Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset tähyävät Iraniin – talouspakotteiden purkaminen avaisi markkinat

Länsimaiset yritykset haluavat vuosien tauon jälkeen Iranin markkinoille

Ulkomaat
 
John Moore Getty Images
Iranilaisnaiset tutkailivat kodinkoneita ostoskeskuksessa kesäkuussa Isfahanin kaupungissa. Jos Iranin pakotteita puretaan, sen 80-miljoonainen väestö tarjoaisi asiantuntijoiden mukaan valtavan kuluttajapotentiaalin.
Iranilaisnaiset tutkailivat kodinkoneita ostoskeskuksessa kesäkuussa Isfahanin kaupungissa. Jos Iranin pakotteita puretaan, sen 80-miljoonainen väestö tarjoaisi asiantuntijoiden mukaan valtavan kuluttajapotentiaalin. Kuva: John Moore Getty Images

Iran on ollut vuosia maailmankaupan sivuraiteilla sille asetettujen pakotteiden vuoksi. Tällä viikolla syntynyt historiallinen ydinsopu voi kuitenkin muuttaa tilannetta lähitulevaisuudessa.

Sopimuksessa luvataan nimittäin purkaa Iraniin kohdistuvat pakotteet, jos se rajoittaa sovitusti ydinohjelmaansa.

Tästä on kyse

 Iranin ydinneuvotteluissa saatiin tiistaina sopu vuosien yrittämisen jälkeen.

 Iran on luvannut lakkauttaa suuren osan kiistellystä ydinohjelmastaan. Tarkoituksena on pitää Iran yli vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta.

 Jos Iran täyttää sille asetetut ehdot, siihen kohdistettuja pakotteita aletaan purkaa.

Pakotteiden purkaminen avaisi Iranin markkinoita jälleen länsimaisille yrityksille. Uutistoimisto Reutersin mukaan Iran olisi suurin maailmanmarkkinoille paluun tekevä talous kylmän sodan päättymisen jälkeen.

"Se on kuin yhdistäisi Turkin kuluttajapotentiaalin, Saudi-Arabian öljyvarat, Venäjän luonnonkaasuvarat sekä Australian mineraalivarat ja kaikki yhdessä maassa", sanoi iranilaisen sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Ramin Rabii uutiskanava CNN:lle.

Iranilla on maailman neljänneksi suurimmat öljyvarat ja toiseksi suurimmat kaasuvarannot. Energia-alan lisäksi investointeja odotetaan lukuisille aloille, kuten siviili-ilmailuun sekä auto-, elintarvike- ja lääketeollisuuteen.

Myös kuluttajapotentiaali on suuri. Iranin 80-miljoonainen väestö on suhteellisen nuorta ja koulutettua. Suomen Iranin-suurlähettiläs Harri Kämäräinen huomauttaa, että iranilaiset ovat laatutietoisia kuluttajia.

"Iranilaiset ovat joutuneet tyytymään heikompaan laatuun, ja se on harmittanut sekä iranilaisia yrityksiä että kuluttajia."

Pankkisaarron vuoksi Iranin kauppa on ollut vaikeaa myös sellaisille yrityksille, joiden tuotteet eivät ole olleet pakotteiden joukossa.

"Kauppa vaatii maksuliikennettä. Rahaliikenteen ongelmat ovat olleet suuri syy siihen, että kauppa on tyrehtynyt", kuvailee Suomi-Iran kauppayhdistyksen puheenjohtaja Hannu Rossi.

Pakoteaikana Iranin kaupan ovat vallanneet venäläiset, kiinalaiset ja muut aasialaiset yritykset. Etenkin EU-maat näyttävät nyt tunnustelevan Iranin mahdollisuuksia.

Sopimuksen synnyttyä Saksa ilmoitti lähettävänsä talousministerinsä Iraniin pienen teollisuus- ja tutkimus delegaation kanssa, uutistoimisto AFP kertoi. Myös muun muassa Italia ja Itävalta ovat kertoneet omien delegaatioiden vierailuista.

Ranska ehti jo viime vuonna lähettää suuren 120-henkisen kauppadelegaation Iraniin.

Vehid Salemi AP
Iranilaismies pyöräili joulukuussa lähellä Teherania sijaitsevaa öljynjalostamoa. Iranilla on maailman neljänneksi suurimmat tunnetut öljyvarannot.
Iranilaismies pyöräili joulukuussa lähellä Teherania sijaitsevaa öljynjalostamoa. Iranilla on maailman neljänneksi suurimmat tunnetut öljyvarannot.

Suurlähettiläs Kämäräisen mukaan myös joidenkin suomalaisten yritysten taholta on tullut kyselyjä Iranin mahdollisuuksista.

"Yritykset ovat vielä varovaisen toiveikkaita. Mutta ne pitävät omat suunnitelmansa vakan alla ennen kuin iso pyörä lähtee pyörimään", Rossi sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisyritysten Iranin markkinoille paluussa hyödyksi olisi myös poliittinen tuki. "Harvoin Suomi on ollut liian aktiivinen, kun puhutaan kauppa-asioista."

Suomalaiselle osaamiselle voisi Finpron Itä-Euroopan ja Lähi-idän aluejohtajan Jukka Hahlanterän mukaan olla kysyntää monilla aloilla Iranissa. Hän nostaa esiin muun muassa maatalouskoneet, lääkealan teknologian ja erilaiset infrastruktuurin rakentamiseen tarvittavat laitteet.

"Menijöitä tulee olemaan sinne, joten etulinjassa kannattaa olla, jos avautuminen todella alkaa", Hahlanterä sanoo.

Yritysten varovaisuuteen on hyvät syyt. Ydinsopimuksen pitää vielä mennä läpi kansallisesti Yhdysvalloissa ja Iranissa.

Yhdysvalloissa republikaanit vastustavat sopimusta, mutta myös Iranissa konservatiiviset poliittiset voimat ovat arvostelleet sopimusta kärkkäästi.

Iranin ylin uskonnollinen johtaja ajatolla Ali Khamenei kuvaili lauantaina sopimusta poikkeukseksi Iranin suhteissa Yhdysvaltoihin.

Khamenei julisti AFP:n mukaan, ettei Iranin linja "Yhdysvaltain ylimieliseen hallintoon" tule muuttumaan muissa kysymyksissä.

Kämäräinen uskoo, että sopimuksen tuomat taloudelliset hyödyt ovat Iranille niin suuret, ettei hanketta haluta kaataa.

"Realistinen oletus on, että ensi vuoden alussa tullaan purkamaan ensimmäiset pakotteet", Kämäräinen sanoo.

Poliittisten riskien lisäksi Iranin markkinoilla on myös paljon muita haasteita.

"Bisneksen tekeminen Iranissa ei muutu yhdessä yössä, sillä maa kärsii vanhentuneesta lakijärjestelmästä, tiukoista työlaeista sekä kokemattomuudesta kansainvälisten sijoittajien kanssa toimimisessa", analyytikko Firas Abi Ali tutkimusyritys IHS:stä sanoi AFP:lle.

Morteza Nikoubazl Reuters
Työntekijä kokosi autoa teheranilaisella autotehtaalla kesällä 2011. Iranissa on merkittävä autoteollisuus, joka on kärsinyt paljon pakotteista.
Työntekijä kokosi autoa teheranilaisella autotehtaalla kesällä 2011. Iranissa on merkittävä autoteollisuus, joka on kärsinyt paljon pakotteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat