Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen iranilainen: Iranissa alkavat tänään isot juhlat

Ulkomaat
 
Kari Pullinen
Suomessa asuva Majid Allahyari iloitsi tiistaina Iranin ydinneuvotteluissa syntyneestä sovusta.
Suomessa asuva Majid Allahyari iloitsi tiistaina Iranin ydinneuvotteluissa syntyneestä sovusta. Kuva: Kari Pullinen

Helsingissä asuva iranilainen järjestötyöntekijä Majid Allahyari sanoo olevansa iloinen ja toiveikas Iranin ydinasesovusta. Jos sopimus toteutuu, Iranin talouspakotteet puretaan.

"Toivon, että kärsimys vähenisi Iranissa. Sitä riittää siinä maassa."

Suomessa 11 vuotta asuneen Allahyarin mukaan pakotteet ovat kurjistaneet varsinkin tavallisten iranilaisten arkea. Hän pitää tiiviisti yhteyttä vanhempiinsa ja sisaruksiinsa Iranissa.

Työttömiä on paljon ja hinnat ovat kohonneet. Monista tuontitavaroista, kuten lääkkeistä, on ollut pulaa. Iranilaisilla lentoyhtiöillä on pulaa varaosista, mikä näkyy onnettomuuksina.

Pakotteet ovat myös rajoittaneet kansainvälisiä rahansiirtoja, joten esimerkiksi Kiina ja Intia ovat maksaneet öljystä tavaroilla. Kotimainen teollisuus ja tuotanto ovat kuihtuneet.

"Jopa kananmunia tuodaan Kiinasta."

Rahansiirtorajoitukset ovat vaikeuttaneet myös matkustamista ja ulkomailla opiskelevien iranilaisten elämää.

Allahyarin mukaan sopimus on iso saavutus nykyiselle hallitukselle. Maltillisena pidetty presidentti Hassan Ruhani nousi valtaan kaksi vuotta sitten suurten toiveiden saattelemana. Hän lupasi murtaa Iranin kansainvälisen eristyksen. Sisäpoliittisiin uudistuksiin hänen valtansa ei ole riittänyt.

"Ihmisoikeustilanne on pahentunut ja teloitukset lisääntyneet Ruhanin valtakaudella."

Uskonnollinen eliitti pitää Irania tiukasti otteessaan. Allahyari toivoo, että sopimus vahvistaisi Iranin uudistusmielisiä. Välillisesti pakotteiden purku voisi muuttaa Iranin sisäpolitiikkaa elintason paranemisen myötä. Keskiluokka on viime vuosina köyhtynyt. Kun täytyy keskittyä leivän hankkimiseen ja arjen pyörittämiseen, poliittiselle aktiivisuudelle ei jää aikaa.

"Uskon, ettei lopulta ole muita vaihtoehtoja kuin demokratia. Toivon, että kerrankin olisi vapaat vaalit."

Suurin ilo sopimuksesta on Allahyarin mielestä se, että sodan uhka on nyt epätodennäköisempi. Neuvotteluiden kaatuminen olisi voinut hänen mukaansa merkitä sotaa Yhdysvaltain kanssa. Nyt viholliskuvat voivat lieventyä.

Allahyari toivoo, että kuva Iranista paranee myös länsimaissa. Ennakkoluulot vaikeuttavat iranilaisten elämää Suomessakin. Iranissa se tuo uutta toivoa.

"Uskon, että Iranissa pamahtaa tänään isot juhlat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat