Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin lähimaiden on liian riskialtista kehittää ydinasetta

Pelkän osaamisen hankkiminen ydinasetta varten olisi suuri riski

Ulkomaat
 

Iranin lähimaat eivät kehitä omia ydinaseitaan ainakaan tällä hetkellä, arvioi Iraniin perehtynyt vanhempi analyytikko Ali Vaez International Crisis Groupista puhelimitse HS:lle.

"Iranin ydininfrastruktuuri on paljon syvään juurtuneempi kuin muilla alueen mailla. Siellä on huomattavan paljon infrastruktuuria ja tietotaitoa, jota ei voi oikeastaan verrata moniin alueen maihin", Vaez sanoo.

Iran aloitti ydinohjelmansa vuonna 1967. Sillä on 18 ydinvoimalaa ja joukoittain lännessä koulutettuja ja sittemmin Iraniin palanneita asiantuntijoita. Veisi pitkän aikaa, ennen kuin laajan Lähi-idän maat saavuttaisivat saman tilanteen.

"Alueen maat eivät alkaneet kehittää teknologiaa ja rikastamista silloin, kun Iran kehitti niitä esteettömästi. Ne tuskin valitsevat sitä tietä, kun Iran itse asiassa hillitsee ydinaktiviteettejaan", Vaez sanoo.

Eri maiden ydinaseohjelmat eivät ole automaattisesti saaneet naapurimaita ryhtymään samaan.

"Kun Israel kehitti ydinaseen, se ei johtanut samaan arabimaailmassa. Kun Pohjois-Korea kehitti oman ydinaseensa, Japani tai Etelä-Korea eivät kehittäneet omiaan."

Iranin lähimaiden tilanne vaihtelee rauhanomaisesta ydinohjelmasta varsinaisiin ydinaseisiin.

Ydinaseita on Israelilla sekä toistensa vihollisilla Pakistanilla ja Intialla.

Saudi-Arabialla on rahaa, muttei ydinmateriaalia eikä ainuttakaan reaktoria. Sen ydinasekiinnostus herää yleensä arkkivihollisen Iranin ydinuhasta. Saudi-Arabian ydinohjelma myös vaarantaisi välit sen tärkeään suojelijaan Yhdysvaltoihin.

Turkilla on Naton ydinaseita maaperällään, mikä ei tarkoita sen tavoittelevan omaa ydinohjelmaansa.

Egypti ei voi aloittaa ohjelmaa talousongelmiensa vuoksi. Egyptin ailahteleva tilanne on aiheuttanut katkoksia energianviennissä, mikä on hankalaa Jordanialle. Se on saanut Jordanian aloittamaan rauhanomaisen ydinohjelman.

Iranin epäselvyyksistä huolestuneilla Arabiemiraateilla on rauhanomainen ydinohjelma, jota pidetään malliesimerkkinä omaa ohjelmaansa aloittaville maille. Maiden tilannetta tarkkailee amerikkalaisjärjestö The Nuclear Threat Initiative (NTI).

Pelkkä tietotaidon ja materiaalien kerääminen ydinasetta varten on riskialtista.

"Suurin osa resursseista on sellaisten maiden käsissä, jotka ovat äärimmäisen vastahakoisia jakamaan kykyjään. Jos alueen maat haluaisivat kehittää uraanin rikastamista, niiden täytyisi tehdä se laittomilla markkinoilla", Vaez sanoo.

Se johtaisi liittolaisista etääntymiseen eli riski olisi suuri verrattuna rajoitettuun voittoon.

"Ei ole mitään järkeä, että ne maksaisivat niin suuren hinnan vain siitä, että kehittäisivät rikastamiskykyjään."

Rauhanomaisen reaktoritekniikan hankkiminen Lähi-idässä olisi huolestuttavaa, jos ne kehittäisivät samalla omia työkalujaan ydinaseeseen. Vaez pitää sitä kuitenkin hyvin pienenä mahdollisuutena.

Vaikka Iran ja kansainvälinen yhteisö pääsivät nyt sopimukseen, Iranin ensimmäiset ydinohjelmarajoitteet alkavat poistua vähitellen noin vuosikymmenen kuluttua. Vaez muistuttaa, että senkin jälkeen alalla noudatetaan kansainvälisiä mekanismeja ja tiukkaa vientikontrollia koko maailmassa.

Kriitikot pitävät Irania huonona esimerkkinä, koska sen kanssa neuvotellaan siitä huolimatta, että maa ei ole noudattanut kaikkia velvoitteitaan. Iranin tapaus osoittaa silti, että piittaamattomuudesta täytyy maksaa kova hinta, sanoo Vaez.

"Sen täytyi hyväksyä ennätyksellisiä rajoituksia ja ankaraa tarkkailua, jotta se sai palautettua kadonneen luottamuksen."

Iranin kanssa neuvottelua on kritisoitu myös siksi, että sen myötä länsi tunnusti Iranin rikastamisohjelman. Vaez ei ymmärrä kritiikkiä.

"Tunnustaa sen tai ei, oli kiistämätöntä, että maa kehitti ohjelmaansa pitkälle. Kansainvälisen yhteisön ainoa vaihtoehto oli tunnustaa tosiasiat ja hillitä ohjelmaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat