Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä tyrmää jatkokäsittelyn

Venäjällä ja lännellä on yhä eri näkemys malesialaiskoneen alas ampumiseen liittyvistä tapahtumista

Ulkomaat
 

Malaysia Airlinesin Boeing 777 -matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa tasan vuosi sitten. Lento MH17 oli runsaan kymmenen kilometrin korkeudessa matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, ja kaikki siinä olleet 298 ihmistä kuolivat. Kuka ampui, millä, mistä ja miksi?

Läntisissä tiedotusvälineissä esitetty perusnäkemys oli, että Itä-Ukrainan Venäjän-mieliset separatistit ampuivat koneen ilmeisesti vahingossa Buk-ilmatorjuntaohjuksella.

Väite perustui olosuhteisiin: kone putosi separatistien hallitsemalle alueelle, ja heillä tiedettiin olevan Buk-järjestelmän osia. Venäjän valtamediassa esitettiin kilpaileva teoria. Sen mukaan matkustajakoneen ampui Ukrainan ilmavoimien SU-25-hävittäjä.

Hollantilaisen tutkimusryhmän raportti on määrä julkaista lokakuussa. Torstaina yhdysvaltalainen televisiokanava CNN julkaisi tietovuotoja, joiden mukaan raportissa syyllisiksi osoitettaisiin separatistit.

Tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median kuvamateriaalia analysoiva kansalaisryhmä Bellingcat on julkaissut mielenkiintoisia yksityiskohtia jo lähes vuoden ajan. Tämä analyysi todistaa melko aukottomasti, että neljällä ohjuksella varustettu Buk kulki rekan lavetilla Donetskista Snižneen ennen ampumista. Snižnestä vaunu jatkoi omin voimin etelän suuntaan.

Seuraavana aamuna sama vaunu havaittiin saman rekan kyydissä Luhanskin etelälaidalla sillä erotuksella, että yksi ohjuksista puuttui.

Venäjän kantaan ukrainalaisista hävittäjistä ilmestyi särö 6. toukokuuta, kun kriittinen sanomalehti Novaja Gazeta julkaisi laajan selvityksen MH17:n kohtalosta. Nimettöminä esiintyneisiin venäläisasiantuntijoihin vedoten lehti päätteli, että kone ammuttiin alas Buk-ohjuksella muttei Snižnestä vaan lännempää Zaproštšensken tuntumasta. Viimeksi mainitun väitteen lehti kumosi itse viikkoa myöhemmin.

2. kesäkuuta julkisuuteen tuli Buk-järjestelmien valmistaja, venäläinen aseyhtiö Almaz-Antei, joka kertoi omista tutkimuksistaan. Yhtiö ilmoitti johtajansa Jan Novikovin kautta, että matkustajakone ammuttiin Buk-järjestelmään kuuluvalla 9M38M1-ohjuksella ja nimenomaan Zaproštšensken suunnasta. Novikov korosti, että tämän ohjuksen tuotanto on lopetettu vuonna 1999 mutta että Ukrainalla on niitä hallussaan lähes tuhat.

Kiistely kahden mahdollisen ampumapaikan välillä vaikuttaa sikäli kummalliselta, että molemmat olivat viime vuoden heinäkuussa separatistien hallussa. Venäläisille saattaakin olla tärkeää, ettei Snižnessä havaittua ohjusvaunua yhdistetä ampumiseen.

Bellingcat-ryhmä on nimittäin koonnut havaintoja myös Venäjän puolelta. Niiden mukaan vaunu on voinut osallistua Kurskista sotaharjoitukseen lähteneeseen muodostelmaan ja irtautunut siitä kesäkuun lopulla.

Bellingcat-teorian mukaan kyseinen vaunu olisi poistunut ampumisen jälkeen Venäjälle Izverinon raja-aseman kautta. Novaja Gazeta taas on tullut omissa tutkimuksissaan siihen tulokseen, että vaunu olisi vietykin Venäjälle etelästä, Matvejev Kurganin raja-aseman kautta.

Lisäksi lehti väitti tänä kesänä, että kyseinen vaunu olisi tullut Itä-Ukrainaan Venäjältä Izverinon pohjoispuolella sijaitsevan Severnyin raja-aseman kautta vain muutama päivä ennen malesialaiskoneen ampumista. Lehden mukaan vaunu tuli Venäjältä, mutta ohjus saattoi olla peräisin ukrainalaisesta varastosta.

Aivan poissuljettua ei ole sekään, että konetta olisi ammuttu kahdella ohjuksella. Suomen Sotilas -lehden päätoimittaja Jaakko Puuperä huomauttaa, että tämä on perinteinen varmistusmenetelmä niin Venäjän kuin Ukrainankin asevoimissa.

Puuperän mukaan ohjuksen laatu on joka tapauksessa helposti selvitettävissä sen aiheuttamien tuhojen perusteella. "Bukilla on selvä sormenjälki, siellä on kuutta erilaista sirpaletta."

Hollanti, Malesia, Itävalta, Belgia ja Ukraina haluaisivat kansainvälisen tuomioistuimen käsittelevän tapausta.

Venäjä ei hankkeelle lämpene. Kreml tiedotti torstai-iltana presidentti Vladimir Putinin keskustelleen aiheesta Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa puhelimitse ja sanoneen, että Venäjä pitää hanketta "ennenaikaisena ja vahingollisena".

Eikä Venäjä ei ole täysin hylännyt teoriaansa ukrainalaisesta hävittäjästä. Liittovaltion tutkimuskomitea kertoi kesäkuussa kuulustelleensa Ukrainan ilmavoimien mekaanikkoa, joka olisi nähnyt tukikohtaan ilman ohjuksia palaavan SU-25-hävittäjän heti MH17:n turman jälkeen.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat