Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikko rupla vie venäläisturistit Valamoon – luostarin matkailuvalttina mozzarella

Kotimaanmatkailu on nyt suosiossa Venäjällä ruplan heikon kurssin vuoksi

Ulkomaat
 
Sergei Gratšov
Tatjana Beloivanova, hänen tyttärensä Marija sekä aviomies Andrei matkustivat Valamoon kotiseuduiltaan Etelä-Venäjältä 2 500 kilometrin matkan.
Tatjana Beloivanova, hänen tyttärensä Marija sekä aviomies Andrei matkustivat Valamoon kotiseuduiltaan Etelä-Venäjältä 2 500 kilometrin matkan. Kuva: Sergei Gratšov

Venäjällä matka kotimaahan on nyt poliittisesti oikea valinta kesäloman viettoon. Lomailua Ukrainalta vallatulla Krimillä mainostetaan laajasti, mutta käytännössä venäläisen lomakohteen sanelee pitkälti hinta.

"Olemme käyneet Turkissa, mutta se tulee kalliiksi. Krim ei houkuta, koska sinne ei ole siltaa ja pitää seisoa lauttajonossa", Tatjana Beloivanova sanoo Valamon luostarisaarella Laatokan pohjoisosassa.

"Olen jo pitkään halunnut käydä Valamossa. Luonto on mielettömän kaunis", Beloivanova jatkaa hohtavan valkoisen Pyhän Nikolain skiitan eli sivuluostarin edessä.

Miehensä Andrein ja tyttärensä Marijan kanssa matkalla oleva Beloivanova on kotoisin Etelä-Venäjältä pienestä Adygejan tasavallasta. Matkaa pohjoisen eksotiikan keskelle kertyy noin 2 500 kilometriä.

Ruplan heikko kurssi pitää venäläiset kotimaassa. Talouden vajotessa Venäjän alueet taistelevat keskenään turisteista. Karjalan tasavallan vetonauloja ovat Valamon luostari Laatokalla ja Kižin kirkkomuseo Äänisjärvellä. Ulkomaan lomakohteista Turkki on edelleen ykkönen, mutta Venäjän matkanjärjestäjien yhdistyksen Atorin mukaan Turkin-matkojen kysyntä on tänä vuonna vähentynyt 20–30 prosenttia.

Valamo ei ole päässyt suuresti hyötymään turistien pysymisestä rajojen sisällä, koska ortodoksien pyhiinvaelluskohde ei kilpaile aurinkorantojen kanssa. Kävijöitä on ollut viime vuosina noin 100 000 vuodessa. Heistä puolet piipahtaa luostarissa isoilla jokiristeilijöillä. Loput matkaavat Pietarista, Käkisalmesta tai Sortavalasta nopeilla kantosiipialuksilla tai huokeammilla paikallisten veneilijöiden tarjoamilla kyydeillä.

Käkisalmen satamassa kelluvilla luostarin omilla kantosiipialuksilla on sellaisia nimiä kuin Patriarkka Aleksei II ja Pyhittäjä Serafim. Matkalla kohti Valamoa turistit tähyävät järven rantaviivaa, mutta horisontti katoaa usvaan. Jos käy onni, voi nähdä vilauksen saimaannorpan sukulaisesta laatokannorpasta.

"Norppia on tänä vuonna paljon, siksi kalaa saadaan vähemmän", munkki Aleksandr kertoo laivan kannella.

Aallot keinuvat laiskasti. Laatokan myrskyjen arvaamattomuudesta kertoo Aleksandrin siteeraama sananlasku: "Joka ei ole käynyt Laatokalla, ei ole rukoillut Jumalaa."

Talvella luostarin yhteydet mantereelle vähenevät, mutta eivät lopu. Hyvinä pakkastalvina jäätä pitkin pääsee autolla, vaikkakin lauhoina viime vuosina on tyydytty ilmatyynyaluksiin.

Munkit pyrkivät omavaraisuuteen. Luostari kasvattaa lohta ja alkoi tänä vuonna valmistaa italialaistyyppisiä juustoja.

Sergei Gratšov
Valamon luostari on Karjalan tasavallan turistivetonaula, jossa käy satatuhatta vierailijaa vuosittain.
Valamon luostari on Karjalan tasavallan turistivetonaula, jossa käy satatuhatta vierailijaa vuosittain.

Venäjän asettamien vastapakotteiden takia elintarvikkeiden tuonti lännestä on jäissä, ja kotimaisen ruoantuotannon puolesta kampanjoidaan valtavasti. Valamo on saanut venäläisessä mediassa valtavasti mainosta ekologiselle mozzarellalleen ja ricottalleen. Tosin määrät ovat niin pieniä, ettei juustoa riitä myyntiin.

Valmistukseen tarvittavat laitteet tuotiin Italiasta.

"Italialaiset kehittivät meille myös Valamoon sopivat juustoreseptit. Pisimpään kypsytetään Monastika-juustoa, jopa vuoden ajan", kertoo noviisi Vladimir, joka toimi ennen luostariin tuloaan kokkina. Hän esittelee juustokiekkoja pienessä kellarissa, joka sekin on italialaisten mestarien hyväksymä. Kosteus tihkuu luonnonmukaisesti kallioseinämästä.

Munkit eivät saa syödä kalaa tai maitotuotteita keskiviikkoisin, perjantaisin tai paastojen aikana. Lihaa ei Valamossa syödä lainkaan.

Perusturistin päivämatkalla käydään entisöidyssä pääkirkossa, kuunnellaan ortodoksista kirkkolaulua ja kurkistetaan Pyhän Nikolain skiittaan. Värikkäät huivit pelmahtelevat ilmassa, kun naiset peittävät päänsä aina kirkkoon astuessa.

Moskovalainen Marina Belova tuli poikansa Jegorin, 13, kanssa rukoilemaan parannusta vaikeasta sairaudesta.

"Täällä on niin kaunista ja helppo olla. Kerään täällä voimia. Parempi olisi tietysti jäädä yöksi, jotta ehtisi katsella rauhassa", Belova sanoo.

"Oletko tullut hulluksi? Täällä on niin tylsää", Jegor ihmettelee vieressä.

Valokuvaustuokio aurinkoisella rantakalliolla piristää sentään Jegorinkin mieltä.

Anneli Ahonen
Valamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat