Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etyk muutti Itä-Euroopan toisinajattelijoiden elämää – julkisuuden paine vaikutti Stasinkin toimintaan

Saksalainen Ulrike Poppe koki, kuinka kansainvälisen julkisuuden paine vaikutti Stasin toimintaan.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Saksalaisen Ulrike Poppen mukaan demokraattisilla valtiolla on velvollisuus tukea demokraattista oppositiota diktatuureja vastaan.
Saksalaisen Ulrike Poppen mukaan demokraattisilla valtiolla on velvollisuus tukea demokraattista oppositiota diktatuureja vastaan. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Ulrike Poppe, 62, on ihmisoikeusaktivisti, joka kuului Itä-Saksan toisinajattelijoiden ydinryhmään. Hän perusti DDR:ään Naiset rauhan puolesta –ryhmän.

Stasi vangitsi hänet "ei-salaisten tietojen" vuotamisesta vuonna 1983. Laaja kansainvälinen julkisuus lopetti kuuden viikon vankeuden. Poppe arvioi, että Etykin loppuasiakirjan ihmisoikeusvelvoitteet vaikuttivat Stasin uuteen peiteltyyn strategiaan.

Fakta

Ihmisoikeudet olivat kolmannen korin ydinasia

Leonid Brežnev

 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Helsingin kokouksen päätösasiakirjan allekirjoitti 1. elokuuta 1975 yhteensä 35 maata.

 Kokous ja sitä edeltäneet neuvottelut tähtäsivät lännen ja idän suhteiden liennytykseen.

 Päätösasiakirjassa oli neljä aihekokonaisuutta eli koria.

 Kolmannessa korissa käsiteltiin ihmisoikeuskysymyksiä, mikä oli erityisen tärkeää itäblokin maiden oppositioaktiiveille.

 Sen päätökset helpottivat esimerkiksi ihmisten liikkumista rajojen yli.

 Neuvostoliitto yllätti länsimaat hyväksymällä kolmannen korin.

 Ihmisoikeuskysymysten nostamisen on arvioitu vaikuttaneen pitkällä aikavälillä Berliinin muurin murtumiseen ja Euroopan sosialististen maiden vallankumouksiin.

Nykyään hän johtaa DDR-diktatuurin ja Stasin vaikutuksia selvittävää virastoa.

Etyk-asiakirja

"Muistan, että Helsingin loppuasiakirja oli painettu puoluelehti Neues Deutschlandiin. Meitä koski kolmas kori, jossa oli kyse ihmisoikeuksista. Pohdimme, mahtaako DDR:n hallitus sitoutua allekirjoittamiinsa asiakirjoihin todella. Suurin osa meistä aktivisteista arveli, että tuskin. Eihän hallitus toteuttanut omaa perustuslakiaankaan. Enemmistön arvio kävi sitten myös toteen. Heitä rangaistiin, jotka vetosivat Helsingin loppuasiakirjaan." 

"Nyt tulee mieleen yksi tarina, joka kylläkin tapahtui joitakin vuosia Helsingin kokouksen jälkeen. Silloin työskentelin Unter den Lindenillä Saksan historian museossa. Yhtäkkiä joku ilmestyi mukanaan lakana, jossa luki 'Kori kolme Helsinki'. Se riitti pidätykseen. Paikalle tuli heti Stasi ja vei hänet mukanaan.

Myös he, jotka olisivat halunneet matkustaa DDR:stä pois, vetosivat Helsingin-sopimukseen ja kolmannen korin velvoitteisiin."

Stasin strategia

"Oikeastaan kaikki liittyi laajemmin siihen, että kommunistisen SED-puolueen johto haki kansainvälistä tunnustusta. Siihen kuului Helsingin sopimuksen allekirjoittaminen. Johto yritti olla joutumatta kansainvälisiin otsikoihin ihmisoikeusloukkausten takia.

Artikkeliin liittyvät

Imagon vaalimisen muutenkin liittyi Stasin uusi strategia, joka kehitettiin 1970-luvun puolivälissä. He yrittivät ottaa toisinajattelijoita hampaisiinsa hyvissä ajoin ennen kuin heitä edes tarvitsisi pidättää.

Keinon nimi oli Zersetzung, hajottaminen. Stasi pyrki pirstomaan toisinajattelijoiden persoonan kullekin räätälöidyillä tavoilla.

Yksi tapa oli ihmisten tekeminen epäuskottaviksi heidän omassa tuttavapiirissään. Järjestettiin epäonnistumisia työelämässä. Kylvettiin ihmisten välille epäluottamusta nimettömin kirjein ja soitoin. Yritettiin saada ystäväpiiri uskomaan, että aktivistit työskentelevätkin Stasille. Avioparien välejä koetettiin rikkoa ja etäännyttää lapsia vanhemmistaan.

Osittainhan tämä hajottamisstrategia myös toimi."

Poppen kokemukset

"Vuonna 1983 Berliinissä sattui olemaan uusiseelantilainen tutkija, joka kirjoitti DDR:n naisista. Hän tapasi meidät. Poliisi otti hänet rajalla kiinni ja luki muistiinpanot tapaamisestamme. Meidät neljä naista pidätettiin. Kaksi pääsi pian pois, mutta me kaksi, minä ja Bärbel Bohley jäimme tutkintavankeuteen. Syyte oli maanpetos: ei-salaisten DDR:ää vahingoittavien tietojen vuotaminen.

Olimme vankilassa kuusi viikkoa, vaikka oikeastaan rikosnimikkeen vaatima vähimmäisrangaistus oli kaksi vuotta.

Oikeudenkäyntiä ei koskaan tullut, koska meidän puolestamme järjestettiin valtavan suuria mielenilmauksia. DDR:n johtaja Erich Honeckerhan halusi historiankirjoihin rauhan enkelinä, ja siihen eivät sopineet ulkomaisten lehtien otsikot: 'Kaksi rauhanaktivistinaista istuu vankilassa'.

"Stasi yritti tehdä elämästäni vaikeaa tai saada hakemaan matkustuslupaa pois DDR:stä.

He yrittivät estää poikamme pääsyn musiikkikouluun ja koettivat manipuloida lastemme koulun opettajia. Se tuntui erityisen pahalta. Kun kyse on omista lapsista, silloin jokainen on haavoittuvainen. Asuntoamme tutkittiin, ja meistä levitettiin huhuja. Yhtäkkiä ystävät eivät enää pitäneet meihin yhteyttä, koska heitä oli uhkailtu.

Eräs Stasin silloinen upseeri on myöhemmin myös myöntänyt, että he puhkoivat pyöräni renkaat. Sillä pyörällä olin kuljettanut lapsia hoitoon.

En pitänyt itseäni vaarallisena toisinajattelijana, mutta valvonta oli aukotonta. Niin, tietysti sitten teimme vallankumouksen, mutta senkin rauhanomaisesti."

Yhteys Neuvostoliittoon

"Neuvostoliiton oppositiosta tiesimme Helsinki-ryhmän, Juri Orlovin ja kuulimme vuonna 1980 Andrei Saharovin karkotuksesta Gorkiin. En voi todellakaan sanoa, että olisimme olleet hyvin tietoisia siitä, mitä Neuvostoliitossa tapahtui. Kukaan meistä ei saanut matkustaa sinne.

Kun Gorbatšov tuli valtaan, saimme tietää uudistuksista länsimedian kautta. Gorbatšovin linja loi meille toivoa. Alkoi näyttää siltä, että neuvostojoukot eivät enää puuttuisi asiaan, jos yrittäisimme ajaa demokratiaa DDR:ään. Moskova ei olisi voinut olla joukkoineen joka paikassa Itä-Euroopassa yhtä aikaa."

Venäjä nyt

"Venäjällä Vladimir Putin ei ole jatkanut Gorbatšovin ja Boris Jeltsinin linjaa, vaan käyttäytyy kuin oligarkki. Minusta hän estää niiden voimien käyttöä, joita Venäjällä olisi demokratian edistämiseksi.

Ukraina on jäänyt valitettavasti Kreikan kriisin varjoon. Eurooppalaiset valtiot ja Nato eivät saa provosoida Putinia. Pitää tukea demokraattista oppositiota.

Minusta Angela Merkel toimii siinä hyvin, että hän säilyttää Putiniin keskusteluyhteyden.

Kauppasuhteissa Saksan pitäisi aina vaatia kauppakumppaniaan kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Meillä demokraattisilla valtiolla on velvollisuus tukea demokraattista oppositiota diktatuureja vastaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat