Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman valtiot saivat sovittua kestävän kehityksen rahoituksesta – kansalaisjärjestöt pettyivät tulokseen

Suomi haluaa edistää kehitysmaiden verotuskykyä

Ulkomaat
 
Tiksa negeri reuters
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (oik.) ja Afrikan unionin puheenjohtaja Nkosazana Dlamini-Zuma osallistuivat kehitysrahoituskokouksen tiedotustilaisuuteen maanantaina.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (oik.) ja Afrikan unionin puheenjohtaja Nkosazana Dlamini-Zuma osallistuivat kehitysrahoituskokouksen tiedotustilaisuuteen maanantaina. Kuva: Tiksa negeri reuters

Maailman valtiot pääsivät keskiviikkona sopuun kestävän kehityksen rahoituksesta seuraavaksi 15 vuodeksi. Etiopian Addis Abebassa pidettiin tällä viikolla YK:n kehitysrahoituskokous.

YK kutsui Addisin toimintasuunnitelmaksi nimettyä sopimusta tuoreeltaan historialliseksi ja uraauurtavaksi. Sopimus listaa yli sata konkreettista toimenpidettä ja sitoumusta teknologiasta kauppaan ja ilmastonmuutoksen torjunnasta sosiaaliturvan kehittämiseen.

Fakta

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

 YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet päätetään New Yorkissa syyskuussa.

 Tavoitteet korvaavat YK:n vuosituhattavoitteet ja ulottuvat vuoteen 2030.

 Ehdotetut 17 tavoitetta pyrkivät muun muassa poistamaan köyhyyden ja nälän, ulottamaan koulutuksen, terveydenhoidon, veden ja sanitaation kaikille, hillitsemään ilmastonmuutosta, edistämään rauhaa ja tasa-arvoa sekä vähentämään eriarvoisuutta.

 Tavoitelista koskettaa kehitysmaiden lisäksi teollisuusmaita.

 Addis Abeban kehitysrahoituskokouksessa sovittiin tavoitteiden rahoittamisesta.

"Siellä oli yhteistyöhaluiset tunnelmat. Oli yhteisymmärrys, että olemme kaikki tässä mukana", sanoo Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.), joka osallistui kokoukseen maanantaina.

Kokoukseen osallistuneille kansalaisjärjestöille sopimus oli monilta osin pettymys. Niiden mukaan se ei juuri puutu kansainväliseen kauppaan tai verotukseen eikä takaa riittävää rahoitusta YK:n uusille kehitysyhteistyötavoitteille, joista sovitaan syyskuussa New Yorkissa.

Kokouksen asialistalle kuuluivat kehitysavun lisäksi muun muassa investoinnit, kauppapolitiikka ja verotus. Ihmisten elinolojen parantaminen ei onnistu vain teollisuusmaiden julkisella tuella.

Ministeri Toivakan mukaan kehitysmaiden omat resurssit pitää saada tehokkaammin käyttöön. Myös ulkomaiset investoinnit ovat tärkeitä.

"Haluamme kehitysmaihin lisää vastuullista yritystoimintaa."

Syntyneessä sopimuksessa yritysten vastuu jäi vapaaehtoisuuden varaan. Kokouksessa kehitysjärjestö Kepaa edustaneen Eva Nilssonin mielestä etenkin kehitysapuvaroilla toimivilta yrityksiltä tulisi vaatia enemmän.

"On erikoista, ettei yrityksiä haluta sitouttaa noudattamaan ihmis- ja työoikeuksia."

Addis Abeban neuvottelujen suurin kiistakysymys oli YK:n uuden verotoimielimen perustaminen, jota kehitysmaat ja kansalaisjärjestöt kannattivat. Aloite kaatui teollisuusmaiden vastustukseen.

Eva Nilssonin mukaan verotoimielimen myötä kehitysmaat olisivat päässeet vaikuttamaan kansainvälisiin verotussääntöihin. Nyt ne määritellään teollisuusmaiden OECD-järjestössä.

"Tällä hetkellä kansainväliset verotussäännöt ovat rikki. Monikansallisia yrityksiä ei saada maksamaan veroja, veroparatiiseja on paljon, ja kehitysmaat menettävät verotulojaan."

Ministeri Lenita Toivakan mukaan uusi verotoimielin olisi hidastanut ja politisoinut työtä kehitysmaiden verojärjestelmien parantamiseksi. Yhteistyötä kehitysmaiden kanssa tehdään jo nyt.

Suomi ja useat muut maat esittelivät kokouksessa keskiviikkona uuden veroaloitteen.

Tarkoitus on parantaa kehitysmaiden verotuskykyä tarjoamalla asiantuntemusta ja teknistä apua.

Ministeri Toivakan mukaan Suomi sitoutuu kaksinkertaistamaan panostuksensa, joka on nyt muutaman miljoonan suuruinen. Vaikutukset voivat kuitenkin olla suuria.

"OECD:n mukaan prosentin veroasteen nousu kehitysmaissa olisi suurempi summa kuin koko kehitysapu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat