Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärijärjestö Isis värvää länsimaista vessanpesijöitä ja tykinruokaa

Äärijärjestö laittaa lännestä tulleet vessanpesijöiksi ja itsemurhapommittajiksi

Ulkomaat
 
Reuters
Jihadistitaistelija osallistui sotilasparaatiin kesällä 2014 syyrialaisessa Raqqan kaupungissa, kun Isis oli julistanut perustaneensa Islamilaisen valtion Syyriaan ja Irakiin.
Jihadistitaistelija osallistui sotilasparaatiin kesällä 2014 syyrialaisessa Raqqan kaupungissa, kun Isis oli julistanut perustaneensa Islamilaisen valtion Syyriaan ja Irakiin. Kuva: Reuters

Jihadistijärjestö Isisin länsimaista värväämät "taistelijat" ovat brutaalin järjestön alinta kastia, joilla ei ole juuri ihmisarvoa. He ovat käytännössä jihadistien orjia, tykinruokaa ja kauppatavaraa.

"Lännestä lähteneet luulevat pääsevänsä taistelijoiksi. Heistä tulee kuitenkin vessanpesijöitä ja niitä, jotka laitetaan itsemurhapommittajiksi", Oxfordin yliopiston vieraileva tutkija Alia Brahimi kertoi HS:lle Lontoossa.

Isis on hyvin hierarkkinen järjestö, eräänlainen barbaarinen luokkayhteiskunta. Siihen liittyvät eivät voi enää päättää omasta kohtalostaan, vaan ovat vahvempiensa armoilla.

"Värvätyt sijoitetaan kukin omalle portaalleen, ja siltä portaalta ei nousta juuri enää mihinkään", Isisin, al-Qaidan ja muiden jihadistien maailmankuvaa tutkinut Brahimi sanoi.

Britanniasta ja muista länsimaista Isisin riveihin Syyriaan ja Irakiin lähteneillä ei usein ole minkäänlaista sotilaskoulutusta. Länsimaisia lähtijöitä ajaa usein aatteen palo tai halu tulla sankareiksi. Monella on uskonnollista idealismia.

Isisin johtajille tällaisella ei ole mitään arvoa.

"Isis saattaa käydä kauppaa toisen järjestön kanssa ja vaihtaa värväämänsä tulokkaat vaikkapa aseisiin. Toinen järjestö panee sitten ostamansa henkilöt itsemurhapommittajiksi."

Hyväuskoisia lähtijöitä hämää se, että Isisin värvääjinä toimii länsimaalaisia kokeneita taistelijoita. Jihadistit eivät kuitenkaan ryhdy kouluttamaan tappajia täysistä noviiseista, vaan panevat nämä orjatyöhön. Silloin on kuitenkin jo myöhäistä paeta.

Pelkästään Britanniasta Isisin riveihin arvioidaan lähteneen 700–800 henkeä, joiden joukossa on naisia ja jopa perheitä. Ranskasta uskotaan lähteneen yli 1 000.

Sodankäynnin tutkija ja entinen prikaatinkenraali Ben Barry muistuttaa, että Isis etsi viime syksyllä joukkoonsa myös siviiliasiantuntijoita.

"On kuitenkin mahdotonta sanoa, keitä värvätyt ovat ja montako heitä on", Barry kertoi HS:lle edustamansa International Institute for Strategic Studies -ajatushautomon tilaisuudessa Lontoossa.

Barryn mukaan haussa oli muun muassa lääketieteen asiantuntijoita, insinöörejä ja muita siviilialan osaajia. Miten haku onnistui, siitä ei ole tietoa.

Ulkomailta värvätyt Isis eristää usein omaksi ryhmäkseen, eikä sekoita tulijoita paikallisiin jihadisteihin. Vaikka Isisin maantieteellinen eteneminen on pysäytetty, houkuttelee jihadistijärjestö sosiaalisen median kautta koko ajan uusia jäseniä.

"Malesiasta on lähtenyt 700, joista saa jo pataljoonan."

Barryn mukaan Isisiä ei saada nujerrettua niin kauan, kun siihen liittyy enemmän jäseniä kuin mitä sen sodissa kuolee.

Isisille on tyypillistä se, että se ei kunnioita rajoja. Rajoja ei ylitetä joukkohyökkäyksin, vaan soluttautumalla paikallisiin jihadistijärjestöihin eri maissa.

Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä Isisiin liittyviä ajaa usein epätoivoinen tilanne ja selviytymisenpakko. Toisin kuin länsimaisia värvättyjä, paikallisia ei kiinnosta ideologia, Brahimi arvioi.

Hänen mukaansa Isisin huipulta löytyy Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin puolueen Baathin ja armeijan napamiehiä, joita ajaa koston- ja vallanhalu.

Isisin uhka tiivistyy siihen, että jihadistit osaavat muokata väkivaltaisen aatteensa eri kohderyhmille sopivaksi.

"Isis on globaali jihadistijärjestö, joka muuttaa muotoaan paikallisella tasolla ja hankkii paikallisen identiteetin", Brahimi sanoi.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat