Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian hallitus pitää kansanedustajat EU-pimennossa

Britannian hallitus ei hiisku parlamentille EU-asioista. Monia ei edes kiinnostaisi.

Ulkomaat
 
Peter Nicholls Reuters
Britannian pääministeri David Cameron saa päättää pitkälti itse, mitä brittiparlamentti saa tietää EU-neuvottelujen edistymisestä.
Britannian pääministeri David Cameron saa päättää pitkälti itse, mitä brittiparlamentti saa tietää EU-neuvottelujen edistymisestä. Kuva: Peter Nicholls Reuters

Britannian pääministeri David Cameron aloitti heti toukokuisen vaalivoittonsa jälkeen ristiretken EU:ta vastaan. Unionin on muututtava – tai britit saattavat äänestää vuoden 2017 loppuun mennessä järjestettävässä kansanäänestyksessä EU:sta eroamisen puolesta.

Cameronin keskeisiä vaatimuksia on se, että kansallisten parlamenttien asemaa pitää vahvistaa EU-päätöksenteossa.

Tuoreen selvityksen mukaan Cameron hallituksineen on kuitenkin itse haluton kertomaan parlamentille, mitä unionissa tapahtuu. Brittikansanedustajat pidetään pimeässä EU-asioista.

Monia brittiparlamentaarikkoja EU:n arkiset lainsäädäntöasiat eivät edes kiinnosta. Parlamentin EU-valiokuntaankaan ei löydy hevin vapaaehtoisia.

Britannian parlamentin suhdetta EU-päätöksentekoon on selvittänyt tutkija Agata Gostyńska-Jakubowska lontoolaisesta Centre for European Reform (CER) -ajatuspajasta.

Gostyńska-Jakubowskan raportti (A ten-point plan to strengthen Westminster's oversight of EU policy) maalaa surullisen kuvan brittiparlamentin EU-perehtyneisyyden tasosta.

"Kansanedustajilla on vain vähän kiinnostusta EU-asioihin, eikä hallitus anna riittävästi tietoa. Tämä pelaa EU-skeptikoiden pussiin", Gostyńska-Jakubowska sanoi CER:n tilaisuudessa.

Britanniassa ministerit saavat lähteä EU-kokouksiin ilman parlamentin evästystä. EU-kokousten jälkeen ministerit kertovat kansanedustajille vain sen, minkä parhaaksi näkevät.

Pääministeri voi myös niputtaa EU-selvityksensä muihin ajankohtaisiin asioihin.

Tuore esimerkki kertoo paljon: Cameron avasi neuvottelut Britannian EU-vaatimuksista kesäkuun lopussa pidetyssä huippukokouksessa Brysselissä. Seuraavana päivänä terroristi-isku tappoi Tunisiassa 30 brittiä.

"Parlamentissa pääministeri selvitti terrori-iskua ja EU-kokousta samassa puheenvuorossa. Ei silloin voi alkaa kysyä EU:sta", konservatiivien kansanedustaja ja entinen meppi Chris Heaton-Harris kertoi CER:ssä.

Suomessa hallitus ei pääse sooloilemaan EU-asioissa eduskunnan ohi. Suuri valiokunta antaa evästyksen, jonka puitteissa niin pää- kuin riviministerienkin pitää EU-kokouksessa pysyä. Välillä mandaatin laajuudesta on soiteltu kesken kokouksenkin.

Suomen eduskunnan lisäksi Saksan, Tanskan ja Hollannin parlamenteilla on suuri sananvalta hallituksen EU-linjauksiin.

Brittiparlamentin valta EU-asioissa on selvityksen mukaan eurooppalaista keskitasoa.

Brittiparlamentin alahuoneessa kansanedustajat keskittyvätkin EU-asioita mieluummin kotimaanpolitiikkaan. Ylähuoneen pääreillä olisi aikaa ja usein näkemystäkin EU-pohdintoihin, mutta heidän merkityksensä on vähäisempi. Yhteistyö ala- ja ylähuoneen välillä EUasioissa on vähäistä.

"Minulla ei ole aavistustakaan, mitä pääministeri aikoo EU-neuvottelujen suhteen. Ja tuskin saan tietääkään mitään, ennen kuin hän ilmoittaa valmiista sopimuksesta", ylähuoneen jäsen ja entinen EU-diplomaatti John Kerr sanoi CER:ssä.

EU-tulevaisuus parlamenttia kiinnostaa. Niin ylä- kuin alahuoneessakin oltaisiin innoissaan, jos parlamenttiin perustettaisiin Britannian EU-neuvotteluja seuraava erikoisvaliokunta. Sitä ei ole kuitenkaan luvassa.

"Hallitus ei halua sitä", Heaton-Harris sanoi.

Cameron ajaa siis brittiparlamentille lisää sananvaltaa EU-lainsäädäntöön. Näin asiasta kirjoittaa Gostyńska-Jakubowska:

"Niin kauan kuin kansalliset parlamentit tietävät ja välittävät vain vähän EU-asioista, ei niiden aseman vahvistaminen EU-päätöksenteossa poista demokratiavajetta."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat