Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodat ja netti ajavat ihmisiä pakoon – hurja pakolaismäärä ei ole poikkeus vaan kasvaa jatkuvasti

Maailmassa on nyt kotoaan paenneita ihmisiä enemmän kuin koskaan

Ulkomaat
 
Libyalaiset salakuljettajat täyttävät huonokuntoiset kalastaja-alukset aivan liian täyteen. Kuva on kuvakaappaus Todistaja-verkkodokumentista.
Libyalaiset salakuljettajat täyttävät huonokuntoiset kalastaja-alukset aivan liian täyteen. Kuva on kuvakaappaus Todistaja-verkkodokumentista.

Viime vuonna maailmassa oli 60 miljoonaa kotoaan paennutta ihmistä: pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja kotimaansa sisällä paenneita. Se on enemmän kuin koskaan on tilastoitu.

Paossa olevien määrä kasvoi viime vuonna yhdeksällä miljoonalla. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kuvaili vauhtia kauhistuttavaksi.

Kyseessä ei ole enää poikkeustilanne, vaan suuntaus, sanoo maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

"Ellei mitään yllättävää tapahdu, siirtolaisvirta Eurooppaan kasvaa seuraavina vuosikymmeninä", hän sanoo.

Ihmisten tulo Eurooppaan voi silti tyrehtyä kovan kansalaispaineen tai rajoja sulkevien puolueiden vaalivoittojen vuoksi.

Tulevaisuudessa ihmiset pyrkivät yhä enemmän Euroopan, Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi esimerkiksi Brics-maihin eli Brasiliaan, Venäjälle, Intiaan, Kiinaan ja Etelä-Afrikkaan. Eniten ihmiset pakenevat silti jatkossakin naapurimaihin.

Neljä vuotta kestänyt Syyrian sota on yksi yksittäinen syy, joka on viime vuosina ajanut ihmisiä kodeistaan. Tässä kuussa ylittyi neljän miljoonan ulkomaille paenneen syyrialaisen raja. Heidän lisäkseen lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä oli viime vuoden loppuun mennessä paennut maan sisällä.

Tutkijat kuitenkin kiistelevät, kasvaako väkivallan määrä maailmassa vai ei.

"Konflikteja näyttää olevan enemmän, mutta se ei näy tilastoissa. Monet tutkijat pitävät väkivallan lisääntymistä illuusiona", Teivainen sanoo.

"Väkivalta ja nälkä ovat aina ajaneet ihmisiä siirtolaisuuteen, mutta nyt sen lisäksi on muitakin tekijöitä, kuten parantuneet liikenne- ja viestintäyhteydet."

Netistä saa helposti tietoa ulkomaailmasta, ja matkustamisesta on tullut helpompaa ja halvempaa kuin ennen.

Poliittisen historian professori Markku Jokisipilä Turun yliopistosta muistuttaa myös globaalista kuluttajakulttuurista.

"Taloudellisesti hyvin ankarissa olosuhteissa elävät afrikkalaiset pääsevät näkemään tiedotusvälineissä, että toisenlainen elämä voisi olla mahdollinen."

Myös ilmastonmuutos voi aiheuttaa tulevaisuudessa siirtolaisuutta.

"Osa paikoista muuttuu asuinkelvottomiksi vaikkapa aavikoitumisen tai vesiongelmien vuoksi", Teivainen sanoo.

Jo nyt vedenpuute kärjistää ainakin Lähi-idän tilannetta.

Eritrealainen Kidane kuvasi salaa kännykällä pakomatkaansa Eurooppaan
Eritrealainen Kidane kuvasi salaa kännykällä pakomatkaansa Eurooppaan
Italialainen Romina Vinci ja suomalainen Ella Kiviniemi kohtasivat Kidanen vastaanottokeskuksessa Tanskassa ja kuvasivat hänestä lyhytdokumentin.

Edellisen kerran pakolaiskriisi koetteli maailmaa toisen maailmansodan jälkeen.

Sodan alku aloitti lukuisia väestöliikkeitä. Neuvostodiktaattori Josif Stalin siirsi vähemmistöjä, ihmiset pakenivat rintamalinjojen alta, miehittäjät karkottivat paikallisia ja ottivat heitä pakkotyöhön, ja lähes kaikki Puolan juutalaiset surmattiin. Lista on hengästyttävä.

Nyt sotaa ja vainoja pakenevia on jo enemmän kuin toisessa maailmansodassa. Mutta miksi silloin iso osa eurooppalaispakolaisista löysi nopeasti kodin, mutta nyt pakolaiset ympäri maailmaa eivät?

Toisen maailmansodan jälkeen suuri liikkeellä oleva ryhmä olivat saksalaiset. Itä-Euroopasta saapui Saksaan miljoonia saksalaisia tai saksalaista syntyperää olevia ihmisiä. Vaikka osa oli karkotettu Itä-Euroopasta brutaalisti, Euroopan sisällä siirtyminen oli helpompaa kuin nyt esimerkiksi Afrikasta Eurooppaan siirtyminen. Euroopan sisällä kulttuurit olivat lähellä toisiaan.

Suomessa lähes puoli miljoonaa sodan kodeistaan ajamaa Karjalan evakkoa löysi uuden asuinpaikan muualta kotimaasta.

Pakolaisten asuttamista helpotti, että valtiot olivat vahvoja, sanoo Jokisipilä.

"Oli olemassa vahvoja valtioita ja niissä vahvoja hallituksia. Niillä oli vastuu lievittää ihmisten kärsimyksiä", hän kertoo. Vaikka kansallisvaltiot olivat silloin sodan runtelemia, ne olivat vahvempia kuin kansallisvaltiot globalisaation aikana.

Nyt esimerkiksi Irakista, Afganistanista, Somaliasta ja Libyasta on pitkään puuttunut toimiva valtiokoneisto.

"Keski-Afrikka on paras tai pahin esimerkki. Valtion krooninen kriisitila on jatkunut laajoilla seuduilla vuosikymmenten ajan, ja toimivan keskusvallan sijaan siellä on keskenään kilpailevia ryhmiä", Jokisipilä sanoo.

Ilman toimivaa hallitusta edes pakolaisleirien logistiikkaa, veden ja ruuan jakamista ja terveydenhuoltoa on hankalaa saada toimimaan.

Maailmansotien jälkeen Euroopassa oli monen kymmenen miljoonan ihmisen juureton väestö. Samalla maanosa oli täynnä armeijoiden osastoja: lännen puolella liittoutuneiden armeijoita ja toisella puolella puna-armeija liittolaisineen.

"Länsi otti alusta asti tavoitteeksi, että se voisi tyhjentää pakolaisleirit mahdollisimman nopeasti ja palauttaa ihmiset normaalitilanteeseen", Jokisipilä kertoo.

Syy oli poliittinen. Kylmä sota oli alkamassa, joten kymmenet miljoonat pakolaiset olivat suuri riski. Koska hallituksilla oli poliittista tahtoa, kymmenille miljoonille ihmisille löytyi työtä ja paikka, johon juurtua. Pakolaisleirejä oli Euroopassa 1960-luvun alkuun asti, mutta enemmistö löysi kodin.

"Euroopassa monet vuonna 1944 kaoottiset seudut olivat seuraavan vuoden lopussa palanneet huomattavan matkan kohti normaalia elämää", Jokisipilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat