Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verilöylyssä tuhoutunut kauppakeskus avattiin

Terrorismiongelma on pahentunut Keniassa Westgaten iskun jälkeen

Ulkomaat
 
Thomas Mukoya Reuters
Terrori-iskun kohteeksi kaksi vuotta sitten joutunut Westgaten ostoskeskus avasi ovensa lauantaina.
Terrori-iskun kohteeksi kaksi vuotta sitten joutunut Westgaten ostoskeskus avasi ovensa lauantaina. Kuva: Thomas Mukoya Reuters

Terrori-iskun kohteeksi syyskuussa kaksi vuotta sitten joutunut kauppakeskus Westgate on jälleen avannut ovensa Kenian pääkaupunki Nairobissa. Westgaten avaaminen on symbolisesti merkittävä asia vaikean terrorismiongelman kanssa kamppailevalle maalle.

Kenian hohdokkaimpiin kuulunut kauppakeskus oli kasvavan vaurauden vertauskuva, kunnes neljä asemiestä hyökkäsi rakennukseen tappaen 67 ihmistä peräti neljä päivää kestäneessä verilöylyssä. Iskun takana oli somalialainen äärijärjestö al-Shabaab.

"Olemme vastustuskykyisiä ja katsomme aina tulevaisuuteen, kuten kaikki tänne tänään saapuneet ihmiset", Nairobin kuvernööri Evans Kidero sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan avajaisissa lauantaina.

Al-Shabaab on iskenyt Keniaan toistuvasti vuodesta 2011 lähtien, kun Kenian asevoimat liittyivät Afrikan unionin Amisom-operaatioon Somaliassa.

Vaikka al-Shabaab on selvästi heikentynyt Somaliassa, se on Keniassa vahvempi kuin koskaan. Keniassa on neljässä vuodessa kuollut jopa 600 ihmistä ammuskeluissa, autopommi-iskuissa ja poliiseihin tai uskonnollisiin johtajiin kohdistuneissa murhissa.

Isku Westgateen oli ennen kevättä kaikkein tuhoisin isku. Huhtikuussa neljä alkeellisesti aseistautunutta miestä onnistui jälleen samanlaisella iskulla saamaan koko Kenian turvallisuusjoukot polvilleen. Runsaassa 15 tunnissa he onnistuivat tappamaan 148 ihmistä Garissan yliopistossa Itä-Keniassa, kun paikalliset sotilaat päättivät odottaa erikoisjoukkoja Nairobista asti.

Viranomaisten toimintaa arvosteltiin rajusti myös Westgaten jälkeen, mutta siitä ei tehty tutkintaa vaatimuksista huolimatta.

Räikeimmät syytökset koskivat turvakameroiden taltioimaa kauppojen ryöstelyä, joihin osa poliiseista ryhtyi piirityksen aikana.

Garissan iskun jälkeen Kenian presidentti Uhuru Kenyatta myönsi ensimmäistä kertaa, että terrorismi on kasvanut kotimaiseksi ongelmaksi. Aiemmin siitä on syytetty somalialaisia pakolaisia.

Taustalla on etenkin viranomaisten syrjivä asenne muslimeja kohtaan. Noin 11 prosenttia Kenian 45 miljoonasta asukkaasta on muslimeja.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät poliisia väkivaltaisista tehoiskuista somalitaustaisten koteihin ja lahjusten keräämisestä muslimeilta tarkastusten ja kovakouraisten kuulusteluiden välttämiseksi.

Syvä epäluulo hallitusta kohtaan on tehnyt al-Shabaabin rekrytoinnista hedelmällistä etenkin Kenian koillisosassa, mutta käytännössä koko maassa.

Lauantaiaamuna Westgaten kauppakeskukseen jonotti uutistoimisto AFP:n mukaan kymmeniä ihmisiä. Osa heistä oli ammuskelusta selviytyneitä. Puoleenpäivään mennessä asiakkaita oli satoja.

Westgateen ei ole pystytetty muistomerkkiä uhreille. Kaupoista noin puolet avautui uudestaan. Avatuissa osissa ammuskelun jäljet on saatu peiteltyä, kertoo AFP.

"Nairobi tulee kukoistamaan", Kidero sanoi ja lisäsi, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vierailu Keniassa ensi viikonloppuna on osoitus luottamuksesta koko maalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat