Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialaisella liikemiehellä on kuusi miljoonaa vinyylilevyä – käy terapiassa ymmärtääkseen omaa käytöstään

Brasilialaisella Zero Freitasilla on maailman suurin levykokoelma.

Ulkomaat
 
Maria Manner
Eduardo Knapp
Liikemies Zero Freitasin vinyylikokoelmassa on noin kuusi miljoonaa levyä. Hänen ympärillään olevissa laatikoissa on yli 250 000 luettelointia odottavaa levyä.
Liikemies Zero Freitasin vinyylikokoelmassa on noin kuusi miljoonaa levyä. Hänen ympärillään olevissa laatikoissa on yli 250 000 luettelointia odottavaa levyä. Kuva: Eduardo Knapp

Brasilialainen liikemies Zero Freitas osti ensimmäisen vinyylilevynsä 12-vuotiaana, eikä hän ole sen jälkeen malttanut lopettaa.

Nykyään Freitasilla on noin kuusi miljoonaa levyä, ja hän ostaa kaiken aikaa levyjä eri puolilta maailmaa. Hänen kokoelmansa sanotaan olevan maailman suurin.

Kuka

Bussiyrittäjä ja muusikko

 José Roberto Alves Freitas tunnetaan lempinimellä Zero.

 Brasilialainen liikemies ja keräilijä.

 Freitasin kotikokoelmaan kuuluu noin 100 000 suosikkilevyä. Loput noin kuudesta miljoonasta vinyylilevystä ovat varastoissa.

 Harrastaa musiikkia ja teatteria.

 Bussialalla toimivan perheyrityksen lisäksi Freitasilla on ääni- ja valotuotantoon keskittyvä yritys.

Keräilijä työllistää toistakymmentä työntekijää ja harjoittelijaa. He vastaanottavat, puhdistavat ja luetteloivat levyjä São Paulon suurkaupungin lähiössä sijaitsevassa valtavassa varastohallissa.

Freitas, 61, ei oikein itsekään osaa selittää, mistä hänen keräilyintonsa tulee.

"Käyn terapiassa ymmärtääkseni pakkomielteeni. Levyt saavat eniten huomiota, mutta olen kerännyt myös kirjoja ja vanhoja esineitä", hän kertoo varastonsa toimistohuoneessa.

Musiikki ympäröi Freitasia jo ennen hänen syntymäänsä.

"Äitini oli hulluna musiikkiin. Hänellä oli 400 levyä, ja kuuntelin musiikkia hänen kanssaan pienestä asti."

Hän sai ensimmäiset omat levynsä noin kuusivuotiaana perhetutulta. Siitä aukesi uusi maailma.

"Tutustuin Frank Sinatraan, Louis Armstrongiin, Vivaldiin. Tiedätkö muuten, Vivaldi ei ollut noihin aikoihin tunnettu muuta kuin muusikoiden parissa, hänestä tuli muotia vasta myöhemmin", Freitas alkaa selittää.

Näin käy yhtenään: kun Freitas mainitsee jonkun muusikon tai levyn nimen, hän näyttää jotenkin haltioituvan ja saattaa unohtua puhumaan tästä pitkäksi toviksi.

Hänen ensimmäinen omilla taskurahoilla hankkima levynsä oli brasilialaistähti Roberto Carlosin Canta para a Juventude, jonka hän osti vuonna 1965. Lukion päättyessä levyjä oli kertynyt kolme tuhatta.

Freitas meni opiskelemaan musiikkia ja teatteria. Muusikon ura ei kuitenkaan saanut vanhemmilta tukea, ja lopulta hän meni töihin bussialalla toimivaan perheyritykseen.

Keräilyharrastuksensa hän on kuitenkin rahoittanut ennen muuta kiinteistökaupoilla.

Varastohalliin saapuu nykyään rahtikonteittain levyjä maailmalta. Freitas ostaa keräilijöiden kuolinpesiä ja nurin menneitä levykauppoja.

Siinä häntä auttaa Allan Bastos, riolainen keräilijä ja levykauppias, johon Freitas tutustui verkkohuutokaupassa. Tämä kannusti Freitasia hakeutumaan suurten apajien äärelle Yhdysvaltojen markkinoille. Ennen pitkää Bastos muutti ostamaan Freitasin piikkiin levyjä New Yorkiin ja sittemmin Pariisiin.

Miehet ostivat esimerkiksi Times Squaren kuuluisan levykaupan Colony Recordsin aarteet.

"Ostimme sieltä noin 200 000 levyä. Myös keräilijöiden perikunnat lahjoittavat meille paljon levyjä. He ovat iloisia, koska haemme ne ovelta asti ja kokoelma pysyy yhtenäisenä."

Salaperäinen varakas keräilijä herätti kaikenlaisia huhuja levypiireissä. Levyjen todellinen määränpää paljastui vasta, kun The New York Times julkaisi viime vuonna jutun Zero Freitasista. Sitä ennen hän ei ollut kertonut nimeään julkisesti, koska neuvottelut Brasilian maahantuontiviranomaisten kanssa olivat kesken. Tätä nykyä paperiasiat ovat kunnossa.

Kun hänestä tuli kuuluisa, alkoi levyjä tulla entistä enemmän.

Freitasin apulaiset pystyvät lajittelemaan 500 levyä päivässä. Sillä tahdilla kaikkien luokitteluun menisi lähes 40 vuotta, jos levyjä ei saapuisi enää lisää. Mutta Freitas ostaa kaikki mahdolliset levyt, myös sellaiset, jotka hänellä jo on.

Hän tuntuu innostuvan jokaisesta käsiinsä osuvasta levystä. Varastosta löytyy esimerkiksi 145 levyä Jean Sibeliuksen musiikkia.

"Tämä aiheuttaa minulle vilunväreitä, se on niin upea", Freitas sanoo Tuonelan joutsenesta. Levy on äänitetty Neuvostoliitossa. Se on peräisin Kuubasta, josta hän on ostanut noin 100 000 levyä.

Suomi tunnetaan Brasiliassa vahvana metallimusiikin maana, mies sanoo.

"Olen iso Apocalyptican fani. Minulle on parhaillaan tulossa heidän levynsä Ranskasta."

Hän innostuu etsimään internetistä saamelaisjoikuja.

"Psykologivaimoni käyttää joskus joikuja meditoidessaan. Ne ovat hyvin kauniita."

Freitasin apulaiset kuvailevat häntä vähän hulluksi. Hänen mielimusiikkinsa vaihtuu joka päivä, he sanovat.

Freitasin kokoelma voi olla lähtöisin yksityisestä pakkomielteestä, mutta hän tahtoo antaa levynsä yhteiskunnan käyttöön.

Hän haluaa perustaa avoimen arkiston sekä lahjoittaa levyjä julkisiin kouluihin. Ihmiset lähestyvät häntä usein etsiessään jotain tiettyä levyä.

"90 prosenttia kyselyistä on ihmisten lapsuuden musiikkia. Siksi minun on otettava kokoelmaani aivan kaikenlaista musiikkia. Kaikki levyt ovat tärkeitä joillekin", Freitas sanoo.

Hän kertoo Alzheimerin tautia sairastavasta naisesta. Tämän poika etsi laulua, jota äiti oli pienenä laulanut. Nainen ei enää puhunut, mutta musiikin kuullessaan hän puhkesi laulamaan kappaleen alusta loppuun.

"Minulla on kaksi ilonaihetta. Ensimmäinen on se, että löydän levyn kokoelmastani. Toinen on se, että sitä ei löydy, koska silloin pääsen jäljittämään sitä", Freitas sanoo.

Maria Manner
São Paulo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat