Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsisuhteiden lämpenemisellä voi olla arvaamattomia seurauksia Iranissa

Ulkomaat
 
Aishi Zidan Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Kun maltillisena pidetty Hassan Ruhani valittiin presidentiksi vuonna 2013, olivat Iranin kansainvälisten suhteiden parantaminen ja pakotteiden helpottaminen Ruhanin keskeisimpiä kampanjalupauksia.

Iranin edellisen presidentin, änkyräkonservatiisen Mahmud Ahmadinejadin kaudella Iran ajautui syvenevään kansainväliseen eristykseen. Myös Iranin taloustilanne paheni.

Äänestämällä Ruhanin presidentiksi iranilaiset osoittivat haluavansa muutosta.

Vaalien aikaan Ruhani lupaili myös edistää poliittisten vankien vapauttamista ja kansalaisoikeuksien parantamista.

Ruhanin hallinnosta on tullut myös avauksia internetin sensuurin höllentämiseksi. Vaikka Iranin kärkipoliitikot tviittailevat Ruhania myöten, kansalaisten pääsy useisiin sosiaalisen median palveluihin on estetty.

Sisäpoliittiset uudistukset ovat kuitenkin antaneet pääosin odottaa itseään. Ruhanin hallinto on pistänyt kahtena ensimmäisenä vuotena paukkunsa ydinneuvotteluihin sekä Iranin talouden pelastamiseen.

Taloudenkin suhteen on vielä paljon tehtävää. Ruhanin kaudella hyperinflaatiota on saatu hillittyä jonkin verran, muttei riittävästi.

Myös työttömyys on yhä korkealla. Virallisten tilastojen mukaan noin kymmenen prosenttia iranilaisista on työttömänä, mutta joidenkin asiantuntijoiden mukaan työttömyysaste lähentelisi oikeasti 20 prosenttia.

Pakotteet auttavat talouden piristämisessä vain tiettyyn pisteeseen asti. Iranin pitäisi uudistaa talouttaan ja helpottaa esimerkiksi ulkomaisten investointien tekemistä.

Yhden näkemyksen mukaan Ruhani on välttänyt sisäpoliittisiin kysymyksiin kajoamista, sillä ne ovat vielä tulenarempia kuin Iranin ydinneuvottelut.

Toisaalta on muistettava, että Ruhani tulee Iranin valtaeliitin sisältä. On kysymysmerkki, millaisiin sisäpoliittisiin uudistuksiin hän olisi edes valmis. Ruhani ei ole vallankumouksellinen uudistaja – enemmänkin pragmaatikko.

On kuitenkin varmaa, että länsisuhteiden lämpenemisellä ja talouden avautumisella tulisi olemaan Iranissa pitkällä tähtäimellä myös sisäpoliittisia vaikutuksia. Ne vaikutukset voivat olla arvaamattomat iranilaiselle yhteiskunnalle.

Aishi Zidan HS
aishi.zidan@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat