Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittihallitus panee yritykset julkistamaan miesten ja naisten palkkaerot – jo pääministerin tyttärien tähden

Brittihallitus panee yritykset julkistamaan miesten ja naisten palkkaerot

Ulkomaat
 
Toby Melville Getty Images
Britannian pääministeri David Cameron tapasi perheitä päiväkodissa toukokuussa Cannockissa.
Britannian pääministeri David Cameron tapasi perheitä päiväkodissa toukokuussa Cannockissa. Kuva: Toby Melville Getty Images

Naisasian edistäminen ei tunnetusti ole Britannian konservatiivipuolueen vahvoja puolia. Konservatiivit tunnetaan pikemminkin miesten puolueena.

Tiistaina konservatiivipääministeri David Cameron kuitenkin yllätti. Cameronin hallitus aikoo panna brittiyritykset julkistamaan naisten ja miesten palkkaerot.

Tästä on kyse

 EU:n tilastoviranomaisten mukaan miesten ja naisten välinen palkkaero on Britanniassa EU-maiden kuudenneksi suurin (Suomi on 8.).

 Brittihallitus panee nyt yritykset julkistamaan palkkaerot.

 Aikeena on myös kannustaa naisia miesvaltaisille aloille ja yritysjohtoon.

 Kesäkuussa hallitus kaksinkertaisti 3–4-vuotiaiden oikeuden ilmaiseen päivähoitoon 30 tuntiin viikossa.

Laki tulee koskemaan joka ikistä brittiyritystä, joka työllistää 250 henkeä tai sitä enemmän. Julkiseksi pitää tehdä keskimääräinen nais- ja miespalkan välinen ero.

"Kahden tyttären isänä haluan, että kun tyttäreni aloittavat uransa, työmarkkinoilla vallitsee täydellinen sukupuolten välinen tasa-arvo", Cameron kirjoitti tiistaisessa The Times -sanomalehdessä julkistetussa ohjelmajulistuksessaan.

Kiitos siis Nancy Cameron, 11, ja Florence Cameron, 4. Ilman heitä Britannian pääministeri ei ehkä koskaan olisi herännyt siihen, että palkkaeroille voi ja pitää tehdä jotain.

Tekemistä Britanniassakin riittää. Palkkaerot ovat kutistuneet, mutta naisten punta on noin 80 pennyä.

"Se on skandaali – ja olen päättänyt tasoittaa tuon eron", Cameron kirjoitti The Times -lehdessä.

Vielä kolmikymppisiksi naiset ja miehet ansaitsevat kutakuinkin yhtä paljon. Viime marraskuussa julkistettujen tilastojen mukaan kokopäivätyössä olevien 22–39-vuotiaiden naisten mediaanituntipalkka on jopa hitusen suurempi kuin miesten.

Sen jälkeen palkkaero repeää taas miesten eduksi. Tilastoviranomainen arvioi syyksi sen, että naiset jäävät kotiin hoitamaan lapsia. Monen kotonaolovuoden jälkeen on vaikea palata työmarkkinoille, mikä on nähty Suomessakin.

Brittiyritykset saattavat nikotella uuden vaatimuksen edessä, mutta Cameronin hanke tulee saamaan laajan tuen Britannian parlamentissa.

"On hyvä, että hallitus viimeinkin tajuaa tuoda läpinäkyvyyttä palkkoihin", pääoppositiopuolue labourin tasa-arvoasioista vastaava Gloria De Piero ilmoitti tiistaina tiedotteessa.

Palkkaepätasa-arvon valottamisen laittoi alulle nimenomaan työväenpuolue 2010. Samana vuonna valtaan noussut konservatiivivetoinen koalitiohallitus pani kuitenkin hankkeen hyllylle.

Mikä on muuttanut äänen kellossa? Kuuluuko kiitos todellakin Cameronin tyttärille?

Yhtä paljon lienee kiittäminen sitä, että konservatiivipuolueen pitää jumpata tasa-arvopuolta jo oman kannatuksensakin takia.

Edessä ovat rajut leikkaukset, jotka tulevat väistämättä syömään Cameronin hallituksen suosiota. Palkkaläpinäkyvyys ja valtiovarainministeri George Osbornen viime viikolla julkistamat minimipalkan korotukset ovat keinoja pehmittää imagoa.

Tasa-arvoon panostamalla konservatiivit kaivavat maata myös työväenpuolueen alta.

Tuuliajolla olevan labourin on entistä vaikeampi palata vallankahvaan, jos Cameron osoittautuu myös naisten tosiystäväksi.

Skotlannin kansallispuolue SNP liittyi tiistaina Cameronin palkka-aloitteen kiittelijöihin.

SNP nosti kuitenkin esiin tärkeän ongelman: brittiparlamentin tietopalvelun tekemän selvityksen mukaan 70 prosenttia sosiaaliturvan leikkauksista kohdistuu naisiin verovuoteen 2020–2021 mennessä.

On siis hyvä, että palkkaepätasa-arvoon puututaan korkeimmalla tasolla. Köyhimpiä naisia tämä ei silti lohduta, kun valtion säästöpaine iskee perustoimeentuloon.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat