Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri mansikkasato mätäni Moskovan pelloille

Uudenlainen lupakäytäntö on vaikeuttanut mansikoiden myyntiä Venäjällä

Ulkomaat
 
Tonneittain Moskovan mansikoita mätäni pellolle byrokratian vuoksi
Tonneittain Moskovan mansikoita mätäni pellolle byrokratian vuoksi
Perinteistä Leninin sovhoosi -nimeä kantava suurmaatila Moskovan kaakkoislaidalla törmäsi tänä vuonna byrokratiaan. Ensin liittovaltion kilpailuvirasto FAS huomautti Moskovan kaupungille, että mansikoiden myyntipaikat metroasemien kupeessa tuliisi kilpailuttaa. Seuraavaksi ällistyneet kaupungin virkamiehet kielsivät suurimmalta mansikkakauppiaalta eli Leninin sovhoosilta myynnin metroasemilla. Kielto purettiin julkisen kohun myötä mutta liian myöhään: Keski-Venäjän mansikkasesonki on jo melkein ohi.

Kun punainen mansikkakioski aukesi Moskova–Domodedovo-valtatien reunassa viime perjantaina, kioskin edessä oli jo parinkymmenen asiakkaan jono. Ensimmäisenä luukulle ehätti Sergei Tšanturidze, joka tempaisi syliinsä kolme viiden kilon laatikkoa Astra-lajiketta.

Kilohinta oli 300 ruplaa eli vajaat viisi euroa, joten Tšanturidze köyhtyi kaupassa 4 500 ruplaa eli noin 70 euroa.

"Kallista on. 200–220 ruplaa olisi käypä hinta", Tšanturidze pohdiskeli. "Mutta tulin joka tapauksessa, kun kuulin vuokraisännältä, että täältä sentään saa mansikoita."

Kotimaisen mansikan löytäminen on ollut tänä kesänä Moskovassa hieman työlästä.

Andrei Rudakov
Irina Pastuhova toi Nikolai Želudkovin (vas.) ja Aleksei Bobolovytšin pellolle tutustumaan oikeaan työntekoon.
Irina Pastuhova toi Nikolai Želudkovin (vas.) ja Aleksei Bobolovytšin pellolle tutustumaan oikeaan työntekoon.

Punainen mansikkakoju kuuluu Venäjän suurimmalle mansikantuottajalle, Leninin sovhoosille. Yritys on pitänyt perinteikkään nimensä, vaikka se yksityistettiin jo vuonna 1991 ensimmäisten neuvostoyritysten joukossa.

Maitotuotteita, marjoja, juureksia ja vihanneksia tuottava tila viljelee mansikkaa Moskovan ulkokehän laidalla yli sadalla hehtaarilla. Viime vuoden kokonaistuotanto oli 1 200 tonnia mansikkaa. Mutta nyt urakka on menossa poskelleen.

"Ongelmat ovat samanlaisia kuin Suomessa", sanoo Leninin sovhoosin johtaja Pavel Grudinin konttorissaan, muutaman sadan metrin päässä punaisesta mansikkakioskista.

"Vai eikö siellä EU:ssa ole byrokratiaa?"

Leninin sovhoosi on perinteisesti pyrkinyt myymään mahdollisimman suuren osan mansikkasadostaan suoraan kuluttajille. Näin välittäjien voitot tulevat tuottajan taskuun.

Johtajan mukaan kyse on myös maineesta: välittäjillä on taipumusta ladata sovhoosin laatikot uudelleen huonommilla tuontimarjoilla ja väittää niitä kotimaisiksi.

Tuontimansikkaa on perinteisesti tullut Turkin lisäksi Kreikasta ja Puolasta. Pakotteet ovat muuttaneet asioita sen verran, että EU-herkut tulevat Valko-Venäjän kautta, missä ne vaihtavat kansallisuutta. Etelä-Venäjän mansikat taas eivät suoraan kilpaile paikallisten kanssa Moskovassa, sillä satokausi on huomattavasti aikaisempi.

Tänä kesänä kilpailuvirasto FAS käsitteli Moskovan marjanmyyntipaikkojen jakoa ja määräsi, että niistä on oltava pormestarin päätös. Sovhoosin mukaan tällaisen päätöksen saaminen kestää normaalisti noin kaksi kuukautta, ja päätöstä odoteltaessa kaupungin viranomaiset kielsivät sovhoosilta mansikoiden myynnin metroasemilla.

Andrei Rudakov
Venäjän suurimman mansikantuottajan Leninin sovhoosin johtaja Pavel Grudinin valittelee venäläistä byrokratiaa.
Venäjän suurimman mansikantuottajan Leninin sovhoosin johtaja Pavel Grudinin valittelee venäläistä byrokratiaa.

Niinpä mansikkasesongin parhaana päivänä sovhoosin pelloilla poimittiin mansikoita noin 80 tonnia, kun esimerkiksi viime vuoden paras päiväsaalis oli yli sata tonnia. Kymmenet mansikkatonnit jäivät siis yksinkertaisesti pellolle mätänemään.

Nyt ongelmat byrokratian kanssa on Grudininin mukaan ratkaistu, koska asiasta nousi julkinen kohu. Mutta se ei enää lohduta paljon: Moskovan seudun mansikkasesonki on ohi muutaman päivän kuluttua.

"Myyntikojuilla oli 40 ihmisen jonot, ja kaikki kirosivat kaupunginhallintoa. Eivät he halua muovinpaloja Turkista tai Kreikasta vaan tuoreita mansikoita", Grudinin luonnehtii. "Suorat menetykset olivat noin viisi miljoonaa ruplaa."

Grudinin sanoo, ettei kaikkia byrokratian aiheuttamia kustannuksia voi edes laskea.

"Meidän maassamme on vallalla semmoinen tendenssi, että me keksimme itsellemme koko ajan kaikenlaisia ongelmia, jotka sitten sankarillisesti ratkaisemme. Ja nämä itse hankkimamme ongelmat aiheuttavat meille huomattavasti enemmän hankaluuksia kuin mitkään pakotteet ja kansainväliset ongelmat."

Mansikkapellolla oli edellisyön sateen jäljiltä märkää, ja väkeäkin oli tavallista vähemmän. Leninin sovhoosi kuskaa hyvänä kesäpäivänä busseillaan tuhansia moskovalaisia mansikoiden poimintaan. Kymmenestä kilosta poimija saa itselleen yhden kilon ja hyvän mielen.

"Haluan, että pojat tottuvat kovaan työhön", sanoi moskovalaisopettaja Irina Pastuhova mansikkapenkkien välissä. Ottopojat Aleksei Bobolovytš, 16, ja Nikolai Želudkov, 15, noukkivat vieressä mansikkaa selkä vääränä. Työtä oli tehty viisi tuntia, ja sata kiloa alkoi olla täynnä.

"Aamulla poimivat reippaasti, sitten alkoivat valittaa ja nyt tekevät työtä kuin orjat", Postuhova luonnehti.

"Mutta tärkeintä tässä on, että pojat näkevät, ettei ruoka tule marketista eikä jääkaapista."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat