Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin ydinsopu on askel kohti uutta aikaa

Historiallinen sopu pitää Iranin kaukana ydinaseesta. Vastineeksi Iran pääsee eroon rankoista talouspakotteista.

Ulkomaat
 
Carlos Barria Reuters
Iranin ulkoministeri Javad Zarif ja hänen virkaveljensä Britannian Philip Hammond sekä Yhdysvaltain John Kerry poistuivat lavalta yhteiskuvan jälkeen tiistaina Wienissä.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif ja hänen virkaveljensä Britannian Philip Hammond sekä Yhdysvaltain John Kerry poistuivat lavalta yhteiskuvan jälkeen tiistaina Wienissä. Kuva: Carlos Barria Reuters

Itävallan Wienissä tehtiin tiistaina maailmanpolitiikan historiaa, kun yli 12 vuotta kestäneet maratonneuvottelut Iranin ydinohjelmasta päättyivät sopuun.

Sopimuksen tarkoitus on rajoittaa Iranin mahdollisuuksia ydinaseen valmistamiseen. Se on merkittävä edistysaskel yrityksissä lämmittää Iranin ja lännen kylmiä suhteita.

Tästä on kyse

Näistä asioista sovittiin

 Tavoitteena on pitää Iran yli vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta.

 Iran hankkiutuu eroon 98 prosentista rikastetusta uraanistaan.

 Iran poistaa käytöstä kaksi kolmasosaa sentrifugeistaan ja asettaa ne kansainvälisen valvontaan.

 Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA saa valtuudet vapaisiin tarkastuksiin.

 Iranin-vastaisia pakotteita aletaan poistaa asteittain, kun Iran täyttää oman osansa sopimuksesta.

 Pakotteet voidaan palauttaa 65 päivässä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vakuutti puheessaan Washingtonissa, että "sopimus ei perustu luottamukseen vaan tiukkaan valvontaan". Iranin ylin uskonnollinen johtaja ajatolla Ali Khamenei kehui illalla ydinneuvottelijoiden "rehtejä ja raskaita ponnisteluja".

Iran ja sen neuvottelukumppanit Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina olivat ehtineet hieroa yksityiskohtia Itävallassa jo kolmatta viikkoa.

Sopimus menee seuraavaksi Yhdysvaltojen kongressiin käsiteltäväksi. Siellä valtaa pitävät sopimusta kiivaasti arvostelleet republikaanit. He eivät kuitenkaan yksin pysty kaatamaan sopimusta presidentin veto-oikeuden takia.

Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle sopimus merkitsee, että rajoituksia ja esteitä tarkastuskäynneille Iranin sotilaskohteisiin ja muihin laitoksiin ei enää ole.

"Toistaiseksi emme ole pystyneet ottamaan kantaa siihen, onko Iranilla ollut jotain salaisia ydinohjelmia tai -materiaaleja", sanoo IAEA:n varapääjohtaja Tero Varjoranta.

Varjorannan mukaan järjestelyillä pystytään varmistamaan, että Iran on vähintään yli vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta. Nykyinen arvio on, että Iran pystyisi kehittämään ydinaseen 2–3 kuukaudessa. Ydinaseen kehittämistä estetään muun muassa vaatimalla Irania hankkiutumaan eroon lähes kaikesta rikastamastaan uraanista.

Iran on lisäksi luvannut perusteellisen selonteon kaikista sen ydinohjelmaan mahdollisesti liittyvistä asioista elokuun puoleenväliin mennessä. IAEA tekee sen pohjalta oman arvionsa, minkä jälkeen keskustellaan vierailuista laitoksiin ja muihin paikkoihin.

"Ennen vuoden loppua tämän asian pitäisi olla meidän kannaltamme loppuun käsitelty", Varjoranta sanoo.

Iranille sopimus tarjoaa vapautuksen poikkeuksellisen rankoista talouspakotteista, kun se on tehnyt osansa. Illansuussa Teheranin kadut täyttyivätkin sopimusta juhlivista iranilaisista.

Pakotteiden poistaminen kerralla on ainoa vaihtoehto, arvioi International Crisis Group -järjestön vanhempi analyytikko Ali Vaez.

"Pakotteet ovat niin vahvasti kytköksissä toisiinsa, että muuten tästä ei ole Iranille hyötyä."

Pakotteet ovat muun muassa lamaannuttaneet Iranin pankkisektorin ja rajoittaneet yritysten toimintaa vuodesta 2005. Jos ne poistetaan, portti aukeaa ulkomaisille investoinneille. Iranin maakaasu- ja öljyvarannot ovat maailman suurimpia.

Sen sijaan aseidenvientikielto pysyy voimassa vielä viisi vuotta ja ohjukset kielletään kahdeksaksi vuodeksi. Sopimuksessa on lisäksi ehto, joka sallii pakotteiden palauttamiseen 65 päivässä, jos Iran ei noudata sopimusta.

"Näillä ehdoilla yritetään rauhoitella Lähi-idän maita, jotka ovat huolissaan Iranin ydinvallasta", Vaez sanoo.

Sekä Israel että Saudi-Arabia pitävät nousevaa Irania pahimpana alueellisena uhkanaan.

Israelin reaktio olikin kärkäs. Pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui sopimusta historialliseksi erehdykseksi.

"Iran saa nyt suoran tien ydinaseisiin. Monia sen estoksi asetettuja rajoituksia ollaan poistamassa", hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Obama ylisti Iranin sopimusta: "Se kattaa kaikki vaatimuksemme"
Obama ylisti Iranin sopimusta: "Se kattaa kaikki vaatimuksemme"
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui tiistaina iltapäivällä Iranin ydinohjelmasopimuksesta Washingtonissa. Leikkaus ja käännös: Hannes Nissinen. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat