Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskova hyrisi onnesta

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi Iranin ydinsopua sanomalla, että "maailma voi hengittää vapaammin" sopimuksen myötä. Ainakin venäläinen ase- ja ydinvoimaväki voi.

Lyhyellä aikavälillä Iranin kauppasaarron purkamisesta on Venäjälle tosin pelkkää haittaa. Iranilla on varastoissaan tiettävästi raakaöljyä kymmeniä miljoonia tynnyreitä, jotka se voi myydä heti kun saarto päättyy. Öljykenttien sanotaan olevan parhaassa tapauksessa täydessä tuotantovauhdissa ensi vuoden lopulla. Iranin tulo öljymarkkinoille merkitsee väistämättä hintojen laskua ja siten Venäjän kansantalouden ja ruplan heikkenemistä.

Pahimpien Venäjän mustamaalaajien mielipiteistä huolimatta on sanottava, ettei Moskovakaan pidä yllä kansainvälisiä kriisejä pelkästään nostaakseen öljyn hintaa.

Iranin saarron loppuminen avaa Venäjälle myös loistavat bisnesmahdollisuudet. S-300-ilmatorjuntasohjusten kauppa saattaa toteutua piankin.

Vielä herkullisemmat näkymät avautuvat Venäjän ydinjätille Rosatomille, jolla on jalka tukevasti oven välissä. Luvassa saattaa olla ennen pitkää peräti kahdeksan reaktorin rakentamisurakat. Infrastruktuuri ja ydinvoiman lääketieteellinen hyödyntäminen siihen päälle, noin alkajaisiksi.

Sopimuksia saattaa olla luvassa kymmenien miljardien eurojen edestä. Ja Teheran maksaa käteisellä.

Poliittisesti Iran-sopu taas on parasta, mitä Moskova voi toivoa. Yhteistyö Teheranin kanssa on Putinin uuden ulkopolitiikan ydintä, ja Venäjä oli Iran-neuvotteluissa tärkeä tekijä – kaiken lisäksi kerrankin samalla puolella pöytää Yhdysvaltojen kanssa.

Ja kuten ulkoministeri Sergei Lavrov ehti huomauttaa: nythän Nato voi luopua eurooppalaisesta ohjuskilvestään, kun Iranin ydinohjukset eivät enää uhkaa sitä.

Pekka Hakala HS
pekka.hakala@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat