Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkoherran rankka vuosi

Julius Dresmé ei aina tiennyt, pitäisikö koneturman uhrille järjestää muistotilaisuus, jos jäännöksiä ei löytynyt

Ulkomaat
 
Markus Jokela HS
Kirkkoherra Julius Dresmé (oik.) osallistui perjantaina lentoturman muistotilaisuuteen Pyhän Vituksen kirkossa.
Kirkkoherra Julius Dresmé (oik.) osallistui perjantaina lentoturman muistotilaisuuteen Pyhän Vituksen kirkossa. Kuva: Markus Jokela HS

Kymmenen minuuttia on raja. Jos kirkkoherra Julius Dresmén täytyy puhua Itä-Ukrainan MH17-lennon turmasta yli kymmenen minuuttia, hän alkaa itkeä.

Turmakoneessa kuoli 298 ihmistä, joista 196 oli hollantilaisia. Myös pienestä Hilversumin kaupungista kuoli 15 ihmistä. Dresmé pitää uhrien perheiden kanssa vieläkin yhteyttä.

"Ensin ihmiset olivat šokissa, mutta nyt he ovat surullisia ja heidän täytyy itkeä niin paljon. Soittelemme, viestittelemme ja käyn heidän luonaan. Voin vain kuunnella heitä, itkeä yhdessä ja kietoa käteni heidän ympärilleen."

Ensimmäisen perheen muistotilaisuus oli elokuussa kappelissa. Isä, äiti, sisko, veli ja täti surivat perheen poikaa.

Syyskuussa Dresmé mietti, tulisiko hänen pitää erään nelihenkisen perheen muistotilaisuutta, sillä neljästä perheenjäsenestä kolme oli löytynyt mutta nuorimmasta pojasta ei ollut jälkeäkään.

"Neljä päivää ennen muistotilaisuutta tuli viesti, että hänestä saatiin dna-tulos. Läheiset vitsailivat, että poika oli eläessäänkin aina myöhässä."

Neljää arkkua kantoi 24 nuortamiestä. Arkut päätyivät hautuumaalle neljässä autossa, joita seurasi kymmenien autojen letka. "Liikenne meni sekaisin, mutta kaikki täällä tiesivät, mistä oli kyse."

Kolmas muistotilaisuus pidettiin kolmihenkiselle perheelle lukiossa, jota perheen poika oli käynyt.

"Siellä oli kolme arkkua. Isän ruumis oli löytynyt nopeasti ja hänen puuttunut jalkansakin myöhemmin. Äidin ja pojan jäännösten löytyminen kesti joitakin viikkoja."

Marraskuussa läheiset sanoivat kuolleiden perheenjäsentensä nimet ääneen kansallisessa muistotilaisuudessa Amsterdamissa.

"Kun isovanhemmat sanoivat poikansa ja tyttönsä ja lapsenlapsensa nimet . . ." Dresmé lopettaa lauseen kesken ja puhaltaa ilmaa.

Korokkeella oli kaaressa kaikkien uhrien kuvat.

"Siellä oli 196 ihmistä, jotka katsoivat yleisöä. Kaikki itkivät."

Valtavassa tilaisuudessa oli tuhansittain ihmistä sekä kuningasperhe ja kaikki ministerit. He eivät istuneet ensimmäisessä rivissä vaan ihmisten keskellä suremassa kaikkien muiden tavoin.

Vuosi sitten Hilversum oli järkyttynyt ja hieman sen jälkeen kansan surun keskipiste, kun ruumiit saapuivat tunnistettaviksi paikalliseen sotilastukikohtaan. Nyt kaikki paitsi omaiset ovat toipuneet.

Anne Fleur Dekker on tullut Pyhän Vituksen kirkossa pidettyyn muistotilaisuuteen perjantaina äitinsä kanssa. Dekker menetti turmassa entisen opettajansa, joka kuoli perheineen.

"Tunnelma on melkein sama kuin vuosi sitten. Ihmiset eivät juuri puhu siitä kadulla, mutta tunnelma on painostava."

"Tämä ei ole normaali päivä Hilversumissa."

Kirkkoon on saapunut myös Hebe Woortmeijer, joka sanoo hilversumilaisten jatkavan elämäänsä. Hän tunsi turmassa menehtyneitä etäisesti.

"Jos ei menettänyt ketään läheistä, suru kestää muutaman viikon. Sitten se loppuu. On tarpeen muistaa turmaa vuosi sen jälkeen, mutta tämä ei kosketa koko kaupunkia."

Hänen poikansa Bob Woortmeijer on samaa mieltä: "Se oli vuosi sitten, ja elämme nyt. Vuosi sitten se oli ihan eri asia."

Turmasta muistuttavat Hilversumissa koko kesän auringonkukat. Koneen ohjaamo syöksyi keskelle auringonkukkia, joten eräs ulkomainen toimittaja lähetti turmapaikalta auringonkukansiemeniä maahansyöksyssä kuolleen hilversumilaispojan isälle.

Paikallinen puutarha kasvatti niistä 26 auringonkukkaa. Nyt viisi kukkaa kasvaa kirkkoherran puutarhassa ja viisi sotilastukikohdassa. Uhrien perheet saivat loput 16 kukkaa.

"Se on ristiriitaista. Ne tulivat kuolemanpellolta, mutta ne ovat vähän hassuja kukkia. Varsinkin lapsille ja nuorille ne ovat tärkeitä. Heitä naurattaa", Dresmé sanoo.

Tiina Juujärvi HS
Hilversum

Kirkkoherra Julius Dresmén puutarhassa on viisi kukkaa, yksi jokaiselle MH17-turmassa kuolleen hilversumilaisen perheelle.
Kirkkoherra Julius Dresmén puutarhassa on viisi kukkaa, yksi jokaiselle MH17-turmassa kuolleen hilversumilaisen perheelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat