Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Ilmansaasteista miljardilasku Ranskalle

Pienhiukkaset ja otsoni tappavat vuosittain kymmeniätuhansia

Ulkomaat
 
Jean-paul pelissier reuters
Ranska aikoo ryhtyä järeisiin toimiin ilmansaasteiden vähentämiseksi, sillä tuore raportti osoittaa ongelman käyvän valtiolle kalliiksi.
Ranska aikoo ryhtyä järeisiin toimiin ilmansaasteiden vähentämiseksi, sillä tuore raportti osoittaa ongelman käyvän valtiolle kalliiksi. Kuva: Jean-paul pelissier reuters

Ilmansaasteet maksavat Ranskalle vuosittain jopa 101,3 miljardia euroa, laskee Ranskan senaatin tutkimuskomitea keskiviikkona julkaistussa raportissaan.

Pienhiukkaset ja otsoni tappavat vuosittain 42 000–45 000 ranskalaista. Saasteet myös pienentävät satoja, rapauttavat rakennuksia ja tuhoavat ekosysteemejä.

Fakta

Ranskassa päätetään ilmastotavoitteista

 YK:n ilmastokokous järjestetään Pariisissa 30. 11.–11. 12.

 Tarkoituksena on päättää globaaleista ilmaston lämpenemistä hillitsevistä toimista.

 Ranskan senaatti keskustelee perjantaina kunnianhimoisesta energialaista.

 Laki suosii uusiutuvaa energiaa, pyöräilyä ja vähäpäästöisiä ajoneuvoja, kieltää kauppojen ruokahävikin ja muovipussit sekä tekee energiaa tuhlaavien rakennusten energiaremonteista pakollisia.

Arvovaltaisen eri puolueita edustavan senaattoriryhmän tuottama raportti arvioi saasteiden kustannuksia poikkeuksellisen laajasti. Se kiihdyttää Ranskassa keskustelua ympäristöpolitiikasta ennen Pariisissa marraskuun lopussa alkavaa YK:n ilmastonmuutoskokousta.

Ranskan senaatti käsittelee perjantaina energialakia, jonka tarkoituksena on nopeuttaa siirtymistä uusiutuviin energianlähteisiin.

Senaatin raportti arvioi ilmansaasteiden aiheuttavan Ranskan yhteiskunnalle sairauksiin liittyviä kustannuksia vuosittain 68–97 miljardin euron arvosta. Ilmansaasteet aiheuttavat muun muassa keuhkoahtaumia, astmaa, keuhkosyöpää ja aivoverenkiertohäiriöitä. Valtaosa kustannuksista tulee ennenaikaisista kuolemista.

Raportti arvioi myös muita ilmansaasteiden kustannuksia, jotka nousevat 4,3 miljardiin euroon. Esimerkiksi Pariisin alueella vehnäsadot ovat kymmenen prosenttia pienemmät kuin saasteettomilla alueilla. Pienhiukkaset myös tuhoavat ja rapauttavat hiljalleen rakennuksia ja julkisia muistomerkkejä, joiden korjaaminen on kallista.

Raportin tulokset ovat linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa.

Vuonna 2013 Euroopan komissio arvioi, että ilmansaasteiden aiheuttamat sairauskustannukset ovat Euroopan unionissa 330–940 miljardia euroa. Ranskassa asuu noin 13 prosenttia unionin kansalaisista.

Raportin laadinnassa mukana ollut vihreiden senaattori Leila Aïcha uskoi arvioiden olevan alimitoitettuja.

Hänen mukaansa tutkimus ei ole ottanut huomioon eri hiukkasten yhteisvaikutusta eikä esimerkiksi huonon sisäilman vaikutusta terveyteen.

Ranskan sosialistipuoluetta edustava ympäristöministeri Ségolène Royal lupasi raportin julkaisemisen jälkeen kertoa ensi viikolla "erittäin lujista" toimista, joihin valtio aikoo ryhtyä ilmansaasteiden torjumiseksi. Royal on myös edistänyt voimakkaasti uutta energialakia.

Raportin laatineiden 17 senaattorin mukaan valtio ja yritykset eivät ole ottaneet ilmansaasteita riittävän vakavasti. Raportin suosituksista oleellisin on vaatimus lopettaa pienhiukkasia tuottavan dieselpolttoaineen suosiminen.

Viime vuoden alkupuoliskolla 65 prosenttia Ranskassa myydyistä autoista oli dieselkäyttöisiä.

Etenkin Pariisi on kärsinyt ilmansaasteista. Viime vuoden joulukuussa Pariisin pormestari Anne Hidalgo ilmoitti suunnitelmasta, joka kieltäisi dieselautot pääkaupungissa vuoteen 2020 mennessä.

Pariisissa on myös jouduttu rajoittamaan autoliikennettä pahimpina ilmansaastepäivinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat