalta, joka uhkaa Israelia ja naapurimaita.

Iranin ydinase voi johtaa myös uuteen varustelukierteeseen. Iranin kilpailija Saudi-Arabia on jo ilmoittanut, että se haluaa kaiken aseistuksen, mikä Iranillakin on. Yhdysvalloissa pelätään, että ydinaseita voisi päätyä Iranin kautta terroristien käsiin.

Tästä on kyse

 Wienin neuvottelujen tarkoituksena on pitää ydinase Iranin ulottumattomissa.

 Iranin kanssa neuvotteluja käyvät Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina.

 Alustava sopimus ydinohjelman rajoittamisesta allekirjoitettiin huhtikuussa 2015.

2 Iranin ja lännen suhteiden liennyttäminen
Iranin ja länsivaltojen välit ovat olleet jäätävät vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien. Erityisesti Yhdysvallat ja Iran ovat verivihollisia. Sopimuksen syntyminen saattaisi lähentää suhteita.

Yhdysvallat odottaa, että sopimuksen syntyminen – ja sen ehtojen noudattaminen – tekisi Iranista luotettavan kumppanin, jonka apu on välttämätön taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan. Sopimuksen synty olisi myös merkittävä ulkopoliittinen voitto presidentti Barack Obamalle.

3 Uusi sota Lähi-idässä
Lähi-itä on jo nyt kaaoksessa. Syyriassa on käynnissä hirvittävä sisällissota, ja Isis on perustanut "islamilaisen valtion" Syyriasta ja Irakista valtaamilleen alueille. Saudi-Arabia liittolaisineen on sodassa Jemenissä. Iran tukee shiiataistelijoita Syyriassa, Irakissa, Jemenissä ja Libanonissa.

Ydinase lisäisi riskiä, että sitä myös käytettäisiin alueellisessa valtataistelussa shiiojen ja sunnien, Saudi-Arabian ja Iranin välillä. Ilman yhteistyötä Iranin kanssa alueen nykyisiäkin konflikteja on mahdoton ratkaista.

Jos ydinneuvottelut epäonnistuvat, sota uhkaa myös toisesta suunnasta: Israel ei hyväksy sitä, että maan verivihollinen Iran saisi ydinaseen. Haukkamaisimmat poliitikot Yhdysvalloissa ja Israelissa ovat ehdottaneet iskuja Iranin ydinlaitoksiin, mikä voisi niin ikään johtaa uuteen sotaan Lähi-idässä.

4 Öljyn hinta
Iranin-vastaiset pakotteet ja kriisien kärjistyminen Lähi-idässä vaikuttavat öljyn hintaan, mikä taas vaikuttaa maailmantalouteen.

Sopimus ydinohjelmasta ja sitä seuraava pakotteiden purkaminen toisivat toivoa paremmasta tulevaisuudesta 77 miljoonalle iranilaiselle. Pakotteet ovat rampauttaneet Iranin talouden.

5 Kansainvälisen järjestelmän uskottavuus
Elleivät YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat saa sopimusta aikaan, usko kansainväliseen yhteistyöhön kokee kovan kolauksen. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Venäjä ovat istuneet Iran-neuvotteluissa samalla puolella pöytää, vaikka niiden keskinäiset välit ovat Ukrainan sodan takia hyiset.

Neuvotteluissa epäonnistuminen heijastuisi muihinkin kansainvälisiin kriiseihin, joissa Yhdysvallat ja Venäjä ovat taustapelureina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat