Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslaki kuumentaa tunteita Nepalissa

Hindunationalistit heittelivät Nepalin varapääministeriä tuoleilla

Ulkomaat
 
Dipesh Shreshta AP
Hindunationalistit ryntäsivät urheilustadionille Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. He vastustavat uutta perustuslakia.
Hindunationalistit ryntäsivät urheilustadionille Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa. He vastustavat uutta perustuslakia. Kuva: Dipesh Shreshta AP

Hinduvaltiota vaativat mielenosoittajat heittivät varapääministeriä tuoleilla ja kamppailivat poliisin kanssa maanantaina Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa.

Nepalin seitsemän vuotta valmisteltu demokraattinen perustuslaki etenee vihdoin, mikä kuumentaa tunteita maanjäristyksistä toipuvassa maassa.

Kaksisataa hindunationalistia ryntäsi urheilustadionille iskulauseita huutaen, kun varapääministeri Prakash Man Singh oli keräämässä ehdotuksia Nepalin perustuslakiluonnosta varten. Poliisit työnsivät mielenosoittajat pois stadionilta, eikä kukaan loukkaantunut. Välikohtauksesta kertoi uutistoimisto AP.

Mielenosoittajat olivat hindunationalistisen Rastriya Prajatantra Party Nepal -puolueen kannattajia. Puolue pyrkii tekemään Nepalista jälleen hindulaisen valtion ja kannattaa monarkian palauttamista.

"Nepal on hinduvaltio ja pysyy hinduvaltiona. Melkein kaikki nepalilaiset ovat hinduja ja me jatkamme protestia, kunnes maa on jälleen julistettu hinduvaltioksi", mielenosoittaja Madhav Bhattarai sanoi AP:lle.

Nepal julistettiin maalliseksi tasavallaksi vuonna 2008 osana rauhansopimusta, joka päätti yli 13 000 ihmisen hengen vaatineen sisällissodan. Sota käytiin vuosina 1996–2006.

Aikaisemmin vallassa oli vuosisatoja kuningashuone, joka edustajia monet hindut pitivät Vishnu-jumalan ruumiillistumina.

Kuningashuone menetti valtaosan suosiostaan sisällissodan viimeisinä vuosina, kun kuningas Guyanendra kaappasi käytännössä vallan itselleen. Entinen kuningas sanoi vuonna 2012 haluavansa palata valtaan.

Nepalin lähes 9 000 ihmistä tappaneet maanjäristykset huhti- ja toukokuussa ovat ravistelleet myös nepalilaista politiikkaa.

Humanitaarisen kriisin hoidon takkuilu on voimistanut kuningasvallan palauttamisen kannatusta The Telegraph -lehden mukaan.

Toisaalta poliittiseen umpisolmuun vuosiksi juuttunut perustuslain uudistaminen näyttää vihdoin etenevän, minkä pitäisi vahvistaa Nepalin demokratiaa.

Nepalia on hallittu vuodesta 2007 lähtien väliaikaisen perustuslain turvin. Kesäkuun alussa pääpuolueet pääsivät sopuun perustuslakiluonnoksesta ja esittelivät sen opposition protestien saattelemana kuun lopussa.

Luonnos tekisi Nepalista pääministerijohtoisen kaksikamarisen tasavallan. Se jakaisi maan kahdeksaan osavaltioon, mutta jättää niiden nimeämisen ja rajojen määrittelyn erityiselle komissiolle.

Ratkaisu sai tuoreeltaan perustuslakituomioistuimen hylkäyksen, mikä ei kuitenkaan näytä estävän luonnoksen etenemistä.

Luonnos on nyt kansalaisten kommentoitavana, kunnes lopullinen versio valmistuu. Se sai kuningasmielisten lisäksi kritiikkiä vähemmistöjen ja naisten oikeuksien puolustajilta.

"Naisille ei vieläkään annettu yhtäläisiä oikeuksia uudessa luonnoksessa poliitikkojen lupauksista huolimatta", kotirouva Sita Sherestha sanoi Kathmandun esittelytilaisuudessa maanantaina AP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat