Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieraana presidentin mummolassa – HS tapasi Obaman 93-vuotiaan isoäidin Keniassa

Presidentti Barack Obama vierailee ensi viikolla isänsä kotimaassa Keniassa. Kogelon kylässä odottaa oma isoäiti. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää kävi hänen luonaan.

Ulkomaat
 
Tässä kenialaiskylässä asuu presidentti Obaman isoäiti
Tässä kenialaiskylässä asuu presidentti Obaman isoäiti
Kenialaisesta Kogelon kylästä tuli turistinähtävyys, kun Barack Obama nousi Yhdysvaltain presidentiksi. Obaman isä ja isoisä syntyivät Kogelossa. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää vieraili maalaiskylässä, joka toivoo presidentti Obaman tulevan käymään heinäkuussa Kenian-matkallaan. Toimittaja, kuvaus ja editointi: Sami Sillanpää HS

Kogelo. Barack Obaman mummolatien varressa kasvaa banaanipuita. Taempana levittäytyvät vihreät rinteet, joita päiväntasaajan aurinko hyväilee.

Ugandan suuntaan on ruuhkaa. Mutta kun tie kääntyy Länsi-Keniassa kohti Kogelon maalaiskylää, liikenne hiljenee. Pari autoa, muutama moottoripyörä.

Päällystetty tie vie Kogelon ostoskeskukselle. Se on moniväriseksi maalattu kojujen basaari: räätäli, autonvaraosaliike, passikuvastudio, mobiilirahapiste.

Mummolan tiestä ei voi erehtyä. Katukyltissä lukee Mama Sarah Obama Road.

Mutkan takana näkyy rauta-aita ja vartija. Vehreässä puutarhassa häämöttää muutama kivitalo.

Mahtaako mummo olla kotona?

Ensi viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama palaa isänsä kotimaahan Keniaan Itä-Afrikkaan. Hän tulee lyhyelle työvierailulle, ensi kertaa presidenttinä.

Kuka?

Barack Hussein Obama vanhempi

 Syntyi vuonna 1936 Kogelon kylässä Britannian Itä-Afrikassa, nykyisessä Keniassa.

 Sai stipendin Yhdysvaltoihin ja opiskeli Havaijin yliopistossa ja Harvardissa.

 Sai pojan, Barack Obama nuoremman, suhteessa yhdysvaltalaisen Ann Dunhamin kanssa.

 Jätti perheensä, palasi Keniaan ja työskenteli talousasiantuntijana eri ministeriöissä.

 Hankki kahdeksan lasta neljän eri naisen kanssa.

 Kuoli 46-vuotiaana auto-onnettomuudessa Nairobissa vuonna 1982.

Aikoinaan vaalikampanjassa Obama julisti tuovansa "toivoa ja muutosta". Yhdysvalloissa kiistellään, onko niin käynyt.

Kogelon kylään on tullut molempia.

Toivo virisi jo, kun Obama nousi Yhdysvaltain senaattiin. Vuonna 2006 hän vieraili senaattorina isänsä kotikylässä Kogelossa. Alueen paikallishallitus tajusi heti Obaman arvon.

Pian muutaman sadan asukkaan kylään vedettiin sähköjohdot ja rupuinen hiekkatie päällystettiin. Nyt asfalttia pitkin pääsee "täältä Mombasaan", kuten kyläläiset sanovat.

Hallitus halusi Kogelon näyttävän hyvältä maailman silmissä. Ja maailma onkin tullut.

Nyt monet safarifirmat tuovat matkailijoita eri maista. Ensin leijonia ja kirahveja savannilla, sitten käynti "Obaman kotikylässä". Mahdollisuus tavata presidentin sukulaisia.

Siksi mummolassa on vipinää. Yleensä vierailu pitää sopia muutama viikko etukäteen, sanoo kohtelias vartija portilla.

Turistien ja toimittajien lisäksi isoäiti Obaman luona käy poliitikkoja, järjestöihmisiä ja avunpyytäjiä.

Sami Sillanpää HS
Barack Obaman 93-vuotias isoäiti Sarah Obama tapaa yleensä runsaasti vieraita päivittäin. Hän suostui valokuvaan vain yhdessä kirjeenvaihtaja Sami Sillanpään kanssa.
Barack Obaman 93-vuotias isoäiti Sarah Obama tapaa yleensä runsaasti vieraita päivittäin. Hän suostui valokuvaan vain yhdessä kirjeenvaihtaja Sami Sillanpään kanssa.

Sarah Obama, 93, on presidentti Obaman isoisän kolmas vaimo. Hän ei ole presidentin biologinen isoäiti, mutta Obama kutsuu häntä mummokseen.

"Meillä Keniassa perhekäsitys on laaja. Hän [presidentti Obama] on perhettämme. Tämä on hänen kotinsa", sanoo isoäiti Obaman tytär Marsat Onyango kotitalon puutarhassa.

Kuka?

Barack Hussein Obama nuorempi

 Syntyi 4. elokuuta 1961 Honolulussa Havaijilla Yhdysvalloissa. Vanhemmat Barack Obama vanhempi ja Ann Dunham ovat jo kuolleet.

 Eli nuoruutensa Havaijilla ja Indonesiassa.

 Vietti suuren osan nuoruuttaan äitinsä vanhempien Madelyn ja Stanley Dunhamin luona.

 Opiskeli Yhdysvalloissa Columbian ja Harvardin yliopistoissa.

 Valittiin Yhdysvaltain senaattiin vuonna 2004, presidentiksi 2008 ja toiselle kaudelle 2012.

 On naimisissa juristi Michelle Obaman kanssa. Lapset Malia ja Sasha.

Onyango on myös äitinsä nimeä kantavan säätiön asiainhoitaja. Kun Barack Obama valittiin presidentiksi vuonna 2008, Kogelon saama julkisuus aiheutti Yhdysvalloista lahjoitusten tulvan, jota varten luotiin säätiö.

Iso osa avusta menee kyläkouluun – nimeltä Senaattori Barack Obaman peruskoulu. Seudulla on paljon aids-orpoja, eikä monilla ole varaa koulumaksuun.

Onyango pahoittelee, että isoäiti ei voi juuri nyt antaa haastattelua. Ajoitus ennen presidentin vierailua on arkaluonteinen. Tosin perhe joutuu muutenkin olemaan aina varuillaan: vartiointi on jatkuvaa, ja valokuvausta talon liepeillä on rajoitettu.

Obama saapuu osallistuakseen kansainväliseen yrittäjäkokoukseen. Kokous on merkki uudesta Keniasta. Nairobi on nyt globaali buumikaupunki, startup-yritysten ja investointien keskus.

Barack Obaman epätodennäköinen matka maailman supervallan presidentiksi alkoi tavallaan tältä kenialaiselta maalaistalolta.

Pihan poikki juoksee muutama kana. Sivummalla seisoo pari lehmää. Nurmelle putoaa mango. Isot mangopuut ovat kasvaneet täällä vuosikymmeniä, jo isoisän ajoista.

Isoisä Hussein Onyango Obama oli arvostettu ja ankara mies, yrttitohtori, joka osasi parantaa ihmisiä. Hän soti Britannian Afrikan-joukoissa kahdessa maailmansodassa mutta joutui myöhemmin vankilaan siirtomaavallan vastustamisen vuoksi. Hussein-nimen hän otti kääntyessään muslimiksi.

Isoisän hauta sijaitsee kotitalon puutarhan laidalla. Kivi on vaalea ja makaa vasten maata.

Isoisä eli pitkän elämän. Pojan taival jäi lyhemmäksi.

Barack Hussein Obama vanhempi oli lahjakas opiskelija. Hän pärjäsi Kogelon kyläkoulussa niin hyvin, että pääsi opiskelemaan kaupunkiin. Sitten hänet valittiin yhdeksi nuorista kenialaistoivoista, jotka saivat stipendin Yhdysvaltoihin.

Havaijin yliopistossa Obama kohtasi valkoisen amerikkalaisnaisen Ann Dunhamin. Heidän poikansa, tuleva presidentti, syntyi vuonna 1961.

Mutta Barack Hussein Obama nuorempi oli vain kaksivuotias, kun isä jätti perheen ja palasi juuri itsenäistyneeseen Keniaan.

Siellä Obama vanhempi teki arvostetun uran ekonomistina valtion leivissä. Hän ajoi autoa aikana, jolloin Keniassa oli auto vain merkkihenkilöillä.

Silti jokin raastoi Obamaa. Hän alkoholisoitui ja masentui. Lapsia kertyi kahdeksan, neljän naisen kanssa.

Obama vanhempi kuoli auto-onnettomuudessa 46-vuotiaana. Hänet on haudattu puutarhaan isänsä viereen.

Barack Obaman isoäiti Sarah Obama on saanut asuinkylässään Kogelossa nimikkotien.
Barack Obaman isoäiti Sarah Obama on saanut asuinkylässään Kogelossa nimikkotien.

Barack Obaman etäinen serkku Nicholas Rajula johtaa Kogelossa hotellia, jonka päärakennus on nimetty Valkoiseksi taloksi.
Barack Obaman etäinen serkku Nicholas Rajula johtaa Kogelossa hotellia, jonka päärakennus on nimetty Valkoiseksi taloksi.

Ilman isää kasvaminen jätti haavan Barack Obama nuorempaan.

"Kuollessaankin isäni oli minulle myytti", hän kirjoittaa omaelämäkerrallisessa kirjassaan Unelmia isältäni.

Obama kasvoi Havaijilla ja Indonesiassa. Nuorena miehenä hän asui eri puolilla Yhdysvaltoja ennen kuin päätyi opiskelemaan lakia Harvardiin, huippuyliopistoon, jota myös hänen isänsä oli käynyt.

Mutta Obama oli hukassa, etsi identiteettiään. Viisi vuotta isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1987 hän matkusti ensi kertaa Keniaan. Hän oli 26-vuotias.

Obama tapasi sukulaisiaan Nairobissa, kävi safarilla ja jatkoi isiensä maille Kogeloon. Mummolan puutarhassa, mangopuiden katveessa hautojen äärellä, hän viimein löysi jotain.

"En tuntenut pelkästään iloa", hän kirjoittaa kirjassaan. "Minusta tuntui, että kaikki mitä tein, jokainen kosketus, henkäys ja sana kantoivat koko elämäni painoa. Ympyrä alkoi sulkeutua. Saatoin viimein tunnistaa itseni sellaisena kuin olin, tässä, nyt, yhdessä paikassa."

Lisää mangoja putoaa puutarhan nurmelle. Marsat Onyango nousee muovituolilta ja sanoo, että isoäidin voi nyt tavata. Haastatella ei saa, mutta perheestä olisi epäkohteliasta lähettää kaukaa tullut vieras pois ilman tervehdystä.

Mama Sarah Obama astelee kukkakoristeisessa mekossa uudehkon kivitalonsa terassille. Hän kättelee ja sanoo muutaman sanan luon kielellä. Luo on heimo, johon Obamat kuuluvat.

Valokuvaan isoäiti suostuu vain yhdessä vieraan kanssa.

Näitä tervehdyksiä Obaman suvun päänainen tekee usein toistakymmentä päivässä. Edellispäivänä kävijöitä oli Kiinasta, Yhdysvalloista ja Saksasta.

"Me olemme afrikkalaisia. Ajattelemme, että vieraat ovat siunaus. Toivotamme heidät tervetulleeksi", Onyango sanoo.

Välillä talolla käy myös Obamaa vastustavan liikkeen väkeä Yhdysvalloista. He tulevat etsimään todisteita siitä, että presidentti olisikin syntynyt Keniassa eikä siksi kelpaisi maan johtoon.

Velipuoli Malik on tehnyt kirjan Barack Obama vanhemmasta.
Velipuoli Malik on tehnyt kirjan Barack Obama vanhemmasta.

Kenian syrjäkylässä asuva mummo on joutunut maailmanpolitiikan pyörteisiin. Hän kuitenkin lypsää yhä lehmät päivittäin.

"Elämme kuten ennen", Onyango sanoo. "Muun maailman ja ihmisten kohtaaminen on kuitenkin antanut meille ja koko kylälle itseluottamusta. Tiedämme, että pärjäämme. Ja osaamme luoda työtä itsellemme."

Työtä on luonut nimellään ainakin presidentin velipuoli Malik Obama, joka tunnetaan myös nimellä Roy.

Hän on avannut Kogelon päätien varteen isänsä kunniaksi "Barack H. Obaman virkistys- ja lepokeskuksen". Se koostuu ravintolasta ja muutamasta bungalowista. Ruokalistalla on perusannoksia, kuten lammasta ugalin kera. Asiakkaita ei näy.

Isäntä itse on jälleen matkoilla. Malik Obama viettää suuren osan ajastaan Yhdysvalloissa hoitamassa liiketoimiaan ja isänsä nimikkosäätiön asioita.

Yksi lepokeskuksen huoneista on pyhitetty valokuville. Niiden perusteella Malik Obama on tehnyt useita pyhiinvaelluksia muslimien pyhään kaupunkiin Mekkaan.

Monessa kuvassa Malik Obama poseeraa velipuolensa Barack Obaman kanssa: nuorina sortsimiehinä eri puolilla Yhdysvaltoja, myöhemmin pukumiehinä senaatissa ja Valkoisessa talossa.

Veljekset kasvoivat erillään, mutta heistä tuli läheisiä. Barack ja Michelle Obaman häissä Malik oli bestman. Presidenttikaudella yhteydenpito on taas vähentynyt.

Bestman ei aina ole taannut presidentille parasta julkisuutta. Malik Obama on esimerkiksi herättänyt huomiota käyttämällä palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin kaulahuivia.

Hänellä on ollut myös kiisteltyjä tuttuja. Monessa kuvassa hän kättelee Libyan entistä diktaattoria Muammar Gaddafia.

Sami Sillanpää HS
Kogelon kylässä on Senaattori Barack Obaman peruskoulu. Koulussa opiskeli aikoinaan Barack Obaman isä Barack Obama vanhempi.
Kogelon kylässä on Senaattori Barack Obaman peruskoulu. Koulussa opiskeli aikoinaan Barack Obaman isä Barack Obama vanhempi.

Kiireistä on serkkupojallakin. Nicholas Rajula pyörittää tyylikästä Kogela Resort -hotellia, joka palvelee kasvavia matkailijajoukkoja.

Rajula sanoo olevansa presidentin etäinen serkku. Niin sanoo moni muukin Kogelossa. Rajula tuntee kuitenkin presidentin sen verran hyvin, että puhuu tästä etunimellä.

"Se, että Barack on tunnustanut Kogelon kodikseen, on tuonut meille paljon kehitystä. Sitä ennen tämä oli 30 vuoden ajan nukkuva kylä."

Hotellin päärakennuksen nimi on Valkoinen talo. Kallein huone tunnetaan Barack Obama -sviittinä.

Rajula on käynyt myös oikeassa Valkoisessa talossa. Hän johti Kogelosta lähtenyttä 19-henkistä valtuuskuntaa, joka osallistui Washingtonissa Obaman virkaanastujaisiin.

"Onhan tämä kaikki ihmeellistä. Kuin jokin raamatullinen kertomus."

Kertomus ei ehkä olisi toteutunut ilman Barack Obaman käyntiä mummolan puutarhassa vajaat 30 vuotta sitten.

Sen mukaan, mitä Obama itse on kertonut, juurien löytäminen loi pohjan hänen uudelle itseluottamukselleen. Se kantoi lopulta niin, että hän uskoi pystyvänsä Yhdysvaltain ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi.

Taustaltaan Obama on kuin tehty siirtolaiskansan symboliksi. Hänen laajassa suvussaan on valkoihoisia ja mustaihoisia, muslimeja ja kristittyjä sekä monen eri maan kansalaisia.

Riitaisa suku elää eri maissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Yksi Obaman velipuolista asuu Kiinassa, sisarpuoli Indonesiassa.

Mutta Kenia pitää Obamaa omana poikanaan. Vierailusta on kohistu jo kuukausia. Kauppoihin ovat tulleet Obama-julisteet, -taulut ja -paidat.

Obama viipyy Keniassa ilmeisesti vain päivän ja jatkaa sitten Etiopiaan.

Jotkut kenialaiset sukulaiset ovat valitelleet, että presidentti on pitänyt liian vähän yhteyttä. Ehkä Obama on nyt matkan alla soitellut mummolaan?

"Hän on toki aina kiireinen. Mutta kyllä me pystymme pitämään yhteyttä", Marsat Onyango sanoo. Kogelossakin kommunikointi on entistä helpompaa, kun on kännykät ja internet.

Yhdysvaltain presidentin ei kuitenkaan ole helppo matkustaa. Turvatoimet ovat valtavat. Kogelo menisi sekaisin.

Mahtaako hän tulla?

"Kun ihminen tulee kotiinsa, hänen ei tarvitse ilmoittaa siitä maailmalle", Onyango sanoo.

"Hän voi vain käydä sisään."

Barack Obaman velipuolen Malik Obaman omistamassa virkistyskeskuksessa on huone, joka on täynnä yhteiskuvia vuosien varrelta.
Barack Obaman velipuolen Malik Obaman omistamassa virkistyskeskuksessa on huone, joka on täynnä yhteiskuvia vuosien varrelta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat