Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin lepsuilu Isisin kanssa kostautui

Turkki on antanut rajansa vuotaa ja tukenut Syyrian radikaaliryhmiä. Maanantaina Isis iski Turkissa.

Ulkomaat
 
Turkissa räjähti lähellä Syyrian rajaa, ainakin 28 kuollut
Turkissa räjähti lähellä Syyrian rajaa, ainakin 28 kuollut
Turkin viranomaisten mukaan 28 ihmistä on kuollut ja lähes sata haavoittunut itsemurhaiskussa Suruçin kaupungissa Turkissa lähellä Syyrian rajaa, Reuters kertoo. Uhriluvun pelätään vielä kasvavan.

Valtava tragedia, mutta myös käännekohta Turkin suhtautumisessa Isisiin. Näin kuvaa itsemurhaiskua Carnegie-tutkimuslaitoksen vieraileva tutkija ja entinen turkkilaisdiplomaatti Sinan Ülgen puhelimitse HS:lle.

Ainakin 31 ihmistä kuoli ja lähes sata haavoittui Turkissa tehdyssä itsemurhaiskussa maanantaina, uutistoimisto AFP kertoi. Isku tehtiin Suruçin kaupungissa lähellä Syyrian rajaa.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun mukaan iskun takana oli ensimmäisten todisteiden mukaan jihadistijärjestö Isis.

Hürriyet Daily News -lehden mukaan tekijä olisi ollut 18-vuotias nainen, mitä ei ole vahvistettu. Pääministeri sanoi, että Turkki aikoo lisätä turvatoimia Syyrian rajalla.

Isku tehtiin kulttuurikeskuksessa, jossa majoittui turkkilais- ja kurdinuoria vasemmistolaisista nuorisojärjestöistä. He aikoivat lähteä seuraavaksi Syyrian Kobaniin.

"Tämä oli šokki. Vaikka Turkki on saanut osansa terrori-iskuista, itsemurhapommittajat ovat jotain uutta Turkille", Ülgen sanoi.

Länsimaat ovat kritisoineet Turkkia lepsuilusta Isisin suhteen.

Turkki ei ole kyennyt valvomaan yli 900 kilometriä pitkää rajaansa Syyrian kanssa eikä osallistunut täysin Yhdysvaltain johtaman liittoutuman Isisin vastaisiin iskuihin. Syyrian kansannousun alettua Turkki tuki monenlaisia Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastaisia ryhmiä.

"Turkki on kyllä osallistunut liittoutumaan, mutta ei ole ollut sen etulinjassa tekemässä ihan kaikkea. Turkki on haavoittuvainen pitkän Syyrian vastaisen rajan vuoksi, jota se ei pysty kontrolloimaan. Isis voisi helposti kostaa Turkille", Ülgen sanoo.

Turkki majoittaa lähes kahta miljoonaa Syyrian pakolaista. He ovat tulleet pakolaisina, mutta pienellä osalla heistä on kytköksiä Isisiin.

Ülgenin mukaan maanantain isku oli käännekohta, joka vaikuttaa Turkin politiikkaan. Se aiheuttaa poliitikoille painetta alkaa taistella tosissaan Isisiä vastaan. Jos Turkki alkaa käyttää kovempia otteita, Isis voi kostaa.

Turkki on lisännyt viime aikoina vartiointia Syyrian-vastaisella rajallaan ja pidätti viime viikolla kymmeniä epäiltyjä Isis-taistelijoita. Sunnuntaina rajalla pysäytettiin uutistoimisto AFP:n mukaan peräti 500 ihmistä.

"Kun Turkki alkoi vangita rekrytoijia aktiivisemmin ja sulki Isisin nettisivustoja, muutama päivä sitten Isis uhkaili Turkkia kostolla", vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Turkin ja Isisin suhteessa alkaa nyt uusi vaihe.

"Suhde on ollut epämääräinen pitkän aikaa. Turkki on tukenut Syyrian oppositioryhmiä, joista osa on ollut radikaaliryhmiä. Isis on ollut pitkään tulenarka kysymys Turkille." Alaranta arvelee, että turvallisuusviranomaiset koventavat otteitaan.

Itsenäisen kurdialueen muodostuminen on tuntunut olevan Turkille suurempi uhka kuin Isis.

Turkin hallinto pelkää, että Syyrian kurdit muodostaisivat itsehallinnollintoalueen Turkin rajan lähelle Pohjois-Syyriaan.

Syyriassa toimii kurdien demokraattinen yhtenäisyyspuolue PYD, jolla on yhteyksiä Turkissa toimivaan Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on ottanut Syyrian kurdien itsehallintotoiveisiin jyrkän kannan ja ilmoittanut, ettei aio koskaan hyväksyä niitä.

Alaranta sanoo useiden analyytikkojen sanoneen pitkään, että Isisistä tulee Turkille vuosia pitkä turvallisuusongelma.

"Jos isku on Isisin tekemä, se vahvistaa epäilyjä siitä, että Turkille tulee vaikeat ajat Isisin kanssa."

Reuters
Poliisit tutkivat räjähdyspaikkaa maanantaina Suruçin pikkukaupungissa Turkissa.
Poliisit tutkivat räjähdyspaikkaa maanantaina Suruçin pikkukaupungissa Turkissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat