Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoli jihadismista kasvaa Bosniassa

Bosniassa epäillään löytyneen jihadistien tapaamispaikka

Ulkomaat
 
Reuters
Jihadistijärjestö Isisin taistelija istui autossa lokakuussa lähellä Kobanin kaupunkia Syyriassa.
Jihadistijärjestö Isisin taistelija istui autossa lokakuussa lähellä Kobanin kaupunkia Syyriassa. Kuva: Reuters

Epäilyt Isisin levittäytymisestä Eurooppaan saivat lisää vettä myllyyn sunnuntaina. Brittiläinen Sunday Mirror -lehti kertoi Bosniassa Osven kylässä sijaitsevasta jihadistien "tukikohdasta". Metsien peittämien kukkuloiden ympäröimä kylä sijaitsee noin sata kilometriä Sarajevosta.

Lehden tietojen mukaan Isisin tukijoita ja Syyrian sotaan lähteneitä taistelijoita on ostanut maata harvaan asutulta alueelta. Muun muassa Australiassa asuvan radikaalisaarnaajan Harun Mehicevičin kerrotaan ostaneen kaksi hehtaaria.

Lähialueen asukkaat väittävät kuulleensa alueelta laukauksia jopa viikoittain, mistä lehti päättelee, että kyseessä saattaa olla harjoitusleiri.

Sunday Mirror kirjoittaa, että kylästä on lähtenyt 12 ihmistä Syyriaan viime kuukausina ja viiden kerrotaan saaneen siellä surmansa.

Aiheesta uutisoi myös ruotsalainen Dagens Nyheter. Lehden haastattelema King's College yliopiston terrorismintutkija Hans Brun ei kuitenkaan usko, että kyse on koulutusleiristä, vaan pikemminkin tapaamispaikasta.

Brun arvioi, että vastaavia paikkoja on muuallakin Euroopassa.

Balkanille jihadisteilla on erityisen vahvoja siteitä 1990-luvun sotien vuoksi, minkä lisäksi alueella liikkuu paljon laittomia aseita. Se saattaa houkutella alueelle väkivaltaisuuksien suunnittelijoita, hän sanoo lehdelle.

Ranskan Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehdyssä iskussa käytetyistä ammuksista osa oli peräisin Jugoslavian vanhoista asevarastoista.

"Me tutkijat olemme odottaneet tietoa Isisin levittäytymisestä Balkanille", Brun sanoo Dagens Nyheterille.

Syyriassa taistelleiden jihadistien on pelätty päätyvän Balkanille Turkin kautta tulevien pakolaisvirtojen mukana. Liikenne Syyrian ja Turkin välisellä yli 900-kilometrisellä rajalla on ollut vilkasta ja Turkkia on painostettu tiukentamaan seulaansa.

Turkki on vastannut lisäämällä vartiointia ja on kertonut pidättäneensä kymmeniä epäiltyjä Isis-taistelijoita kuluneella viikolla.

Sunnuntaina rajalla pysäytettiin peräti 500 ihmistä, kertoi uutistoimisto AFP.

Isis on myös tehostanut rekrytointiyrityksiään Euroopassa. Terroristijärjestöt hyötyvät näköalattomuudesta ja syrjäytymisesta ja useissa maissa nämä ongelmat ovat kasvaneet huonossa taloustilanteessa.

Bosniasta on muodostunut otollinen kohde rekrytoinnille ja länsimaissa on jo jonkin aikaa pelätty, että Isis voisi sieltä saada jalansijan Euroopassa. Bosniassa lähes puolet kansasta on muslimeja ja yli puolet nuorista on virallisten arvioiden mukaan työttömiä.

Atlantic initiative -järjestön tuoreen raportin mukaan Bosniasta on lähtenyt Syyrian sotaan ainakin 200 ihmistä, joista 50 on palannut viime talvena.

Isisin rekrytointivideoita on levinnyt suhteellisen tiuhaan juuri Bosniassa, kertoo The Guardian -lehti.

Merkkejä Isisin vaikutusvallan lisääntymisestä Bosniassa on havaittu aiemminkin. Kesäkuun lopussa The Guardian kertoi radikaaleista yhteisöistä Bosnian Osvessa, Gornja Maočassa ja Dubnicassa, jotka toimivat moskeijoiden ulottumattomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat