Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen ihmisoikeuksien veteraani

Puoli vuosisataa ihmisoikeuksien puolesta taistellut venäläinen Ljudmila Aleksejeva pidätettiin viimeksi vuonna 2009.

Ulkomaat
 
Andrei Rudakov
Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejeva korostaa, että yksikin mielipidevanki on liikaa.
Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejeva korostaa, että yksikin mielipidevanki on liikaa. Kuva: Andrei Rudakov

Ensi maanantaina 88 vuotta täyttävä historioitsija Ljudmila Aleksejeva aloitti toimintansa kansalaisaktivistina jo 1960-luvulla. Hän oli vuonna 1976 perustetun Moskovan Helsinki-ryhmän ydinjäsen yhdessä Juri Orlovin kanssa ja toimi tässä ryhmässä, kunnes muutti Yhdysvaltoihin 1977. Hän palasi Venäjälle 1993 ja on jatkanut ihmisoikeuksien puolustamista. Aleksejeva pidätettiin viimeksi joulukuussa 2009.

Äiti, oletko neuvostovastainen?

"Nuorempi poikani oli vielä koulussa, kun hän kysyi minulta, että 'äiti, oletko sinä neuvostovastainen?' Vastasin hänelle, että en ole, en vastusta neuvostovaltaa. Minä vaadin, että neuvostovalta noudattaa ihmisoikeuksia ja kunnioittaa kansalaistensa ihmisarvoa. Poika sanoi, että jos hallitsijat eivät kunnioita ihmisoikeuksia niin hehän lakkaavat olemasta, valta romahtaa. Minä sanoin, että se on heidän ongelmansa."

Tylsä asiakirja

"Kun Helsingin Ety-kokouksen loppuasiakirja allekirjoitettiin, pitivät neuvostojohtajat sitä suurena diplomaattisena saavutuksenaan. Niinpä se oli ensimmäinen kansainvälinen sopimus, joka julkaistiin kaikissa venäläisissä sanomalehdissä, Pravda ilmestyi tuuman paksuisena. Rehellisesti sanoen jaksoin hädin tuskin lukea kymmenennen artikkelin humanitaariset pykälät loppuun asti. "

"Toukokuussa 1976 Juri Orlov soitti minulle ja tapasimme Bolšoi-teatterin kulmilla. Hän sanoi aikovansa perustaa ryhmän, joka tarkkailee Helsingin loppuasiakirjan toteuttamista Neuvostoliitossa. Minä kysyin, että miksi se Helsingin sopimus on niin tärkeä, eihän sitä voi edes verrata ihmisoikeusjulistukseen. Hän sanoi, että asia on aivan toisin: tämä on sopimus ja siellä on hahmoteltu mekanismit, joilla sopimuksen toteutumista tulee valvoa. Suostuin liittymään ryhmään heti."

Mummoille ei kerrota

"Ymmärsin tietysti, että ryhmään liittyminen merkitsee ennen pitkää väistämätöntä vangitsemista. Mutta minä olin siihen valmis, olin ollut jo yli kymmenen vuotta. Jos kaverit kutsuvat sinut lomalle Pariisiin, niin mikäs siinä. Ja jos kaikki ystäväsi ovat linnassa tai juuri päässeet sieltä, niin mikä siinä on kummallista, sen kun istumaan! "

"Mieheni kanssa keskustelimme kaikesta aivan avoimesti, mutta äitini oli 69 enkä kertonut hänelle puuhistani mitään. Eikä anoppikaan tiennyt mitään."

Välinpitämätön länsi

"Ryhmä perustettiin Andrei Saharovin luona 12.5.1976. Aloimme suoltaa julkilausumia. Radio Svoboda, Amerikan ääni, BBC ja Kanadan radio kertoivat meistä paljon, ja kuvittelimme saaneemme runsaasti huomiota lännessä. Sittemmin selvisi, että vähät kukaan tiesi tai välitti. Vasta yhdeksän kuukauden jälkeen, kun pidätykset alkoivat, sitten ryhdyttiin puhumaan ja kirjoittamaan."

Kotikonttori

"Mieheni sanoi aina, että asumme Helsinki-ryhmän konttorissa. Toden totta, kaksioomme alkoi virrata ihmisiä jo aamusta. Keittiössä oli kaksi valtavaa kattilaa, toisessa boršia ja toisessa makaronia. Vähitellen kaikkien ryhmän jäsenten puhelimet katkaistiin, mutta minun puhelimeni toimi. Mieheni huuteli luuriin että 'kuunnelkaapas palvelukseen joutuneet, täältä tulee teille mielenkiintoista asiaa'. Meillä oli pienet liitutaulut, joille kirjoitimme lauseita salakuuntelun vuoksi. Kutsuimme niitä venäjä-venäjä-fraasisanakirjoiksi."

Kansallismieltä

"Pidätysten myötä Helsinki-ryhmiä ryhdyttiin perustamaan myös muualle. Vuonna 1976 Ukrainaan ja Liettuaan, vuonna 1977 Georgiaan ja Armeniaan. Mutta eivät ne olleet Liettuaa lukuun ottamatta ihmisoikeusryhmiä, vaan toimijoita kansallisessa liikkeessä. Itä-Euroopan vastaavien ihmisoikeusryhmien kanssa meillä ei ollut mitään tekemistä."

Amerikkaan

"Mieheni oli ollut opiskeluaikana vankilassa kuulumisesta neuvostovastaiseen järjestöön. Vuodesta 1974 lähtien hän alkoi hokea aamusta iltaan, että 'vankileiri ei ole naisen paikka, meidän täytyy lähteä'. Nuorempi poika oli samaa mieltä. Hän valmistui ekonomiksi ja pääsi jatko-opiskelijaksi, mutta kun kuultiin kuka äiti on, heitettiin ulos. "

"Siihen aikaan vaadittiin maastalähtöön aikuisiltakin vanhempien suostumus. me saimme 1. helmikuuta 1977 maastalähtöluvan ilman tätä suostumusta ennätyslyhyessä ajassa. Myöhemmin selvisi, että siitä on kiittäminen kuraattoriani. Meillä kaikilla oli tällaiset valvojat [turvallisuuspalvelu] KGB:ssä. Kutsuimme heitä kummeiksi."

Ukraina ja Venäjä

"Ukraina on nyt ohittanut meidät, se on aidosti orientoitunut länteen. Aivan kuten mekin aluksi, Gorbatšovin ja Jeltsinin aikana. Jumala auttakoon että ukrainalaiset onnistuvat, tietysti entisten neuvostotasavaltojen on nyt suuntauduttava eurooppalaiseen ihmisoikeuskäsitykseen."

"Venäjän tilanne on nyt aivan valtavasti parempi kuin se oli neuvostoaikana. Mutta meidän maassamme on yhä mielipidevankeja. Vaikka ei olisi kuin yksi mielipidevanki, niin se merkitsee, että maa ei ole vapaa."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat