Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota läikkyy Turkkiin

Ulkomaat
 
Benjamin Suomela HS
Maanantaina iskun kohteeksi joutunut Suruçin kulttuurikeskus majoitti syyrialaispakolaisia syksyllä.
Maanantaina iskun kohteeksi joutunut Suruçin kulttuurikeskus majoitti syyrialaispakolaisia syksyllä. Kuva: Benjamin Suomela HS

Pikkukaupunki Suruç saattaisi tavallisissa olosuhteissa olla jopa unelias paikka. Kurdienemmistöisen kaupungin olosuhteet ovat kuitenkin kaukana tavallisesta, sillä Suruç sijaitsee aivan Syyrian rajan tuntumassa.

Toisella puolella rajaa on myös kurdienemmistöinen Kobani, jota terroristijärjestö Isis yritti vallata viime syksynä kuukausien ajan. Vierailimme Suruçissa syyskuussa, kun Isisin hyökkäys oli vielä päällä. Silloin noin 200 000 kobanilaista pakeni rajan yli Suruçiin ja muihin turkkilaiskaupunkeihin.

Artikkeliin liittyvät

Maanantaina iskun kohteeksi joutunut kulttuurikeskus oli yksi monista suruçilaisista tahoista, jotka avasivat silloin ovensa majoittaakseen pakolaisia.

Kurdiaktivistit ovat jo pitkään auttaneet kobanilaisia Suruçista käsin. Se voi olla syy iskun kohteeksi joutumiseen.

Sekä paikalliset kurdit että Syyrian kurdit suhtautuivat syksyllä Turkin hallitukseen hyvin epäluuloisesti.

Kobanin hyökkäyksen aikana Turkki ei suostunut osallistumaan Isisin vastaisiin pommituksiin, vaikka taistelut riehuivat sen rajalla.

Pääsyy on se, ettei Turkki halua Isisiä vastustavien kurdiryhmien vahvistuvan.

Suruçin kaduilla monet kurdit syyttivät Turkkia jopa Isisin tukemisesta. Syyrian sota kiristää yhä enemmän kurdien ja Turkin suhteita.

Suruçin isku ei helpota tilannetta. Maanantaina sadat mielenosoittajat syyttivät Turkin hallitusta Suruçin iskusta. Poliisi hajotti protestin vesitykeillä, kertoi uutistoimisto Reuters.

Suruç ei ole ainoa turkkilainen paikkakunta, jossa Syyrian sota on näkynyt jo pitkään.

Turkkiin on YK:n mukaan tullut 1,8 miljoonaa syyrialaispakolaista sodan aikana. Siitä Turkki on saanut ansaittua kiitosta. Enemmän mielipiteitä on jakanut sen tuki Syyrian kirjaville kapinallisryhmille, joista osasta on tullut yhä radikaalimpia.

Turkki otti Syyrian sisällissodan varhaisesta vaiheesta lähtien aktiivisen roolin Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatamiseksi. Etenkin sodan alkuvaiheessa Turkki antoi kapinallisten liikkua rajan yli hyvin vapaasti.

Vielä viime syksynä Turkin ja Syyrian rajaseuduilla liikkuessamme kuulimme paljon huhuja Isisin läsnäolosta rajaseuduilla.

Tehdessämme juttua Isisistä, muutamat Turkin puolelle paenneet syyrialaiset kieltäytyivät haastattelusta. He pelkäsivät, sillä heidän mukaansa Isisin taistelijoita oli myös Turkissa.

Pitämällä rajaansa auki monenlaisille kapinallisryhmille Turkki on asettanut itsensä alttiiksi sekä Syyrian sodan läikkymiselle rajan yli että Isisin kaltaisille ryhmille, joita se ei voi hallita. Monen turkkilaisen pelko on, ettei isku jää viimeiseksi.

Aishi Zidan HS
aishi.zidan@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat