Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimitys Odessassa raivostutti Venäjän

Venäjän inhokki, Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili nosti Marija Gaidarin Odessan varakuverööriksi

Ulkomaat
 
Ria Novosti
Odessan varakuvernööriksi nimitetty Marija Gaidar puhui maanantaina tiedotustilaisuudessa Kiovassa.
Odessan varakuvernööriksi nimitetty Marija Gaidar puhui maanantaina tiedotustilaisuudessa Kiovassa. Kuva: Ria Novosti

Ukrainaan kuuluvan Odessan alueen kuvernööri ja Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili teki perjantaina yllätystempun nimittämällä varanaisekseen Odessan johtoon venäläispoliitikko Marija Gaidarin, 32.

Harvardissa opiskelleella Gaidarilla on loppututkinto sekä kansantaloustieteellisestä että oikeustieteellisestä yliopistosta Moskovasta. Viimeksi hän on työskennellyt oman Sosiaalinen tilaus -säätiönsä johdossa.

Presidentti Vladimir Putinin kriitikkona tunnettu Gaidar vastaa Odessassa sosiaaliasioista.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko nimitti Saakašvilin Odessan alueen johtoon toukokuun lopussa. Saakašvili toimi Georgian presidenttinä Venäjän ja Georgian välisen viiden päivän sodan aikana 2008 ja pääsi tuolloin Venäjän vallanpitäjien ykkösinhokiksi.

Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Ella Pamfilova ilmoitti maanantaina, että presidentin hallinnon Gaidarin säätiölle myöntämät määrärahat jäädytetään Odessan-nimityksen vuoksi.

Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov ihmetteli, mihin Gaidar aikoo paeta sen jälkeen, kun Ukrainan nykyhallinto on romahtanut. IVY-suhteista vastaavan komitean puheenjohtaja Ilja Drozdov vertasi häntä maailmansodan valkokenraaleihin Andrei Vlasoviin ja Pjotr Krasnoviin, jotka hirtettiin valtiopetoksesta vuosina 1946 ja 1947.

Räyhäkansallinen kansanedustaja Vladimir Žirinovski ennusti Gaidarin päätyvän siivoojaksi Odessan torille. Lakkautetun kansallisbolševistisen puolueen nokkamies ja nykyinen Toinen Venäjä -liikkeen edustaja Eduard Limonov vaati Venäjän kansalaisuuden vieistä Gaidarilta.

" Josif Vissarionovitš [ Stalin ] olisi ampunut kaikki hänen sukulaisensa", Limonov huomautti Twitter-viestissään.

Gaidar puolestaan piti maanantaina Kiovasssa tiedotustilaisuuden, jossa hän totesi uutistoimistojen mukaan, että Venäjä ja Ukraina ovat keskenään sodassa ja että Krimin niemimaa tulisi palauttaa Ukrainalle.

Gaidarin on uuden tehtävänsä vuoksi otettava Ukrainan kansalaisuus. Meduza-uutissivustolle antamassaan haastattelussa hän tyytyi kommentoimaan, että vaikka Ukrainan laki ei salli kaksoiskansalaisuutta, se antaa kaksi vuotta harkinta-aikaa. Gaidar kertoi hakeneensa jo tammikuussa Israelin kansalaisuutta.

"Minulla oli ongelmia, joista en halua nyt puhua", Gaidar sanoi Meduzalle. "Ne liittyivät [Venäjän] hallintoon ja koskettivat muun muassa henkilökohtaista perhe-elämääni, niitä ei ollut suunnattu minua vaan minun perhettäni vastaan."

Gaidar on toista kertaa naimisissa. Hänen isänsä oli Venäjän ensimmäisen hallituksen pääministeri Jegor Gaidar (1956–2009), jota pidettiin 1990-luvun alun niin kutsutun kapitalistisen "šokkiterapian" isänä. Jegor Gaidarin kirja Imperiumin tuho ilmestyi suomeksi viime vuonna.

Oikaisu 21.7. klo 6.40: Jegor Gaidar on syntynyt vuonna 1956, ei vuonna 1959 kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat