Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia tiukentaa otetta radikaaleista

Pääministeri David Cameron patistaa internetyhtiöitä tukkimaan islamistien propagandan

Ulkomaat
 
Neil Hall Reuters
Terrorismin torjuminen on yksi Britannian pääministeri David Cameronin johtaman hallituksen päätavoitteista.
Terrorismin torjuminen on yksi Britannian pääministeri David Cameronin johtaman hallituksen päätavoitteista. Kuva: Neil Hall Reuters

Britannian pääministeri David Cameron käynnisti maanantaina viisivuotisen ohjelman, jonka on määrä pysäyttää islamismin leviäminen Britanniassa.

Radikalisoitumisen ja kotikutoisen terrorismin torjuminen on yksi konservatiivihallituksen päätavoitteista. Ääriaatteilla on kuitenkin Britanniassa vankka kasvupohja, mistä todiste on satojen brittimuslimien lähteminen jihadistijärjestö Isisin riveihin Irakiin ja Syyriaan.

"Meidän täytyy riisua radikalismista kaikki hohto, etenkin Isisistä", Cameron sanoi maanantaina Birminghamissa.

Pääministeri jakoi puheensa ja sen avainkohdat myös sosiaalisessa mediassa.

Aiemmin Britannia on sallinut hyvinkin radikaaleja ideologioita, kunhan ne eivät vain ole yllyttäneet väkivaltaan. Uuden linjan mukaan ideologisesta ääriajattelusta voi olla vain lyhyt matka väkivaltaan. Siksi väkivallatontakaan radikalisoitumista ei voi enää sallia.

Radikalisoitumista vastaan on määrä lähteä taistelemaan jo varhaisessa vaiheessa kouluissa, yliopistoissa, vankiloissa, sosiaalisessa mediassa ja muualla – olipa se väkivaltaista tai ei.

"Uskon, että voimme voittaa tämän sukupolvemme taistelun vastustamalla ääri-ideologiaa ja edistämällä brittiläisiä arvoja", Cameron sanoi.

Pääministeri patisti internetyhtiöitä tuntemaan vastuunsa ja tukkimaan Isisin ja vastaavien levittämä propaganda.

Cameronin mielestä ei ole hyväksyttävää, että yhtiöt keräävät tietoja asiakkaistaan omiin tarkoituksiinsa, mutta pitävät radikalismin pysäyttämistä liian vaikeana tehtävänä.

Konservatiivihallitus aikoo myös antaa vanhemmille keinon mitätöidä lastensa passit, jos lasten epäillään olevan karkaamassa Isisin riveihin.

Islamista ammentavat koulut pannaan puolestaan entistä tarkempaan syyniin. Integraatiota brittiyhteiskuntaan painottavat koulut saavat kannustimia.

Maltillisille muslimijohtajille halutaan antaa entistä enemmän näkyvyyttä. Televisiokanavia valvovan viranomaisen tehtäväksi tulee puolestaan miettiä keinoja, joilla tukkia ulkomaisten televisiokanavien radikalismin ihannointi.

Radikalismin vastaiseen taisteluun kuuluu Cameronin mukaan myös pakkoavioliittojen, niin sanottujen kunniamurhien sekä naisten sukuelimien silpomisen vastainen työ.

Cameronin hallituksen radikalismin vastainen ohjelma tarkentuu syksyn mittaan.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat