Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjalan kieli hiipuu – "Meitä pidettäisiin avaruusoliona, jos alkaisimme kaupungilla sitä puhua"

Ulkomaat
 
Tältä kuulostaa aunuksenkarjala - mummo ja tyttärentytär kinastelevat uusista sanoista Venäjän Karjalassa
Tältä kuulostaa aunuksenkarjala - mummo ja tyttärentytär kinastelevat uusista sanoista Venäjän Karjalassa
Aunuksenkarjala on Nuosjärven kylässä Venäjän Karjalassa asuvan Vera Koppalevan äidinkieli. Hänen tyttärentyttärensä Natalia Iškina joutui opettelemaan karjalan vasta yliopistossa. Kumpikaan ei usko karjalan kielen tulevaisuuteen, mutta Natalia haluaa kuitenkin elvyttää kieltä. Toimittaja: Anneli Ahonen, kuvaus ja leikkaus: Sergei Gratšov

Nuosjärvi/Krošnozero. Karjalan kielen tarina elinvoimaisena äidinkielenä alkaa olla loppusanoja vaille kerrottu.

Venäjän Karjalassa vain yksittäisten kulttuuriperheiden jälkikasvu tai vanhempien sukulaisten luona kylissä asuvat lapset oppivat ensimmäisenä äidinkielenään karjalaa.

Artikkeliin liittyvät

Nuosjärven kylässä Vera Koppalevan,73, keittiössä aunuksenkarjala eli livvin kieli vielä solisee, kun taitoja on hetken aikaa verrytelty.

"Eivät lapset puhu keskenään karjalaa. Meitä pidettäisiin ulkomaalaisina tai avaruusolioina, jos alkaisimme kaupungilla puhua karjalaa", Koppaleva sanoo.

Pöydässä notkuvat paistetut silakat, salaatit ja hillalla täytetyt piirakat.

Suomalainen korva poimii pehmeästä karjalan kielestä vaikutteita suomen itämurteista ja venäjästä. Puhetta voi paikoin ymmärtää, mutta ei kokonaan.

"En pidä karjalan kielen kirjoitusasusta, joka on aivan vääristynyt. Suomen kielestä pidän. Sitä meille opetettiin aikanaan koulussa", Koppaleva ihailee.

Neuvostoaikana karjalan kieli törmäsi samaan kuin moni muu suomalais-ugrilainen kieli Venäjällä: ihmisiä kiellettiin puhumasta julkisissa yhteyksissä omaa äidinkieltään.

Vanhemmat eivät enää osaa kieltä tarpeeksi hyvin puhuakseen sitä kotona lapsilleen. Venäjä on myös taannut lapsille portin parempaan elämään.

Venäjän asema koulujen opetuskielenä sekä hallinnon ja viihteen valtakielenä murentaa entisestään vähemmistökielten asemaa.

Sinnikäs Koppaleva on puskenut koko ikänsä maataloustöitä ja kasvattanut yksin seitsemän lasta. Mies kuoli nuorimman lapsen ollessa muutaman kuukauden ikäinen.

Koppaleva muutti lapsineen 1980-luvulla Nuosjärvelle, joka on nykyisin 300 asukkaan karjalaiskylä. Se sijaitsee 76 kilometrin päässä Petroskoista.

Kylä kuuluu Prääsän hallintopiiriin, jossa 37 prosenttia asukkaista pitää itseään karjalaisina ja 46 venäläisinä. Venäjällä 25 600 henkeä ilmoittaa puhuvansa karjalaa.

"Ajoin vettä koululle hevosella ja tein töitä lypsäjänä sovhoosilla. Lapsille piti saada ruokaa, vaatetta ja kirjoja koulua varten", Koppaleva sanoo talon pihalla.

Hyttysiä on niin paljon, ettei yhtä ehdi läimäistä, kun toinen jo yllättää, mutta Koppaleva ei ole millänsäkään.

Mummon on vaikea ymmärtää, miksi Petroskoista käymään tullut tyttärentytär Natalia Iškina, 22, valitsi yliopistossa pääaineekseen juuri karjalan kielen. Loistavaa uraa ei ole tiedossa.

"Olisin halunnut opiskella pääaineena suomea, mutta pääsin lukemaan karjalaa", kesäkuussa valmistunut Iškina kertoo.

Lapsena vanhemmat puhuivat hänelle venäjää, joten yliopistossa karjalan opinnot piti aloittaa alusta.

"Siellä meille teroitettiin, että karjala on toinen äidinkielemme."

Iškina suree kielen kohtaloa, ja uskoo sen kuolevan. Yliopistolla opiskelijat eivät puhuneet keskenään karjalaa vapaa-ajalla.

"Viidenkymmenen vuoden jälkeen puoliakaan nykyisistä puhujista ei enää ole. Karjalaan on alettu suhtautua kuin ulkomaan kieleen. Se on surullista."

Yliopistolla Iškinalle opetettiin uusia, karjalaisperäisiä sanoja. Siksi punajuuri on Koppalevalle venäjästä lainattu svjokla, mutta Iškinalle ruskiejuur.

Karjalassa on pula taitavista suomensukuisten kielten opettajista, koska niin moni lähtee valmistuttuaan Suomeen. Iškina matkaa kesällä Suomeen myymään mansikoita, mutta suunnittelee muuttoa Pietariin ja haluaa jäädä Venäjälle. Petroskoissa hän tekee töitä sisällöntuottajana ja kirjoittaa artikkeleita eri verkkosivuille.

Monikansallisella Venäjällä käydään jatkuvaa rajanvetoa siitä, kuinka paljon vähemmistökansallisuudet saavat pitää meteliä itsestään. Ukrainan sodan jälkeen ilmapiiri on muuttunut entistä suvaitsemattomammaksi. Karjalan tasavallassakin hallintoa syytetään vähemmistökansojen venäläistämisestä.

Mutta vaikka äidinkielenään karjalaa puhuvien määrä hupenee, sen käyttö jatkuu muissa muodoissa. Karjalaa osaavat käyttävät kieltä esimerkiksi tekstiviesteissä. Syy on hinta.

Karjalaa kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin, venäjää kyrillisin. Latinalaisia kirjaimia mahtuu yhteen tekstiviestiin 160, mutta kyrillisiä vain 70. Siksi karjalan kielellä on halvempaa tekstailla.

Kesäparatiisi Nuosjärvellä yhdistää mummoa ja Iškinaa. Vaikka juoksevaa vettä ja sisävessaa ei talossa edelleenkään ole, äskettäin rantaheinät viikatteella niittäneellä Koppalevalla on paljon aihetta iloon.

"Järvestä saa kalaa ja metsästä sieniä, hillaa, karpaloa, puolukkaa ja mustikkaa. Minä saan voimaa työstä ja iloitsen, kun näen työni hedelmät."

Sergei Gratšov
Karjalaa puhuvien määrä vähenee Venäjällä. Nuosjärven kylässä asuvalta Vera Koppalevalta se vielä sujuu, ja hänen tyttärentyttärensä Natalia Iškina valitsi yliopistossa karjalan kielen pääaineekseen.
Karjalaa puhuvien määrä vähenee Venäjällä. Nuosjärven kylässä asuvalta Vera Koppalevalta se vielä sujuu, ja hänen tyttärentyttärensä Natalia Iškina valitsi yliopistossa karjalan kielen pääaineekseen.Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat