Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä hivutti rajaa Georgian kapinamaakunnassa

Georgian mukaan Venäjä siirsi Etelä-Ossetian rajaa viime viikolla

Ulkomaat
 
David Mdzinarišvili Reuters
Mielenosoittajat kantoivat rajamerkkiä, jota venäläisjoukot olivat siirtäneet viime viikolla Georgiassa.
Mielenosoittajat kantoivat rajamerkkiä, jota venäläisjoukot olivat siirtäneet viime viikolla Georgiassa. Kuva: David Mdzinarišvili Reuters

Georgia syyttää Venäjää maa-alueensa haltuun ottamisesta. Georgian ja EU:n tarkkailijoiden mukaan venäläiset rajavartijat siirsivät viime viikolla kapinallismaakunta Etelä-Ossetian rajapylväitä useita satoja metrejä syvemmälle Georgian maaperälle ottaen haltuunsa pätkän tärkeää öljyputkea.

"Venäjä jatkaa Georgian alueen hivuttamista itselleen ja uhkaa koko alueen rauhaa ja turvallisuutta", Georgian ulkoministeriön tiedottaja David Kereselidze sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Fakta

Georgian kapinamaakunnat

 Abhasian ja Etelä-Ossetian maakunnat julistautuivat itsenäisiksi ja käytännössä irtautuivat Georgiasta lyhyiden sotien jälkeen 1990-luvun alussa.

 Aselepoja valvoivat Venäjän, Georgian ja kapinallismaakuntien joukoista koostuvat rauhanturvaajat.

 Käytännössä maakunnat ovat riippuvaisia Venäjästä ja saavat suuren osan tuloistaan salakuljetuksesta.

 Elokuussa 2008 Georgian ja Venäjän välit kiristyivät sodaksi, kun Georgian presidentti Mihail Saakašvili yritti palauttaa Etelä-Ossetian asevoimin hallintaansa.

 Sodassa Venäjä ajoi Georgian joukot Etelä-Ossetiasta ja eteni pääkaupunki Tbilisin edustalle muutamassa päivässä.

 Venäjä tunnusti Abhasian ja Etelä-Ossetian tasavallat sodan jälkeen vuonna 2008.

 Georgia, länsimaat ja lähes kaikki YK:n jäsenmaat pitävät alueita osana Georgiaa.

 Vuosina 2014–2015 Venäjä liitti maakuntien turvallisuusjoukot Venäjän vastaaviin.

Etelä-Ossetia on Georgiasta irtaantunut maakunta, joka on käytännössä Venäjän hallinnassa. Venäjän rajavartijat valvovat maakunnan rajoja, ja sen asevoimat yhdistettiin Venäjän armeijaan ja turvallisuuselimiin maaliskuussa.

Rajansiirrot tapahtuivat Etelä-Ossetian rajalla lähellä Gorin kaupunkia. Rajapylväät ovat nyt vain 450 metriä Georgian itä- ja länsiosat yhdistävältä maantieltä pohjoiseen. Pylväät eristävät puolitoista kilometriä öljy-yhtiö BP:n Baku-Supsa-öljyputkea Etelä-Ossetian puolelle.

"Menetimme suurimman osan pelloistamme. Venäläiset sanoivat, ettemme enää saa mennä sinne", paikallinen viljelijä sanoi The Guardian -lehden mukaan.

Georgialaiset protestoijat kaatoivat AFP:n mukaan ainakin yhden rajamerkin tiistaina. Torstaina eteläossetialaisiksi rajavartijoiksi esittäytyneet asemiehet pystyttivät merkin takaisin ja hätistivät georgialaisen poliisin alueelta, Yhdysvaltain asevoimien lehti Stars and Stripes kertoi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon rauhoitteli jännittynyttä tilannetta perjantaina pyytämällä osapuolia pidättäytymään "provokaatioista" toisiaan kohtaan.

"Pääsihteeri kehottaa osapuolia välttämään kaikkia toimia, jotka voivat vaarantaa alueen rauhaa ja vakautta", sanotaan YK:n tiedotteessa.

Venäjä on hivuttanut toistuvasti sen tukemien ja siitä riippuvaisten Etelä-Ossetian ja Abhasian kapinallismaakuntien rajoja laajemmiksi.

Georgia ja Venäjä kävivät elokuussa 2008 lyhyen sodan, koska Georgia yritti palauttaa Etelä-Ossetian takaisin hallintaansa. Venäjän joukot ajoivat Georgian armeijan maakunnasta, miehittivät Gorin kaupungin ja pysähtyivät vain 20 kilometrin päähän pääkaupunki Tbilisistä.

Venäjä on viime aikoina kiristänyt otettaan kapinallismaakunnista. Venäjä ja Etelä-Ossetian vallanpitäjät solmivat maaliskuussa sopimuksen, joka yhdisti kapinallismaakunnan turvallisuusjoukot, armeijan ja tullin Venäjän vastaaviin elimiin. Vastaava sopimus Abhasian johtajien kanssa solmittiin viime vuonna.

Georgian kannan mukaan Venäjä miehittää Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa.

Georgia protestoi rajansiirtoa vastaan torstaina lähettämällä nootin Venäjälle, Kommersant-lehti kertoo. Venäjä varaulkoministeri Grigori Karasin kielsi jo aikaisemmin rajansiirron tapahtuneen ja sanoi, että valitukset olisi suunnattava Venäjän sijaan Etelä-Ossetialle.

Etelä-Ossetian kapinamaakunnan edustaja Hoh Gagloiti sanoi Kommersantin mukaan, ettei venäläisillä rajavartijoilla ollut mitään tekemistä asian kanssa. Hänen mukaansa työn tekivät asiasta vastaavat eteläossetialaiset viranomaiset, jotka eivät menneet metriäkään Etelä-Ossetian rajojen ulkopuolelle.

Georgian länsimaiset tukijat ovat tuominneet rajapylväiden siirrot. Torstaina Yhdysvaltojen Etyj-edustaja esitti virallisen vastalauseen rajansiirrosta Venäjälle. Myös Euroopan ulkoasiainedustaja Federica Mogherinin hallinto sanoi yksipuolisten rajansiirtojen kasvattavan jännitteitä alueella.

Georgian hallinnolle rajakiista on takaisku, sillä se on pyrkinyt parantamaan suhteitaan Venäjään. Venäjän ja Georgian edustajat jatkoivat torstaina Prahassa neuvotteluja, joissa sovittiin muun muassa uusien lentoreittien avaamisesta maiden välille.

BP-yhtiön Baku-Supsa-öljyputki kuljettaa päivittäin 145 000 barrelia öljyä Azerbaidžanista Mustanmeren rannalle. BP:n Georgian edustajan mukaan rajansiirto ei vaikuta öljyntoimituksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat