Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Élysée-palatsin puhelin on kuumana

Ulkomaat
 
Eric Vidal REUTERS
Ranskan presidentti François Hollande tuli euroalueen johtajien kokoukseen Brysseliin sunnuntaina.
Ranskan presidentti François Hollande tuli euroalueen johtajien kokoukseen Brysseliin sunnuntaina. Kuva: Eric Vidal REUTERS

Kuka oli viime viikonlopun kaoottisten Kreikka-neuvotteluiden ainoa voittaja? Oui, kyllä – titteli menee Pariisiin, Élysée-palatsiin.

Mitä uskomattomampi Kreikan kriisistä on viime viikkoina tullut, sitä vankemmin Ranskan presidentti François Hollande on omaksunut euroalueen ihmemiehen roolin.

Samalla kun Saksa on ajanut omaa tiukkaa linjaansa, Hollande on ymmärtänyt puun ja kuoren välissä olevaa Kreikkaa.

Hollanden lähipiirin mukaan presidentti on ollut Kreikan kriisin takia puhelimessa aamusta iltaan.

Siitä ei ole kovin kauan, kun EU:n suurimpien maiden johtajat Hollande ja Angela Merkel nousivat peräkanaa lentokoneeseen, joka vei vuoroin Kiovaan, Moskovaan ja lopulta Minskiin setvimään Ukrainan sotaa.

Silloin ehdoton ykkösneuvottelija oli Saksa.

Ranskalle on tärkeää, että velkakriisiä ei yritetä ratkaista vain Saksan askelmerkein. Ranskan hallituksen asiantuntijat ja diplomaatit neuvoivat Kreikan uutta valtiovarainministeriä Eukleidis Tsakalotosia kädestä pitäen runsas viikko sitten Ateenassa, kun Kreikan piti tuoda Brysseliin oma esityksensä lainaohjelman ehdoiksi.

Ranskalla on kova oma velkataakka, päinvastoin kuin viennin ylijäämällä budjettiaan pyörittävällä Saksalla. Tämä tarkoittaa, että Kreikan mahdollisen euroeron kustannukset rokottaisivat Ranskaa kovasti. Ranskassa uskalletaan ylipäätään arvostella Saksan tiukkaa linjaa.

Erot kahden suuren maan käsityksissä velkakriisin hoidossa ärsyttävät toki parivaljakon kumpaakin osapuolta. Ei Angela Merkelkään lainkaan kiitellyt sitä, että Ranska tarjosi Kreikalle niin yksityiskohtaista apua. Silti: Saksan liittokansleri tarvitsee Euroopassa ja etenkin euroalueella suuren liittolaisen, ja toistaiseksi Ranska on paras vaihtoehto.

Hollanden halu toimia välittäjänä kiertynee myös euroalueen synnyn ympärille. Muut halusivat Saksan yhteiseen valuuttaan, koska niin se voitiin sitouttaa tiiviimpään eurooppalaiseen yhteistyöhön. Berliinin muurin murruttua Saksa näyttäytyi Euroopan keskellä jättiläisenä, joka oli parasta saada mukaan.

Ranska oli myös joutunut devalvoimaan frangin monta kertaa suhteessa Saksan markkaan, ja maa arvioi yhteisvaluutan olevan vakaampi.

François Hollande on vasemmistopuolueen presidentti. Jos hänen onnistuu ottaa euronäyttämöllä johtorooli, se voi auttaa kotimaan politiikassa. Hollanden kova kilpakumppani on Marine Le Penin johtama oikeistopopulistinen Kansallinen rintama. Hollanden pitäisi pystyä löytämään Ranskan vasemmistolle yhteinen sävel.

Siinä euroalueen ratkaisupelaajan asema ei olisi ainakaan haitaksi.

Tiina Rajamäki
tiina.rajamaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat